Athol Fugard'ın parçaları her insan hayatının değerini gösterdi

DoruKisrak

Member
6 Kas 2020
536
0
16
2010'un başında, garip bir şekilde tanıdık görünen boz, sakallı bir adam keşfettiğimde Cape Town'daki bir kafede bir topluluk masasında oturuyordum. Güney Afrika'nın önde gelen oyun yazarı ve Apartheid geçmişinin büyük kronikleştiricisi Athol Fugard'dı. Oradaydı ve sıradan bir insan gibi bir fincan kahve aldı.

Cesaret seçtim ve ona yaklaştım, mektubuna olan hayranlığımla şekillendirilmemiş bir şey mırıldandım. “Hall-o,” dedi Fugard coşkuyla. “Bize eşlik et. Bir kahve iç. Bir kadeh şarap.”

Cumartesi günü ölen Fugard ile ilgili en güzel şeylerden biri, sıradan ve olağanüstü bir insan olmasıydı. İnsanlar ve potansiyeli hakkında harika bir şekilde hevesliydi, her durumda iyiliği görmeye hazırdı, aynı zamanda kötüleri başkalarına ve kendilerine koymaktan korkmuyordu. “Usta Harold” daki ünlü sahne … ve genç beyaz kahramanın siyah akıl hocası karşısında tükürdüğü çocuklar, özgürdü ve kendi hayatlarından özgürce koydu.

Tiyatro eleştirmeni Frank Rich, oyunun 1982'den Haberler incelemesinde bulduğu gibi, Fugard'ın teknolojisi ahlaki zorunluluğu ortaya çıkarmaktan ibaretti, “karakterlerinin yanılabilir yaşamının küçük, samimi ayrıntılarına derinlemesine kazılarak.

Fugard'ın çalışmasıyla ilk karşılaşmam, 1980'lerin başında Winston Ntshona ve John Kani ile yazılan 1972'den “Sizwe Banzi Dead” oyununun yapımını gördüğümde oldu. Farklı bir kimlik alan ve Güney Afrikalı yetkililerin çalışma izni olarak talep ettiği açgözlü pasaport kitabını sürdürmek için kendini bir bedene atayan bir adamın karanlık bir çizgi roman hikayesidir.

Ruh için viseral, acı verici bir pislikti. Güney Afrika'daki apartheid'de büyüdüm. Geceleri kapıyı döven polisi, siyah insanlara nasıl davranıldığını insanlıktan çıkaran, aşağılayıcı bir şekilde biliyordum. Fakat Fugards'ın insanlığı ve sıcaklığı, karakterlerinin karmaşık gerçekliği, Güney Afrika'nın ırkçı rejiminin zulmünü acı verici bir gerçek haline getirdi.

Fugard, 2010 yılında San Diego'da yaşadı, ancak Eric Abraham'ın yapımcısı ve hayırseverinin oyun yazısının adını verdiği yeni inşa edilen Fugard Tiyatrosu'ndaki prömiyerinden önce yeni bir “tren sürücüsü” oyununu prova etmek için Cape Town'a döndü.

Güney Afrika sanat sahnesinde yaşayan bir ateş olacak Fugard, 1966'da apartheid hükümeti tarafından “beyaz” ilan edilen daha önceki karma ırksal bir alan olan 6. Bölge'de bulunuyordu.

Açılış akşamı Fugard, “Burada olamayan insanların turlarında oturacaksınız,” dedi.

Fugard'ın parçaları bu ruhlarla, unutulmuş ve bilinmeyen yaşamı ve ahlaki körlüğü ve apartheid tarafından üretilen ve sürdürülen gerçekliğin yanıp sönen vizyonunu ifade etme girişimidir. En ünlü “Blood Dnot”, “Boesman ve Lena”, “Ada”, “Mekke Yolu”, “Sizwe Banzi”, “Usta Harold”-sinsi bir yolun, ırkın Güney Afrika'daki apartheid'deki ilişkileri nasıl belirlediğini kibirli bir şekilde. Ama onlar da derinden insan.

“O kadar Güney Afrika eksikliğinde ve aslında dünyada – ahlaki netlik verdi.” “Geçmişimizi içeren kutulara odaklandı ve kendimiz hakkında daha fazla bilgi edinmek için dışarıda tutmamızı istedi.” Fugard, İbrahim'in devam ettiğini anladı: “Bölünmeler ancak ortak bir insanlığı gerçekleştirerek aşılabilir, sık sık acımasız ve düzensiz bir dünya ile yapmak istiyorsak, birbirimize bakmamız gerektiğine dair fark edilir bir duygu.”

Fugard, Fugard Tiyatrosu'nun açılışından kısa bir süre sonra Güney Afrika'ya döndü ve ilk kez New Bethesda'da yaşadı, burada “Mekke'ye sokak” yabancı sanatçı Helen Martins'in üzerindeydi. Daha sonra o ve karısı Paula Fourie, üniversite kasabası Stellenbosch'a taşındı. Yıllar boyunca birkaç kez tanıştım ve röportaj yaptım; Bazen yoğun, ama her zaman mutlu, iddiasız, alçakgönüllü.

Bana resmi bir eğitim veya derece olmadan kendisini yabancı olarak gördüğünü söyler söylemez, kimsenin bir Güney Afrika hikayesini sahneye koymaya devam ettiği bir zamanda yazmaya başladı.

Ancak kararlı bir şekilde yerel olarak, Fugard bir ülkenin özelliklerini geçti. İbrahim'in belirttiği gibi, parçaları her insan yaşamının değerini gösterir. “Bir kadeh şarap gel,” dedi Fugard kaçınılmaz olarak bir röportajın sonunda. Keşke sahip olsaydım.