Fransa, polisin cep telefonlarını ve dizüstü bilgisayarları izlemesine izin vermek istiyor

Oyseon

Active member
6 Kas 2020
1,420
0
36
Fransa polis yetkilileri yakında şüphelileri mobil cihazları aracılığıyla izleyebilecek. Büyük bir yargı reformunun parçası olarak, müfettişlerin akıllı telefonların, dizüstü bilgisayarların ve arabalardakiler gibi diğer mobil cihazların GPS’ini, kamerasını ve mikrofonunu uzaktan etkinleştirmesine ve izlemesine izin verilmelidir. Sivil haklar örgütleri bir gözetim devletinden korkar ve polisin bu yetkilerinin potansiyel olarak suistimaline karşı uyarıda bulunur.

Reklamcılık

Fransa Senatosu yargı reformunun daha eski bir versiyonunu çoktan onayladı, ancak Parlamento ek kısıtlamaların ardından yasayı henüz geçirmedi. Bu hafta, Fransız hükümeti bu tür gözetim gerekliliklerini biraz artırdı. İzleme, “suçun niteliğini ve ciddiyetini gerekçelendirmeli” ve “kesinlikle orantılı bir süre” ile sınırlandırılmalıdır.

Bu önlemlerin her birinin bir hakim tarafından onaylanması gerekir ve gözetimin toplam süresi altı ayı geçemez. GPS ile izlemeye yalnızca en az beş yıl hapis cezası gerektiren suçlar için izin verilir. Fransız günlük haberlere göre doktorlar, gazeteciler, avukatlar, hakimler ve milletvekilleri gibi hassas meslekler meşru hedefler değil. Le Monde.

Sivil haklar aktivistleri gereğinden fazla gözetimden korkuyor

Bu kısıtlamalara rağmen, Fransız sivil haklar örgütleri alarma geçti. Yani yaklaşık La Quadrature du Net (Almanca: Die Quadrature des Netzs), Mayıs ayı sonunda polis yetkilileri tarafından olası taciz konusunda önceden uyardı. Yasa, “ciddi bir suçun” ne olduğunu açıkça tanımlamadığından, iklim ve çevre aktivistleri de etkilenebilir. Milletvekilleri bu hafta bunu biraz daha net formüle ettiler.

Bununla birlikte, Fransız müfettişler geleneksel olarak bu tür güvenlik yönergelerini zaman içinde genişletmek isterler, böylece bu tür gözetim önlemleri yalnızca ciddi suçlar için talep edilemez. Örneğin, Quadrature’a göre, genetik kayıt ilk önce yalnızca cinsel suçlular için kullanılıyordu, ancak şimdi çoğu suç için kullanılıyor. Buna ek olarak, polis, şüphelilerin mobil cihazlarına kapatılması için üreticilere bildirmek yerine uzaktan erişmek için güvenlik açıklarından yararlanabilir.

ayrıca oku

Daha fazla göster

daha az göster

Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, bu gözetim önlemlerinin yalnızca “yılda düzinelerce vakada” kullanılacağını söyleyerek endişelere karşı çıktı. “Totaliterlikten çok uzağız. 1984dedi, George Orwell’in topyekun gözetim altındaki bir toplum hakkındaki romanını tekrarlayarak. Dupond-Moretti’ye göre yasa tarafından “hayatlar kurtarıldı”.

Reklamcılık

(fds)

Haberin Sonu