Askeri Sudaner, İç Savaş'ta büyük bir değişiklik olan Hartum'dan rakipleri yönlendiriyor

DoruKisrak

Member
6 Kas 2020
545
0
16
Sudan'ın hızlı destek güçlerine sahip paramiliter savaşçılar Çarşamba günü parçalanmış başkent Hartum'dan çok sayıda çekildi ve neredeyse iki yıl önce yıkıcı bir savaştan beri kırdığı bir şehirden kaçtı.

“Hartum şimdi ücretsiz,” dedi General Abdel Fattah El-Burhan, silahlı kuvvetlerini günler önce devralan Silahlı Saray'a kısa bir ziyaret.

Sakinler sokağa akın ettiler ve Nil “bir ordu, bir kişi” mahallesi Burri'deki askerleri alkışladılar. Askerler kendilerini yeni yakalanan alanlarda taradılar ve bazıları dövülen paramiliter stragglers için kovaladılar.

Sudan ordusunun başkentinin fethi, katliam, kıtlık ve kapsamlı yıkım elde eden Afrika'nın en büyük savaşında önemli bir değişiklikti. Ancak savaşı bitirmesi pek olası değildir.

Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF), Sudan'ın uzak batısındaki kaleleri olan Darfur'da yeni gruplandırılmış gruplar, analistler, paralel bir hükümet bulmak için yemin ettiklerini ve savaşı sürdürmeye devam ettiklerini söyledi.

Sudan ordusu tarafından sabahları dolaşan drone malzemesi, başkentin 40 mil güneyindeki Jebel Aulia'daki Nil'deki bir baraj aracılığıyla kalan son kaçış rotasını kaçan yüzlerce RSF savaşçısı gösterdi. Öğleden sonra yönetildikleri açıktı.

Ordu, barajın yakınında büyük bir RSF temeli fethettiğini ve şehrin her yerinde kalan RSF kuvvetlerini takip ettiğini açıkladı.

“Birkaç kalıntı burada ve orada çantalarda kalıyor,” dedi Brig. Askeri sözcüsü Nahil Abdullah. “Yakında yok edileceksin.”

Afrika kıtasındaki en büyük şehirlerden biri olan Hartum'un kaybı, hem RSF'nin hem de yabancı sponsorlarının, özellikle savaşın başlangıcından beri güçlü silahlar sağlayan Birleşik Arap Emirliklerine neden oldu.

Sudan'ın ordusuna başkanlık eden General El-Burhan ve hızlı destek güçlerine başkanlık eden Teğmen General Mohamed Hamdan bir zamanlar müttefikti, ancak neredeyse iki yıl önce ordu tarafından emilecek olan paramiliter birlikler için bir planlama konusunda bir anlaşmazlık konusunda uyardı.

Kavgalar tahmini 150.000 kişiyi öldürdü ve 13 milyondan fazla sürdü, bu da komşu ülkelere neredeyse dört milyon mülteci gönderdi – bu da dünyanın en büyük vardiya krizine karşılık geldi. Mülteciler mültecilere tecavüz, katliam ve açlık anlattı.

Çarşamba günü Hartum'da geri çekilme ortaya çıktığında, bir şehir aniden iki yıllık savaş boyunca açıldı.

Bir asker olan 43 yaşındaki Walid Ahmed, şehir merkezinde stratejik bir geçiş olan Manshia Köprüsü'nde Sudanlı askerler Çarşamba günü erken saatlerde savaşmadan mavi nil üzerinde dolaştı. “Saray için mücadele onu tamamladı” dedi. “Ahlakını kaybettin.”

Yakındaki bir yerleşim bölgesinde, sakinler bir grup askerle karşılaştıklarında çaldı ve alkışladı. Birkaç sakin, paramiliterlerin gittiğinden derinden rahatladıklarını söyledi.

“Bu sefer bizimle kalacak mısın? Yoksa tekrar gidecek misin?” Eman Eman Elbagir bir subay. “Yeterince istismarımız vardı. Yoksundan yeterince vardı. Geceleri bile uyuyamayız.”

Başka bir kadın olan Amira Elamin, kadınların silahlı kuvvetleri Chad ve Libya'dan paralı askerlere ait olan RSF'deki en kötü istismarlardan bazılarını çektiğini söyledi. “Kızlarımızı odaya getirdiler,” dedi, cinsel saldırı için örtmece kullanarak. “Çığlık attık ve çığlık attık. Dedik.” Kızlarımızı alma! Bunun yerine bizi al! “

Ama ekledi: “Bu gerekli değildi.”

Sudan'daki savaşın her iki tarafı da zulümle suçlandı ve Hartum'un yakalanmasının yeni bir istismar litani getirebileceğinden korkuyor.

Birkaç sokak uzakta iki adam üzerinde bir askerdi, ellerini bağladı ve kendilerini toza sardı. Askerler, iki adamın RSF sempatizanı veya birlik olduğundan şüphelenildiğini söyledi.

Bir asker yere bastı. Hof uzakta, diğer askerler bir evden diğer şüphelileri durulamaya çalıştıklarında silahlarını ateşlediler.

Haberler tarafından doğrulanan video kayıtları, ordunun yanında mücadele eden ve bir hortumla şehir merkezinden yaklaşık 10 mil yenen İslamcı bir milis olan Bara Ibn Malik'ten bir savaşçı gösteriyor gibi görünüyordu.

RSF'nin aniden çekilmesi, ordu, önemli bir sembolik ve stratejik zafer olan Hartum'un merkezindeki başkanlık sarayını yakaladıktan beş gün sonra gerçekleşiyor.

O zamandan beri ordu, sermayenin kontrolünü sürekli olarak ele geçirdi ve geri çekilirken savaştı. Times gazetecileri Salı günü terk edilmiş şehir merkezinden geçtiklerinde patlamalar ve atışlar duydular.

Çarşamba günü, ordu şehrin uluslararası havaalanını almış ve güneye daha fazla baskı yapmıştı.

Şimdi, ordunun ve RSF'nin kontrolü arasında bölünmüş olan Nil'in batı kıyısındaki Omdurman'daki Hartum'daki RSF savaşçısının son konsantrasyonu.

Çarşamba günü hava karardıktan sonra Omdurman'da bir topçu duyuldu. Hangi tarafın ateş ettiği hemen belli değildi.

Abdalrahman Altayeb Ve Sanjana Varghese Rapor raporları.