ABD'deki İtalyan bilim adamları Trump: “Bir e -posta ile yaladı, ders korkusu da var”

AIM

New member
27 Şub 2022
1,364
0
0
Dört ay boyunca Amerika Birleşik Devletleri bilim cenneti olmayı bıraktı. Trump yönetimi, araştırma projelerini kapattı, bilim adamlarına (özellikle gençlere) kesildi, iklim değişikliği, aşılar veya cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi istenmeyen konular üzerine yapılan çalışmalar önerilerinin kapılarını engelledi.

Birçok İtalyan araştırmacı (büyükelçiliğimizin tahminine göre 15 bin var), özellikle yakın zamanda geldiyse ve vatandaşlık olmadan, sadece işlerini kaybetme riski değil, aynı zamanda ABD'de yaşama hakkı.

Bununla birlikte, birkaç kişi tarafından aranan İtalya'ya dönme fikri, üniversitelerimizdeki sandalyelerin veya aramaların eksikliği nedeniyle yokuş aşağı bir yol değildir.

E -posta ile işten çıkarmanın kabusu

“Her sabah uyanıyorum ve merak ediyorum, araştırma projem için fonların engellenmesini duyurup duyurup gelmeyeceğini merak ediyorum” diyor. Manuela GirottoPadua'da Mühendislikten mezun oldu, su döngüsü uydu izleme ve Berkeley'de profesör.

“Trump yönetiminin manzaralarındaki temalardan biri olan iklim değişikliği ile ilgileniyorum. Eğer fonları benden keserse, bugün çalışma grubumu kaybederdim: biri İtalyan olan üç öğrenci ve iki araştırmacı. Amerikan vatandaşlığım var, ama eve dönmeden eve gitmeliler”.

Son haftalarda, Associated Press hesapladı, zaten 600 genç yabancı bilim adamına oldu.

Afrika projesinde giyotin

Giyotin, araştırma projelerinden birini vurdu. Viviana Maggioni. O da su kaynaklarıyla ilgileniyor ve Milano Politeknikinden Çevre Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra Washington'daki George Mason Üniversitesi'ne taşındı (“Capitol ve Trump'tan yurtdışında yirmi dakika, bir protesto etkinliği kaybetmiyorum”).

“Batı Afrika'daki selleri tahmin etmek için bir sistem yaratıyorduk. Gelişmekte olan ülkelere ve çevreye yardım, Amerika Birleşik Devletleri'nin geçmişin çıkarının merkezinde temalardı. Şimdi tabu haline geldiler. NASA'dan alınan finansman Eylül ayında sona erecek ve projemiz hiçbir şeyle sonuçlanacak. Şimdiye kadar Amerika'nın kariyer yapmak için seçilmiş olan mükemmel öğrenciler ortadan kalkacak”.

Hem Girotto hem de Maggioni onları İtalya'ya geri götüren bir yol arıyor. “Ama ailelerimiz var” Maggioni'yi yansıtıyor. “İtalya'da aynı şehirde bile olmasa bile iki iş bulmak kolay değil”.

Tabu araştırma konuları

Araştırma projelerine düşen karanlık riskler zaten başladı, aynı zamanda yenilerine de başladı. “Bir finansman teklifi gönderirken belirli kelimeleri kullanmamaya dikkat etmeliyiz” diye açıklıyor Roberto ChiarleHem Boston'daki Harvard Üniversitesi'nde hem de Torino'ya ders veren ve Milano'daki Avrupa Onkoloji Enstitüsü'nde kan kanseri alanında bir bölünmeyi yönlendiren doktor.

“Örneğin, tıpta aşı ve RNA terimlerinden kaçınılmalıdır. Yapay zeka algoritmaları projeleri tarar ve bunları içerenleri hariç tutar”.

Diğer Amerikan üniversitelerinden farklı olarak, Harvard, ifade özgürlüğünü sınırlayacak olan Trump yönetiminin diktatına bükmeyi reddetti. Böylece 2,2 milyar federal fonun dondurulmasıyla cezalandırıldı.

