ABD finansmanı üzerinde kırılma, Afrika genelinde HIV ani korku korkusunu yayar

DoruKisrak

Member
6 Kas 2020
551
0
16
Her üç ayda bir Sibibusio, hayatını kurtarmak için ihtiyaç duyduğu HIV ilaçlarını yeniden doldurmak için küçük bir Güney Afrika ülkesi olan başkent Eswatini'deki bir kliniğe gitti. O geldiğinde kapı kapatıldı ve yaklaşık 20 hasta dışarıda durdu ve kliniğin kapalı olduğunu şaşırttı.

39 yaşındaki ve işsiz Sibiaiso, Başkan Trump'ın tedavisini destekleyen programın finansmanını sağladığı söylentileri duymuştu. Ancak şimdi gerçeği öğrendi: Trump hükümeti, Afrika'da Amerika'da sonraki programlardan biri olan AIDS rahatlama veya biber için acil durum planını işe almıştı.

Eski Başkan George W. Bush tarafından 6,5 milyar dolarlık bir programın ani kopması, Afrika genelinde Afrika genelinde hasta, klinisyen ve halk sağlığı destekçilerini gönderen on milyon kişinin hayatını panikledi. . Birçoğu, HIV'in hızlı bir şekilde yayıldığı ve ölüm cezası teşhisine benzediğinde kıtadaki en karanlık günlere dönüşten korkuyordu.

Sibibusio kliniğin önünde durduğunda, bir sonraki olabileceğinden korkuyordu. Bu sabah antiretroviral ilaçlarının sonuncusunu almıştı. Ve Trump hükümeti Salı günü aniden hayata çalışan ilaç ve tedavilerin dağıtılmaya devam edebileceğini açıklamasına rağmen, klinik karışıklıkta kapalı kaldı.

Dışarıda duran Sibibusio'nun nereden veya ne zaman daha fazla ilaç alabileceği hakkında hiçbir fikri yoktu.

“Şimdi ölmeyi düşünüyorum,” dedi Sibibio, gizliliğini korumak için sadece ilk adının kullanılmasını istedi. “Bu tedavi olmadan ne yapacağım?”

Trump yönetimi, paranın nasıl verildiğini kontrol ederken üç ay boyunca dış yardım programlarının yapıldığını söyledi. Eğer yönetim Pepfar'ı bitirmeye karar verirse, bir çalışmaya göre programın en fazla faydalanıcıya sahip olduğu sadece Güney Afrika'da 600.000 ölüme yol açabilir.

Botsvana'da Eşcinsel Hakları Önde gelen bir savunuculuk grubunun genel müdürü Noupzwe Ntsesang, “Önümüzdeki 90 gün çok distopik görünüyor” dedi.

Güney Afrika ve bölgedeki diğer ülkelerde korku ve belirsizlik fark edilir. Bazı Afrikalı liderler ikinci bir Trump dönemi hakkında iyimserlik ve heyecan paylaştılar. Ama şimdi ilk hareketlerinden biri hayatı tehlikeye atıyor gibiydi.

“Korkarım,” dedi HIV ile doğan 19 yaşındaki Güney Afrikalı bir üniversite öğrencisi. “İnsanlar ölecek. İnsanların hastalığı tedavi etmek için yeterli ilacı olmadığı 90'lara kadar uzanıyor.”

Gizliliğini korumak için anonimlik isteyen öğrenci, Johannesburg'a gittiği kliniğin üç ay boyunca her zamanki altı ay yerine anti -enamel ilacını verdiğini söyledi. Yetkililer, diğer klinikler çok kısa olsaydı bazı hisse ayırmak istediklerini söyledi.

Pepfar, Güney Afrika sağlık sistemi için ilaç sağlamaz, ancak insanların test edilmesini sağlamaktan ve yeterli tedavi arayan doktorlardan doktorlardan sağlık personeline kadar yaklaşık 13.000 tıp uzmanı istihdam etmektedir. Pratik olarak bu çalışanların tümü artık Trump yönetimi dış yardım programlarını dondurduktan sonra sağlık sisteminin destekçilerine göre çalışmıyorlardı.

Personel, sağlık çalışanları ve hak gruplarının eksikliğinin, yaklaşık sekiz milyon insanın HIV ile yaşadığı ve 5,7 milyon insanı tedavi ettiği kamu kliniklerinde çok daha büyük kalabalık yönetildiğini söyledi.

Donma ve Trump yönetiminin kaosunun ortasında, tıbbi çalışanlar yeni kurallardan emin olmasa da, birçok klinik Çarşamba günü kapalı kaldı ve hastalar ilaçlarını güvence altına almak için umutsuz.

