Domscheit-Berg: “Scholz dijital konularla ilgileniyordu ve hiçbir fikri yok”

Oyseon

Active member
6 Kas 2020
1,420
0
36
Anke Domscheit-Berg, cumhuriyetin en profilli dijital politikacıdır. Sol kanat milletvekillerinden federal hükümete olan soruşturmalar, örneğin federal hükümetin kalkınma emirlerindeki veya Federal Hükümet ile SAP arasındaki lobi temaslarındaki açık kaynak yazılımlarının payında başlıklar üretti. C'T ile yapılan bir röportajda, sekiz yılının bir bilançosunu federal federal hükümete yönlendiriyor ve bir sonraki federal hükümete iddiaları formüle ediyor.

C't: Bayan Domscheit-Berg, son sekiz yılda Federal'da dijital politika tartışmalarını şekillendirdiniz, şimdi Parlamento'dan ayrılıyorsunuz. Neden tekrar koşmamaya karar verdin?

Anke Domscheit-Berg: Çünkü kişisel olarak kimsenin iki yasama organı yapmaması gerektiğine inanıyorum. Bence bu insanları bozuyor ve bu nedenle Parlamento için kötü.

Anke Domscheit-Berg dijital endüstriye aşinadır: Federal'da geçirdiği zamandan önce Accenture'da danışman ve Microsoft Almanya'da yönetmen hükümet ilişkileri olarak çalıştı.

(Resim: Jesco Denzel)

Görev insanları ne ölçüde bozuyor?

Daha uzun kalanlara karşı bunu kastetmiyorum. Ancak Federalta ve bu şekilde bu ekosistemde o kadar revize ediliyorsunuz ki, gerçeklikten çıkma riskini taşıyorsunuz. Daha iyi politika yapabilmek için gerçeklik deneyimine ilk elden ihtiyacınız olduğunu düşünüyorum. Federasyonda sahip olduğunuz ayrıcalıklara alışmanız da iyi değildir.

Dijital bir politikacı olarak işinize tekrar bakarsanız, özellikle neyle gurur duyuyorsunuz?

Muhalefet politikacısı olarak, Law Xy'yi getirdiğimi söyleyemem. Ama sanırım hala ayak izleri bıraktım. Dijital politikanın ne olduğunu şekillendirebilirim. Ve parti genelinde profesyonel çalışmam için yüksek tanınma aldım. Örneğin, federal hükümetten insanlar bana birkaç kez soruşturmalarıma büyük saygı duyduklarını söyledi çünkü özellikle yüksek bir teknik kaliteyle geldiler.

Ancak benim için, Federal'da sivil toplumun uzun bir kolu olarak çalışmak da önemliydi. CCC, GFF, F5 veya Wikimedia gibi kuruluşlarla yakın temaslarım vardı ve uzmanlarımı bu topluluktan duymaya davet ettim.

C'T D.Digital'e abone olun

Sayısallaştırma ile ilgili tüm haberler ve tartışmalar: Ücretsiz C'T haber bültenine abone olun D.Digital.

E-posta adresi

Veri Koruma Beyannamamızda gönderim prosedürü ve iptal seçenekleriniz hakkında ayrıntılı bilgileri bulabilirsiniz.

Bununla birlikte, somut değişiklikler de başardım, örneğin onarım kafeleri için finansman veya federal BT'nin sürdürülebilirliği için daha iyi raporlama. Yıllarca süren kalıcı, kalıcı soruşturmalarım buna kesinlikle katkıda bulundu.

“Bağımlılıklar çok büyük olursa olsun çıkış stratejilerine ihtiyacımız var”

Sizce, gelecek hükümet için hangi iki veya üç dijital -politik anahtar pozisyonu artık en önemli?

En önemli kompleks dijital egemenliktir ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki son birkaç haftanın gelişmeleri nedeniyle daha da önemli hale geldi. Örneğin, egemen bir bulut SAP'deki bir Microsoft bulutu değildir. Güncellemeler yardımcı olamazsa, hiçbir güvenlik duvarı veya benzerleri bize yardımcı olmaz. Sonunda egemen çözümlere ihtiyacımız var.

