L'Espresso'nun yeni yayıncısı, Crosetto'nun dava ettiği eski yönetmen Lirio Abbate'nin yasal korumasını kaldırıyor. Fnsi: “Bağlantısız gazeteciler ce

AIM

New member
27 Şub 2022
1,355
0
0
Yalnızca bir reklam şahsiyeti saldırısı değil, aynı zamanda bilgi edinme özgürlüğü açısından da tehlikeli bir emsal. L'Espresso'nun yayıncısı Donato AmmaturoMülkü Aralık 2023'te devralan şirket, şirketin eski müdürü ve mevcut gazetecisine hukuki yardım ve tazminat garantisi vermeme kararı aldı. Cumhuriyet Lirio AbbateSavunma Bakanı tarafından basına hakaret davası açıldı Guido Crosetto. Hiçbir zaman resmi olarak duyurulmamış bir seçim: “Abbate'in bildirdiğine göre bana söylemeye cesaretleri yoktu. Yardım taleplerimi görmezden geldiler.”

2022 yılına dayanan tartışmalı makalede Crosetto'nun mesleki faaliyetleri ve savaş endüstrisindeki lobici işlevi ortaya çıkarıldı. Eğer makalenin yazarı gazeteci ise Carlo TecceAbbate, “bin kat daha fazla yayınlayacağım” bir makaleyi yayınlamayı seçtiği için cezalandırılan eski müdürün, haklı olarak korunacağını, ancak masrafları kendisine ait olmak üzere duruşmaya katılmak zorunda kalacağını ileri sürüyor. Haftalık derginin şu ana kadar hiçbir zaman yasal haber yapmayı reddetmediği göz önüne alındığında, yeni sahibinin bu hareketi “Fratelli d'Italia hakkında bir soruşturma yayınlamak isteyecek mevcut ve gelecekteki editörler için açık bir sinyal” gibi görünüyor.

Eski yönetmen, yayıncının ilham aldığını iddia ettiği Anglo-Sakson gazeteciliğinden farklı bir strateji olduğunu, “benim savunduğum ve hâlâ haftalık dergide çalışan birçok kişinin kendini tanıdığını” iddia ediyor. Fnsi başkanı için Vittorio Di Trapani“Espresso'nun yönetimine dayatılan değişikliğin gerçek nedenleri hakkında şüphesi olan varsa, şimdi her şey netleşmeye başlıyor”.

Ancak Fnsi genel sekreteri, “haber yapma hakkını daha da kısıtlamayı ve bağlantısız gazetecileri cezalandırmayı amaçlayan” bu hareketin aynı zamanda çok ciddi bir emsal teşkil ettiğini belirtiyor: Alessandra Costante. “Eğer tüm yayıncılar Ammaturo'nun yaptığını yapsaydı, diye devam ediyor, rahat uyuyacak bir yönetmen bile kalmazdı”.

Bu gidişata karşı tek dönüm noktası belki de her sözleşmeye zorunlu tazminat getirilmesi olacaktır. Abbate, “Bu noktada hiçbir mülk geri adım atamaz” diyor. Aksi takdirde risk, gazetecilerini koruyan bir yayıncı olmadığında gazetecilerin otosansüre sürüklenmesidir. Ve son olarak mağdur da bilgi edinme hakkı elinden alınan vatandaştır.”

Yayıncının yanıtı

L'Espresso'nun yayıncısı basına yazdığı bir notta, “mükemmel bir profesyonel ve saygın bir itibar ve itibara sahip bir kişi gibi görünen eski yönetmen Abbate ile asla – hiçbir zaman – tanışma zevkine sahip olmadığını” belirtiyor ve altını çiziyor ” hakkında yorum yapılan konunun mevcut yönetimden önceki bir döneme ait olduğu” ifadelerine yer verildi.

Daha sonra, Abbate'in L'Espresso'nun eski yönetimine karşı açtığı ve hukuki yardım eksikliğini “şu anda devam eden yargılamanın onu hukuki olarak çekişmeli adli yargılamaların bir tarafı haline getirdiği” gerçeğiyle gerekçelendiren bir davaya atıfta bulunuluyor. Bu nedenle, şirketi dava ettiği için eski yöneticiye karşı bir tür misilleme anlamına gelen bir yanıt.

Bu kararın haber alma özgürlüğü açısından tehlikeli bir emsal teşkil edebileceği yönündeki suçlamaya ise şu ifadeyle yanıt veriliyor: “Şu anda L'Espresso'da çalışan gazeteci Carlo Tecce, aynı dava için tazminat ve hukuki destekten tam olarak 2015 yılında yararlanıyor.” Bilgi edinme hakkının yasal işlemle baltalanması durumunda, yayıncılar ve gazeteciler arasındaki kutsal dayanışma ilkesine uyulması”.

“L'Espresso – notu sonlandırıyor – doğru ve bağımsız bilginin bekçisi olarak iki partili bir yaklaşımla tarafgirlik olmaksızın bilgi verme, soruşturma ve ihbar hattını sürdüreceğini teyit ediyor”.