Küçük bir istatistik nasıl tüm kıtayı kapsayan bir hikayeye dönüştü?

DoruKisrak

Member
6 Kas 2020
552
0
16
Haberler gazetecilerinin 2000’li yılların başından beri kiraladığı Nairobi, Kenya’daki iki katlı evin, ailem üç yıl önce taşındığında bazı dikkat çekici özellikleri vardı: muz, guava ve avokado ağaçları; bahçede eski bir Times muhabiri tarafından inşa edilen sazdan damlı, kerpiç duvarlı bir kulübe; ve Afrika hakkında onlarca yıldır toplanan kitaplardan oluşan küçük bir kütüphane.

Daldım. “Sahra Altı Afrika: 1996” gibi sararmış referans kitapları Vikipedi öncesi bir dünyayı anımsatıyordu. Ünlü kişilerin biyografileri unutulmuş kişilerin biyografileriyle yan yana getirildi. Etiyopya’da Kilise ve Devlet, 1270-1527 gibi takdire şayan bir avuç esere tamamen dokunulmamış görünüyordu.

Ancak en yaygın kitap türü, Afrika’nın durumunu genellikle genel terimlerle tanımladığı iddia edilen ve daha da tehlikelisi, geleceğini tahmin etmeye çalışan kitaptı. Bu kitaplar iki kategoriye ayrılıyordu: Bir kategoride, “Afrika Kaos İçinde” gibi işlevsizlik ve çatışmaya gönderme yapan başlıklar vardı. Diğer durumda, başlıklar kulağa iyimser, neredeyse Panglossça geliyordu. Örneğin: “Afrika Yükseliyor.”

Tartışma konuları, genellikle yabancılar olmak üzere kendini uzman ilan edenlere çoğu zaman meydan okuyan bir kıta olan Afrika hakkında geniş kapsamlı açıklamalarda bulunmanın ne kadar zor, hatta çılgınca olduğunu vurguladı.

O halde bir sonraki büyük hikaye fikrimin tamamen aynı tuzağa düşme tehlikesiyle karşı karşıya olması garip görünebilir.

Her şey tek bir gerçekle başladı. 2022’de Afrika’daki ortalama yaşın 19 olduğunu öğrendim; bu, diğer kıtalardan çok daha düşük. Küresel ortalama yaş 30’du; Avrupa ve Kuzey Amerika’da 41 tane vardı; Japonya gibi Doğu Asya’nın bazı bölgelerinde bu oran 48’e kadar çıktı.

Dikkat çekici bir istatistiğim vardı. Peki bu nasıl bir hikayeye dönüşebilir?

İlk dürtüm, çeşitli ülkelerden ve kökenlerden gelen 19 yaşındaki Afrikalılara odaklanmak ve onların hayatlarını, korkularını ve hayallerini keşfederek kıtayı yeniden şekillendiren güçleri anlatmaktı. Ancak bu cihazın dezavantajları olacaktır. 19 yaşında çoğumuz hâlâ hayattan ne istediğimizi anlamaya çalışıyoruz. Genç Afrikalılar da farklı değil.

Daha derin düşündüm. Birleşmiş Milletler Nüfus Bölümü tarafından yayınlanan veritabanlarını (1950 yılına kadar uzanan geniş tablolar) incelerken, ilk başta birbirine rahatsız edici bir şekilde uyum sağlayan iki veri noktasına rastladım.

Afrika’daki ortalama yaş tüm kıtalar arasında en düşük olmasına rağmen hala artmakta olduğu ortaya çıktı: 1989 gibi yakın bir tarihte ortalama yaş 16 idi.

Bununla birlikte, Afrika’nın nüfusu diğer bölgelere göre çok daha yavaş yaşlanıyor; bunun büyük ölçüde nedeni, kıtanın dünyadaki en yüksek doğum oranlarına sahip olması. Avrupa ve Doğu Asya’da nüfus azalırken Afrika’da artmaya devam etti; o kadar ki, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun dörtte birinin ve 15-15 yaş arası nüfusun üçte birinin Afrika’da yaşaması bekleniyor24.

Bu sadece Afrika’yı değil dünyayı da yeniden şekillendirecek nefes kesici bir değişimin yaşandığı bir zamanda geldi.

Bir hikayem vardı.

Londra’daki Afrika Araştırma Enstitüsü’nün yöneticisi Edward Paice gibi diğerleri bu eğilimi zaten fark etmişlerdi. 2021’de Afrika’da gençliğin ortaya çıkışını ayrıntılarıyla anlatan “Youthquake” kitabını yayınladı. Kendisiyle ve bu önemli değişimden hem heyecan duyan hem de endişe duyan diğer uzmanlarla konuştum.