Son Koalisyon Anlaşmasında, yazılıma kural olarak açık kaynak olarak talimat verme sözü zaten vardı. Ancak, soruşturmalarım bunun vakaların sadece yüzde 0,5'inde yapıldığını göstermiştir. Bu, yeni hükümetin açık kaynaklı yazılımın da gerçek bir alternatif olarak görevlendirilmesini ve kullanılmasını sağlaması gerektiği anlamına gelir. Bağımlılıkların çok büyük olduğu her yerde çıkış stratejilerine de ihtiyacımız var.

Özellikle yüksek önceliğe ihtiyaç duyan ikinci konu siber güvenliktir. Hibrit savaş, yani stratejik dezenformasyon yoluyla demokrasimizin tehdidi ile kastettiğimiz her şeyi dahil. Kendimizi daha iyi korumayı ve bir nüfus olarak daha dayanıklı olmayı öğrenmeliyiz. Ancak bu alan nihayet Charitis yasasını getirmeyi ve NIS2 Direktifinin uygulanmasını, ancak belediyelerin katılımıyla ve rapor edilecek bir şeyleri olan bir CISO demeti ile de yer alıyor. Buna ek olarak, BSI bağımsız ve daha iyi donanımlı olmalı ve BT güvenlik araştırmasının kriminalizasyonu durmalıdır.

“Olaf Scholz sadece dijital konularla ilgileniyordu ve bunun hakkında hiçbir fikri yoktu”

Sizce, en azından sendikanın seçim programına göre gelmesi gereken yeni bir dijital bakanlık ne getiriyor?

Gerçekten gelip gelmediğinden emin değilim. Alternatif yaklaşımlar hakkında söylentiler de var, örneğin federal CIO'nun İçişleri Bakanlığı'ndan Dijital Bütçenin de bulunacağı Maliye Bakanlığı'na taşınması. Yeni bir dijital bakanlığın kurulmasına karşı, ilk bir buçuk yılı, belki de iki yılı kaybedebileceğinizi söylüyor. Öte yandan, yapı için, örneğin Agora dijitalleşmesinden birçok ayrıntılı kavram vardır, bu nedenle daha hızlı olabilir. Sonunda, bir dijital bakanlığın anlamlılığı, hangi görevlere sahip olması gerektiği, hangi güçlerin ve kaynakların aldığı ve bu bakanlığın başında oturan kişinin ne kadar dijital yeterlilik olduğu konusunda duruyor.

Ancak bu federal başbakan için de geçerlidir. Son yıllardan elde edilen deneyimim: Sayısallaştırma birçok şey nedeniyle başarısız oldu, ancak çok önemli bir neden her zaman çok yüksek seviyede dijital yeterlilik eksikliği olmuştur. Trafik ışığında, Olaf Scholz'un ilk hafta boyunca tüm dijital konuları şansölyeden atması çok önemliydi. Sadece sıfır ilgiydi ve bu konuda hiçbir fikri yoktu. Ve benim endişem, Friedrich Merz'de bire tekrarlanıyor.

Pempezmoda sol ve dijital politikada korunacağınızı duyurdunuz. Şimdi tam olarak ne yapmayı planlıyorsunuz?

Bu yüzden önce çok uyu ve biraz rahatlayın. Neredeyse sekiz yıldır çok az zaman geçirdiğim her şey için zamanınız var. Arkadaşlar, aile, bahçe, kediler, etrafındaki ve etrafında her şey. Ama aynı zamanda sekiz yıl önce kesintiye uğradığımı da inşa etmek istiyorum. Bir yayıncı olarak serbest çalışantım, metinler yazdım ve esas olarak dijital politika konularında ders verdim. Ayrıca danışma görevlerini hayal edebiliyorum.

Dijitalleştirme ve dijital politika konusunda C'T'den ücretsiz bülten olan D.Digital'de tam uzunlukta röportajı okuyabilirsiniz.

(CWO)