Chiara, “30 yılı aşkın bir süredir Boston'da çalışan meslektaşlarım var” diyor. “Kimse böyle istikrarsız bir durum hatırlamıyor. Şimdi her şey durduruldu. Araç satın alınmadı, hiç kimse yok, artık seyahat etmiyorsunuz. Çalıştaylar için iki yeni bina yapım aşamasındaydı ve engellendi. Geçen yılın sonunda bir aşı üzerinde bir proje sunmuştum. Şubat ayında değerlendirilmeliydim, Mayıs ayında iyi bir işaret yoktu.

Derslerdeki yabancılar

Bir kelime söyleme korkusu, sadece yeni araştırma projelerinin hazırlanmasıyla ilgili değildir. Girotto, “İklim değişikliği ile uğraşan biz ders yapmaktan korkuyoruz” diyor.

“Çevre krizinin var olduğunu inkar edemeyiz, ancak birisi kurslarımızı çekip onları çevrimiçi hale getirirse, hedeflenmekten riske gireriz. Bir meslektaşım, son sırada oturan güneş gözlükleri olan yaşlı bir adamı gördü. Her şeyden korkmak için çılgın hissediyorsunuz, ancak laboratuvarımın, laboratuvarımın, nasa, laboratuvarımın, laboratuvarımın, laboratuvarın, nasa, laboratuvarımın, laboratuvarımın, e -postaya karşı koyduğu, nasa, bize karşı eğilimler gönderdi.

Maccartism iklimi

Yayınlanmış ismini görmemeyi tercih eden bir başka tıbbi araştırmacı, Maccartism'i anımsatan bir iklimi tanımlıyor: “En çok korkutucu, herkesin bir polis devletinde olduğu gibi konuşması gerektiği korkusu. Bazı Arjantinli meslektaşları, mevcut durumu 70'lerin askeri diktatörlüğüne göre karşılaştırdılar.

İtalya'ya dönmek birçok kişinin cazibesidir. Trento Üniversitesi fizikçisi Roberto Battiston Binden fazla meslektaşı tarafından imzalanan “Rebrain” başlıklı bir manifesto hazırladı. Ülkemizin ABD'den araştırmacıları almak için kanallar açmasını istiyor. “Amerika onu bilime geri çevirirse, Avrupa kapılarını açabilir ve açmalı” belgeyi okur.

İtalya'ya dönmenin zor yolu

Bu arada bakanlık, Avrupa finansmanı için bir çağrı kazandıktan sonra İtalya'ya yerleşmek isteyen yurtdışından araştırmacılara fon sunmaya karar verdi. Daha sonra beyinlerin geri dönüşü için vergi teşvikleri sağlar.

Ülkemizdeki bir üniversite öğretmeninin maaşı ABD'ye kıyasla yaklaşık üçte biri olsa bile, bugün birçok bilim adamı için para ilk düşünce değildir.

Chiarle, “En az bir düzine İtalyan meslektaşı dehşete kapıldı çünkü laboratuvarları kapanabilirdi, benden geri dönmek için hangi pasajların hareket edeceğine dair tavsiye istedi.” Diyor.

“Bununla birlikte, yeni sandalyeler açmak bir üniversite için kolay değil ve PNRR fonlarının yakında düzinelerce üniversite araştırmacının işe alındığı süresi dolacak. Tüm bu gençler aynı anda kendilerini bir yer arayışında bulacaklar”.

Viviana Maggioni ayrıca ülkemizin panoramasının, on veya yirmi yıl öncesine kıyasla nasıl gelişeceğini bildiğini buldu. “Daha fazla Avrupa fonu var, ama aynı zamanda ulusal. Bilim seviyesi çok büyüdü. Eğer geri dönerseniz, geçen yıl belirsiz bir arzuydu, şimdi etkileyici hale geldi. İtalya'da bir yer bulursam hemen başlardım”.