İşte dış yardım ve Trump hakkında dondurabileceğiniz şey

DoruKisrak

Member
6 Kas 2020
551
0
16
Başkan Trump'ın ABD'nin çoğunlukla yurtdışında 90 gün boyunca donduran yürütme emri, açlık ve ölümcül hastalıklarla mücadele eden türbülans programlarına getirdi, klinik çalışmalar gerçekleştirdi ve dünya çapında milyonlarca yerinden edilmiş insanı sunmaya çalıştı.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı veya ABD, gıda, tıbbi destek ve afet yardımı gibi insani yardım sunan hükümetin ana organizasyonudur. En zor dondurmak vuruldu.

Bay Trump, ajansını kanıt sağlamadan yaygın yolsuzluk ve sahtekarlık ile suçladı. Federal bütçe bütçelerini ve programlarını kısaltma görevi verilen milyarder Elon Musk, “USAID'i Ahşap Helikopter'de Besleme” hakkında çevrimiçi olarak övündü.

Trump hükümeti, binlerce ajansın yurtdışından ABD'ye dönmesini, onları belirsiz bir idari iznine getirmesini ve ajansı Dışişleri Bakanlığı'na kaydırmasını emretti.

Amerika Birleşik Devletleri ne kadar yabancı yardım sunuyor?

Toplamda, ABD 2023'te ABD, Dışişleri Bakanlığı ve Barış Gücü gibi ajanslar tarafından yönetilen programlar da dahil olmak üzere 2023'te yaklaşık 72 milyar ABD doları harcadı.

Ekonomik performansın bir yüzdesi olarak, dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan ABD, diğer sanayileşmiş ülkelerden çok daha az yabancı yardım sunmaktadır.

2023 mali yılında, USAID sağlık hizmetleri, afet yardımı, yoksulluk ve diğer programlar arasındaki çabalar Federal bütçenin yüzde 0,7'sini verdi. 2021'de Ukrayna'daki savaştan önce yüzde 0,4 idi.

Alıcılar kimler?

Bay Trump'ın ABD dış mekan yardımını dondurması, İsrail ve Mısır gibi ülkeler için silah desteği için geçerli değil. Acil durumlar için gıda desteğinin kurtarıldığı söyleniyor, ancak bu programların birçoğu hükümetin ödeme sistemlerinden muzdarip.

2023'te, tam verilerin mevcut olduğu geçen yıl, Moskova'nın Şubat 2022 arazisinde veya alınan bir bölgede Moskova'nın tam işgalinden bu yana Rusya'ya savaşan Ukrayna. Bunun çoğunluğu ekonomik kalkınmaya gitti, ardından insani yardım ve güvenlik izledi.

7 Ekim 2023'te Hamas liderliğindeki militanlar ve Gazze'de 16 aylık bir savaş tarafından saldırıya uğrayan İsrail, ABD'nin en yüksek ikinci miktarını destekledi: 2023'te, esas olarak güvenlik için 3,3 milyar dolar.

Para nasıl harcanıyor?

ABD dış yardımı, devlet dışı kuruluşlar tarafından ülkelerde doğrudan finansal destek olarak yapılandırılabilir. askeri destek; Gıda ve tıbbi yardım; Veya teknik bilgi.

Yabancı yardım, bir ülkenin stratejik çıkarlarına hizmet eden, müttefikleri güçlendiren ve çatışmaları önlemeye katkıda bulunan bir yumuşak güç biçimi olabilir.

USAID örneğinde, para insani yardım, kalkınma desteği ve Ukrayna'da doğrudan bütçe desteği, Somali'de barış inşası, Kamboçya'daki hastalıkların izlenmesi, Nijerya'daki aşılama programlarının, Uganda'da HIV'in önlenmesi ve sağlık desteğinin parasını teşvik etti. Sambia'daki anneler. Ajans ayrıca Ebola'nın büyük salgınlarını ve doğayı koruma ve çevre programlarını finanse etmeye katkıda bulundu.

Sağlık görevlileri, Bay Trump'ın iddiasının aksine, Hamas'a Gazze'ye prezervatif göndermek için ABD parası kullanılmadı. Geçen ayın sonundaki bir açıklamada, Uluslararası Tıp Kolordu, Ekim 2023'ten bu yana yerleşimdeki çalışmaları için 68 milyon dolardan fazla aldığını açıkladı, ancak “ABD hükümetinin finansmanı veya prezervatif almak için hiçbir finansmanı kullanılmadı dağıtmak için “.

Bunun yerine, gruba göre, para iki saha hastanesini çalıştırmak, yetersiz beslenmeyi tedavi etmek ve teşhis etmek, 5.000'den fazla bebek sunmak ve 11.000 operasyon yapmak için kullanıldı.

Donma neden sipariş edildi?

Muhafazakar eleştirmenler yıllardır ABD dış yardım programlarının değerine sahipler.

Dışişleri Bakanı Marco Rubio yakın zamanda yapılan bir açıklamada, “Harcadığımız her dolar, finanse ettiğimiz her program ve izlediğimiz her kılavuz üç basit sorunun cevabıyla gerekçelendirilmelidir.” Dedi. “Amerika bunu daha güvenli hale getiriyor mu? Amerika'yı güçlendiriyor mu? Amerika bunu daha başarılı kılıyor mu? “

Trump hükümeti ve Kongre'nin müttefikleri, tüm atıkları incelemek için yabancı yardım desteğinin gerekli olduğunu savunuyorlar. İddialarının çoğu yanıltıcı veya bir bağlamdan yoksundur.