Avukatlar, bazı hastaların tedavi için 10 saat beklemeye zorlandığını söyledi. Ayrıca danışmanlar olmadan konuşabileceğiniz, bazı hastaların, özellikle yeni teşhis edilen HIV'in tedavilerini düzgün bir şekilde vermeyeceği veya gelecekte yardım almayacağı korkusu da vardı.

HIV hayatı olan kişilerin tedavisine erişimi geliştiren bir kuruluş olan Uluslararası Tedavi İsteği Koalisyonu'nun genel müdürü Baptiste, “Ani durak sorumlu değil” dedi.

Güney Afrika diğer birçok Afrika ülkesinden daha iyi bir konumdadır. Hükümet, HIV ilacının çoğunu doğrudan temin eder ve Pepfar'daki HIV tedavileri için toplam bütçesinin sadece yüzde 17'si için desteklenmektedir.

2003 yılından bu yana biberden yaklaşık 72 milyon ABD doları alan komşu Botsvana da kendi tedavi ilaçlarını satın alıyor, ancak finansmanın çalışması ve kesintisi yerel kuruluşlar için ağır yüklendi.

Stanley Monagen, Trump hükümetinin düzenlemesini öğrendiğinde ağladığını söyledi. 78 yaşındaki Bay Monageng, 2005 yılından beri Güney Botsvana'daki Mololole'de bir organizasyona başkanlık etti. Yetkili, HIV'li çocukları desteklediğini ve esas olarak Pepfar finansmanına dayandığını söyledi.

Bay Monagen, bütün hafta, yardım almak için organizasyonuna dayanan antirroviral ilaç sunmayan birçoğunu yetim olan düzinelerce çocuğu sunmasına izin verilmediğinden endişe ettiğini söyledi. Bay Monagen'in kendisi 25 yıldır HIV ile yaşıyor ve PEPFAR programından kişisel olarak yararlandığını söylüyor.

“Merak ettim: 'Bu yetimler nasıl hayatta kalacak? Sana nasıl yardımcı olacağım? “Çarşamba günü, merkez için kullandığı üç yatak odasıyla evden dedi. “Amerika yüzünden tüm yıllar boyunca hayatta kaldım.”

Çarşamba günü Eswatini'de kapatılan klinik Healthplus 4 Men'de endişeli hastalar ilaç aramak için bir devlet hastanesine gitmeye teşvik etti. Bununla birlikte, çoğu hasta bu seçenekten rahatsız oldu.

Healthplus esas olarak Eswatini'de tarihsel olarak damgalanmış bir nüfus olan eşcinsel erkeklere davranır. Hastalarının çoğu, ayrımcılığa maruz kaldıklarından korktukları yönetilen kurumlara gitmekten korkuyor. HealthPlus genel müdürü Sibusiso Mazya, devlet hastaneleri de çoğu hastanın bunları dolduramayacağı tarifler sunuyor.

“Bizim için üzücü bir an,” dedi Bay Mazya. “Bu durumun ne zaman değişeceğini, ne zaman açılacağını bilmek istiyorsunuz.”

ABD hükümeti tarafından Salı günü yayınlanan feragatine rağmen, Mazya, kuruluşunun Pepfar Fonu ile teslim edilen antiretroviral ilaçları tutmaya devam ettiğini söyledi çünkü bağışçıları neler yapabileceklerini açıklığa kavuşturmak için bekledi.

HealthPlus operasyon müdürü Msizi Mkhabela, kuruluşun eşcinsel erkeklerin eşit muamelesini destekleyerek çeşitliliği, adalet ve dahil edilmeyi teşvik ettiğini de sözlerine ekledi. Bu görev, bu tür programlarda Trump yönetimini dondurmak ve kliniğe kalıcı olarak çıkarılma riski daha yüksek bir riski almak için ön planda olabilir.

İlaçlara ek olarak, HealthPlus, kırsal alanlarda yaşayan insanların HIV için test edilmesini ve tedavi edilmesini sağlamak için bir mobil klinik ve sosyal yardım programlarına sahiptir. Organizasyon, bu programlara hastalığın yayılmasını önleme çabalarının önemli bir kısmına bakar. Ancak tüm bunlar buza konuldu çünkü Pepfar ve HealthPlus'un finansmanı hangi faaliyetlerin devam edebileceğinden emin değil.

“Kelimenin tam anlamıyla titriyoruz ve endişeliyiz,” dedi Mkhabela. “Çok sinirli.”

Raporlama, Botsvana, Molepolole'den Yvonne Mooka'nın katkıda bulundu. Lynsey Chutel Londra'dan ve Altın Matonga Blantyre, Malavi.