4 adımda elle göğüs kanseri denetimi | Fotoğraflı anlatım

Meltem

Global Mod
Global Mod
6 Haz 2021
1,596
0
1
Her çeşit kanser ve türevlerinde erken teşhis hayati değere sahip. Lakin göğüs kanseri, erken farkedildiğinde tedaviye en süratli olumlu sonuç veren çeşitten.

Rutin olarak ultrason ve mamografi taramalarının yapılmasını öneren tabipler, bayanların belirli aralıklarla göğüslerini denetim etmesinin de göğüs kanserinin ileri evrelere ulaşmadan saptanmasındaki birinci adım olduğuna dikkat çekiyor.

Göğüs kanserinin sık görülen belirtileri içinde göğüs ve göğüs başının formunda ya da boyutunda değişiklik, göğüs dokusu ortasında ya da koltuk altında ele gelen kitle, göğüs başı hassasiyeti, göğüs başının göğüs dokusu içine hakikat dönmesi, göğüs üstündeki derinin kızarıklığı, şişmesi, göğüs başı akıntısı sayılıyor.

Bedenini uygun tanıyan bayanlar, en ufak değişiklikleri bile gözlemleyerek fark edebiliyor. Siz de birkaç adımda elle göğüs kanseri denetimi yaparak ortaya çıkabilecek sıkıntıların tedbirini daha kolay alabilirsiniz.

Pekala, göğüs kanseri denetimi için elle muayene nasıl yapılır? Mamografi çektirmeden göğüs kanseri anlaşılır mı? İşte yanıtı…

4 ADIMDA ELLE GÖĞÜS KANSERİ DENETİMİ

• Muayeneye evvel ayna karşısında başlanır. Eller bele konularak evvel göğüslerin simetrik olup olmadığı denetim edilir. Göğüslerde görünür bir kitle araştırılır, göğüs derisinde rastgele bir çöküntü yahut renk değişikliği olup olmadığına bakılır.
  • Eller üst kaldırılarak birebir incelemeler yenidenlanır.
  • ondan sonrasında yatarak muayeneye geçilir. Muayeneye evvel sağ göğüsten başlanır. Daha rahat muayene edebilmek için sağ omuz-sırt altına küçük bir yastık temalır. Sağ el başın ardına yerleştirilir.
  • Muayene sol elin 2-3 parmak ucu ile gerçekleştirilir. Göğüs başı etrafından başlayarak ve göğüs dokusuna hafifçeçe bastırarak saat istikametinde halkasal hareketler ile rastgele bir hassaslık yahut kitle olup olmadığı denetim edilir. Tüm göğüs muayene edildikten daha sonra koltukaltına bakılır. Sol göğüs ve koltukaltı da benzeri biçimde kıymetlendirilir.
*Uzmanların önerisi 20–30 yaş kümesinde aylık kendi kendine muayene, 3 yılda bir klinik muayene ve 40 yaşından başlayarak 1 ya da 2 yıllık iki taraflı mamografi uygulanması tarafındadır.