Nairobi’deki yıllık Afrika ekibi toplantımızda diğer Times muhabirleri bu değişiklikler ve bunların nasıl bir dizi hikayeye yol açabileceği hakkındaki fikirlerini paylaştılar.

Yine de zor olurdu. Demografik bir kasırganın rüzgarında pipet arıyordum. Ancak gazeteciler kristal küreye kolayca ulaşamazlar. Kendimizi daha rahat hissediyoruz Bugünü bilgilendirmek için geçmişi kullanmak. Biz ihtiyatlı tahmincileriz.

Ve bu tahminleri şekillendiren bilim olan demografik bilgiler sıklıkla yanlış kullanılmış veya yanlış anlaşılmıştır. Onlarca yıldır Afrikalılar, Batı’nın aşırı nüfus korkusunun yükünü taşıyor. Time dergisinin 1960 tarihli “Nüfus Patlaması” başlıklı kapağında, çıplak göğüslü, elinde çocuk tutan Afrikalı bir kadın dikkat çekici bir şekilde yer alıyordu. 1994 yılında yazar Robert D. Kaplan, Batı Afrika’daki nüfus artışının anarşiye yol açacağını öngördü.

Ancak uzmanlar, 2050 yılına ilişkin nüfus tahminlerinin büyük ölçüde güvenilir olduğunu söylüyor. Onları görmezden gelmem aptallık olurdu. Önümüzdeki 18 ay boyunca Afrika’yı dolaşıp haber yaptığımda, her yerde gençlik patlamasının kanıtlarını keşfettim.

Geçen yıl Burkina Faso’da yaşanan bir darbenin ardından, 20’li yaşlarının sonlarında, on yıl boyunca bir Batı Afrika ülkesinden diğerine seyahat ederek, altın madenlerinde, çiftliklerde ve balıkçı teknelerinde ufak tefek işler yapan bir adamla tanıştım. O, tutarlı bir iş bulmakta zorlanan bir neslin vücut bulmuş haliydi.

Sudan’ın başkenti Hartum’da, çoğu kadın olan demokrasi yanlısı genç aktivistler gösteriler sırasında çevik kuvvet polisiyle şiddetli bir şekilde çatışırken göz yaşartıcı gazdan boğuldum; bu, eskilerinden bıkmış genç Afrikalıların önderlik ettiği yeni protesto döneminin bir işareti. , genellikle otokratik liderler.

Ve Kenya’da hırs ve zeka dolu genç insanlarla tanıştım; birçoğu start-up’lar yönetiyor, genç Afrika’nın çoğu zaman manşetlere çıkmayan bir yanını temsil ediyor: hırs, yenilikçilik ve baş döndürücü bir yaratıcılık duygusu tarafından yönlendirilen huzursuz bir enerji. yenilik olasılığının amacı.

Meslektaşları da örnekler buldu. The Times’ın Batı Afrika muhabiri Elian Peltier, Fildişi Sahili’nde genç bir rapçiyle taksiye bindi. Batı Afrika’daki kadınların yaşamları hakkında bir kitap yazan Dionne Searcey, Senegal’de ilham veren bir üniversite öğrencisi buldu. Mısır’dan Vivian Yee, Kahire’deki bir okulun önünde bir öğrenciyle konuştu.

Serbest fotoğrafçı Hannah Reyes Morales, üniversite yurtlarında, defilelerde, dini törenlerde ve hatta at yarışlarında gençleri aramak için beş ülkeyi gezdi. Yakaladığı sevinç, heyecan ve çekişme sahneleri bu yürek parçalayan değişim anını yansıtıyor.

Sonuç, geçen ay internette ve basılı olarak 40 sayfalık özel bir bölümde yayınlanan “Eski Dünya, Genç Afrika” oldu. Önümüzdeki haftalarda diğer Times muhabirleri Afrika’daki gençlik patlamasının şaşırtıcı etkisi hakkında daha fazla hikaye yayınlayacak.

Bunun sonuçta getireceği şey (yükselme, çöküş veya bu ikisi arasında bir şey) muhtemelen ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye değişecektir.

Küçük kütüphanemin gösterdiği gibi, tüm Afrika’yı tek bir kitapta veya makalede ele almak imkansız olmasa da zor bir iştir. Demografi kader midir? Kime sorduğunuza bağlı.

Ancak kıtada çığır açıcı bir değişimin yaşandığından pek az kişi şüphe duyuyor ve amacımız en büyük değişiklikleri adım adım takip etmektir.