Daha önce ajansı desteklemek için konuşan Bay Rubio, çalışanlarını suçladı, “küresel bir yardım kuruluşunu bir şekilde ulusal çıkarlardan ayırdıklarına karar verdi”.

Ancak, devralmanın “yabancı yardımdan kurtulmakla ilgili olmadığı” konusunda ısrar etti. Fox News ile yakın zamanda yapılan bir röportajda şunları söyledi: “Ajansta itaatsizliği itaatsiz olarak sınıflandırdık ve USAID çalışanının” tamamen işbirliği yapmayan “olduğunu da sözlerine ekledi.

Örgütler dünyayı tökezlediğinde, Trump yönetimi koridoru değiştirdi. Bay Rubio, “hayata çalışan insani yardımın” devam edebileceğini, ancak repery'nin “geçici olarak” olacağını açıkladı.

O zamana kadar, Amerikan yardımını dağıtmaya yardımcı olan yüzlerce yüksek pürüzlü yetkili ve işçi zaten serbest bırakıldı veya tatile çıktı ve birçok yardımcı önlem felç olmaya devam ediyor.

Yardımın dondurulmasının etkileri nelerdi?

Bay Trump'ın yabancı yardımının dondurulmasının neden olduğu acil bozukluklar, dünya çapında sağlık, güvenlik ve insani programlar alanlarında hüküm sürmüştür. Uzun vadeli sonuçlar birçok ülkede küresel sağlık, araştırma ve siyasi istikrarı azaltabilir.

Sağlık: Birçok küresel klinik çalışma USAID finansmanına dayanmaktadır. Aniden durma iş emri, binlerce insanı, bakmadan ve olumsuz etkileri izlemek için bir sistem olmadan korumaya ihtiyaç duyan bıraktı.

Doktorlar artık yasal ve etik bir ikileme maruz kalmaktadır: Trump donma veya hastalar için risk hasarına uyum.

• Güney Afrika'da, araştırmacılar bir HIV önleme girişimi yapmak zorunda kaldılar, böylece vücutlarında deneysel implantları olan ve devam eden tıbbi denetim kalmadan kadınlar.

• Uganda'da, bir tüberküloz tedavisi çalışmasına katılan çocuklar potansiyel olarak yaşamı sağlayan ilaçlardan kesildi.

• Bangladeş'te, bir sonraki adımlar için bir plan yapmadan hastaları terk eden bir kolera tedavi çalışması terk edildi.
Hasar, Bay Trump'ın ABD'nin Dünya Sağlık Örgütü'nden çekileceği ve daha sonra kendi maliyet azaltma önlemlerini açıklayan duyuru ile güçlendirildi.

Güvenlik: Suriye'de yürütme düzenlemesi, Suriye çölünde Al Hol olarak bilinen ve İslam Devleti ve ailelerinin Suriye ve Amerikalı yetkililerin söylediği kötü şöhretli bir kampta güvenlik güçlerini destekleyen bir ABD programını tehdit ediyor.

İstikrar: Afrika'da uzmanlaşmış Afrika'da uzmanlaşmış bir ekonomist olan Charlie Robertson'a göre, Amerikan yardımı Güney Sudan'daki ekonomik üretimin yüzde 15'ini, Somali'de yüzde 6 ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yüzde 4'ü oluşturuyor. Amerikan Mozambik Büyükelçisi, Bay Rubio'ya Afrika'da önerilen USAID kesintilerinin “büyük kırılganlığa” yol açacağını söyledi.

İklim ve göç: Birçok USAID programı, yoksul ülkelerdeki insanların iklim değişikliğinin neden olduğu hava ile başa çıkmalarına yardımcı olmaya odaklandı ve ABD'ye göç etme baskısını hafifleteceğini umuyordu.

Trump düzenine tepki nasıldı?

Demokratik yasa koyucular, USAID'i azaltma veya dışişleri bakanlığı ile bir araya getirme hareketlerini azalttıklarını söyledi.

Perşembe günü ABD personelini temsil eden iki sendika, personelin azaltılmasının ve küresel yardım kayıtlarının iptalinin anayasaya aykırı olduğu ve güçlerin ayrılmasını ihlal ettiği iddia edildiği bir dava sundu. USAID'in Kongre'nin rızası olmadan ele alınamayacağı iddia edildi.

Cuma öğleden sonra, ABD Bölgesi Columbia Bölge Mahkemesi'nden Yargıç Carl Nichols, 2.200 USAI çalışanının idari tatilinin ve ajansın neredeyse tüm çalışanlarını 30 gün içinde duraklatma planının geçici bir tedbir kararı verdi.

Ajans, seçim şirketlerini, yolsuzlukla mücadele gardiyanlarını ve bağımsız haber ajanslarını otoriter liderlerin nefret ettiği denetim türünü finanse etti. Rusya, Macaristan ve El Salvador, Trump hükümetinin USAID'ye yönelik saldırısını memnuniyetle karşıladı

Çetelerin şiddeti için güçlü taktikler alan El Salvador'un başkanı Nayib Bukele, X'teki bir görevde “muhalefet gruplarında, STK'ların siyasi gündem ve istikrarsızlaştırıcı hareketlerle tanıtıldığını” söyledi.