Geçmek bilmeyen yorgunluğunuzun 5 hatalısı

Meltem

Global Mod
Global Mod
6 Haz 2021
1,596
0
1
“Bütün gün çalıştım, kendimi epey yorgun hissediyorum”, “Sürekli oturduğum biçimde nasıl bu kadar halsiz olabiliyorum anlamıyorum”, “Bütün bedenim kırılıyor, sanırım hasta olacağım”, ”hiç bir şey yapmadığım biçimde niye yorgun hissediyorum”.

Şayet bu stil cümleleri sık sık yine ediyorsanız yorgunluğunuzun sebebi, düşündüğünüz üzere iş yükünüz olmayabilir.

Ekseriyetle hayli fazla çalışmaktan kaynaklandığı düşünülerek göz gerisi edilen yorgunluk; kalp, akciğer ve tümör üzere birfazlaca hastalığın teşhis ve tedavisini geciktiriyor.

Akşam erken yattığınız biçimde sabah yorgun uyanıyorsanız, dikkat dağınıklığınız ve his durumunuzda ani değişiklikler var ise ve toplumsal ömrünüz giderek azalıyorsa bilin ki, bunun altında sıhhat sorunları yatıyor.

Haydi gelin, asla geçmek bilmeyen yorgunluğunuza niye olabilecek bu 5 niçine göz atalım!

YORGUNLUĞA niye OLAN SORUNUN EN BÜYÜĞÜ: KANSIZLIK

Bu mevzuda liderliği üstüne alan kansızlık, daima yorgun hissetmenizde başrolü oynayan etken olabilir zira hemoglobinin en değerli fonksiyonu, akciğerlerden alınan oksijeni bedendeki hücrelere taşımaktır. Alyuvarlarla taşınan hemoglobin ölçüsü azaldığı takdirde hücrelere gereken oranda oksijen gitmeyecektir. ötürüsıyla kişi, yorgunluk ve halsiz hissetmeye başlar.

Bunun kararında da kişi, daha evvel tıpkı eforu sarf ettiği bir işte daha çabuk yorulmaya başlar. Güçsüzlük, çarpıntı, efor kapasitesinde azalma ve nefes darlığı üzere sorunlar ortaya çıkar. Hemoglobin ölçüsü azaldıkça bu belirtiler dahada şiddetli bir hal almaya başlar.

Kansızlık ilerlemeye devam ettikçe kişi, dinlenirken bile yorulmaya başlar. Ayrıyeten göz kararması, baş dönmesi ve kulak çınlaması üzere ömür kalitesini olumsuz etkileyen semptomların sayısı artar. Bu meseleleri aşmak için kesinlikle bir doktora gidilmesi gerekmektedir. Şayet yorgunluğun niçini kansızlık ise gerekli tedavi formlarıyla bu durumun üstesinden gelinebilmektedir.

TİROİD HASTALIKLARINA DİKKAT

Hipotiroidi, tiroid bezinin az çalışmasına ve tiroid hormonlarının az salgılanması kararı kandaki hormon düzeyinin düşük bulunmasına denmektedir. Bu durum, bedenimize metabolik yavaşlama formunda yansır. Hepimizin korktuğu şeylerden biridir bu.

Metabolizma yavaşladıkça bedenin genel istikrarı de bozulmaya başlar. Bu bozulmalar yorgunluk, halsizlik, isteksizlik, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliğine yol açar.

Hipotiroidi hastaları, ekseriyetle etrafları tarafınca tembel olarak yorumlanır. Aslında bu türlü tanımlanmalarının niçini hastalıklarından kaynaklıdır zira bu hastalığa sahip olan bireyler, iş yapmayı geçin, yerinden kalkmakta bile zorlanır. Genel ruh halleri ise daima yorgun olmalarıdır.

YORGUNLUĞUN CAN DOSTLARI: DEPRESYON VE GERİLİM

Psikomatik hastalıklar baş gösterdiğinde biroldukça insan, kendisinde yemek yeme gücünü bile bulamaz. Bu hastalıkların başında ise gerilim ve depresyon yer alır zira depresyon ve gerilim, kişinin günlük hayatının bir kesimi olan aktiviteleri yapma isteğine çelme takar.

Depresyon ve gerilim başlı başına yorucuyken bir de üstüne depresyonun getirdiği uyku bozukluğu eklenirse yorgunluk iki katına çıkar.

Şayet anlamsız sonlanma, gereksiz alınganlık, çok reaksiyon verme, kolay ağlama, unutkanlık, uyku eğilimi, uyku meseleleri, uykudan erken kalkma, sabahları yorgun uyanma üzere sorunlar peşinizi bırakmıyorsa yorgunluk probleminizin depresyonla bağlı olma ihtimali bir çok fazla.

ROLÜ EPEY BÜYÜK: KALP HASTALIKLARI

Kalp rahatsızlıklarının yorgunluğa niye olmasının altında yatan sebep ise şöyle açıklanabilir: Kapak lezyonu, kalp damar hastalıkları üzere durumlar, kalbin oksijen muhtaçlığını karşılamasına mahzur oldukları için yorgunluğa yol açar. Hal bu biçimde olunca kişi, merdiven çıktıktan daha sonra nefes nefese kalır, bacakları kesilir, bir adım atamaz hale gelir.

YORGUNLUĞUN AZILI HATALISI: UYKU APNESİ

Uyku, direkt kendini enerjik ve zinde hissetmekle alakalıdır zira kâfi ve kaliteli bir uykuya sahip olmayan kişi, gün ortasında kendini yorgun ve halsiz hisseder. Bu, günün dinlenme evresi olan uykunun beden için gerekli oranda alınmamasından kaynaklanır.

Ayrıyeten sağlıklı bir biçimde yuyamayan kişi, agresif ruh hali, çabuk sonlanma, depresyona girme üzere belirtiler gösterir. Uykunun yorgunluk üstündeki tesiri yok sayılamayacağından bu biçimde bir sorunu olan kişinin kesinlikle doktora gitmesi gerekmektedir.