Donald Trump Tiktok'u yasaklamak istedi ama yapmadı

Oyseon

Active member
6 Kas 2020
1,428
0
36
Dünkü sohbetimi neden umursuyorum sloganına sadık kalarak Donald Trump, Tiktok'u hiçbir şekilde yasaklamak istemediğini söylüyor. Elbette yapabilirdi ama sonra “Ah hayır” diye düşündü. Tekrar bu göreve aday olmak isteyen eski ABD başkanı, bunu CNBC'ye verdiği röportajda açıklıyor. Trump görevde olduğu süre boyunca birkaç kez Tiktok'un ABD'de yasaklanması gerektiğini söylemişti.

Reklamcılık

Şu anda ABD'deki çok sayıda Demokrat ve Cumhuriyetçi, Çinli ana şirket ByteDance'in Tiktok'u satmaya zorlanması gerektiği konusunda hemfikir. Herkes Tiktok'un Çin hükümetiyle veri paylaşacağından ve seçim kampanyasına ve demokratik süreçlere manipülatif müdahalede bulunacağından korkuyor. Herkes aynı fikirdeyse Trump geri adım atıyor: Tiktok olmadan yalnızca Facebook daha da büyüyecek ve Facebook, tüm medya yelpazesi gibi halkın düşmanlarından biri olacak. “Facebook, kampanyalara çok fazla para harcayan insanları hapse atıyor” – bu ifadenin tam olarak neye atıfta bulunduğu belli değil.

Ancak artık Tiktok'un eskisi gibi kalabileceğine inanan tek kişi Trump değil. Trump ayrıca o dönemde sosyal medya uygulamasını yasaklatabileceğini de söyledi ama sonra kendi kendine şöyle düşündü: “Ben de yapabilirdim ama biliyor musun, kendi kendime dedim ki, bu işi başkalarına bırakacağım.” Muhtemelen Kongre'yi kastediyor, ancak YouTube'da mevcut olan röportajda bu tam olarak net değil. Başkan adayı bunun zor bir karar olduğunu, çünkü pek çok gencin Tiktok'u sevdiğini ve uygulama olmasaydı delireceklerini söylüyor.

Tiktok ulusal güvenliğe tehdit

Trump, 2020 gibi yakın bir tarihte Tiktok'un ulusal güvenliğe yönelik bir tehdit olduğunu söylemişti. Gazeteci bunun o sırada doğru olup olmadığını veya fikrini değiştirip değiştirmediğini sorduğunda Trump, Tiktok'un veri topladığından dolayı bir tehlike olduğunu ancak sorunun Facebook gibi diğer hizmetlerde de mevcut olduğunu söyledi. Ve Trump'a göre Facebook Çin ile çalışıyor ve verileri orada satıyor. “Birçok ABD şirketi Çin'in istediğini yapıyor.”

Röportajda Tiktok'u satmaya zorlandığından bahsedilmiyor, ancak Trump ABD Başkanı iken bir kararname ile tam da bunu yapmaya çalıştı. Tiktok buna karşı yasal işlem başlattı. Yorum yapmalarına fırsat verilmedi. Sonuçta proje suya düştü.

Şimdi Temsilciler Meclisi'ndeki bir grup temsilcinin Tiktok'u satmaya zorlamak için güçlerini birleştirdiği bir kez daha ortaya çıktı. Aksi takdirde uygulamanın ortak uygulama mağazalarından atılma riski vardır. Görevdeki ABD Başkanı Joe Biden'ın da destek sinyali verdiği söyleniyor. Tiktok, bunun aslında bir hizmetin yasaklanması olduğunu bir kez daha eleştiriyor.

(emw)

Haberin Sonu