Matteo Falcinelli ile röportaj: “Hücrede işkence gördüm, o günden beri içimde bir şeyler öldü”

AIM

New member
27 Şub 2022
1,245
0
0
“O gece içimde bir şeyler koptu.” Matteo Falcinelli, 24 Şubat'ı 25 Şubat'a bağlayan gece Miami'de bir gece kulübünden ayrılırken tutuklanan Uluslararası Florida Üniversitesi'ne kayıtlı 25 yaşındaki İtalyan öğrenci. Polis videolarında elleri ve ayakları bağlı halde 13 dakika boyunca yere sabitlenmiş halde görülüyor.

Matteo Falcinelli, hikayesinin kendisine ömür boyu damga vuracağını söyledi. Başınıza gelenlerden neredeyse üç ay sonra şimdi nasıl hissediyorsunuz?

“Maalesef korkunç ve son derece dramatik bir deneyimdi. O gece içimde bir şeyler öldü. Hepinizin görmüş olduğu o korkunç domuz bağlama işkencesi sırasında dayanılmaz acılar yaşamakla kalmadım, aynı durum daha sonraki günlerde de hapishanelerde ve o dönemde kabul edildiğim çeşitli hastanelerde de devam etti. Aradan neredeyse üç ay geçmesine rağmen her sabah sanki dün yaşanmış gibi uyanıyorum.”

İtalyan kurumları, diplomasisi ama siyaseti de onun davasıyla ilgili harekete geçti. Video mesajınızda İtalya'dan ve yurt dışından çok sayıda dayanışma mesajı aldığınızı söylediniz. Hikayenizin bu kadar ilgi görmesine şaşırdınız mı?

“Evet çok etkilendim. Anneme her zaman hikayemi sadece adaleti sağlamak için değil, aynı zamanda gelecekte bu olayların başkalarının başına gelmesini önlemek için de anlatmak istediğimi söyledim. Bu vesileyle bana destek veren ve adaleti sağlamamda yardımcı olan başta Hükümet ve Miami'deki İtalyan Konsolosluğu olmak üzere yakınımdaki herkese ve tüm kurumlara bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Annesi ve erkek kardeşi ona çok yakınlar, yürüttüğünüz hukuk mücadelesinde ona destek oluyor ve ona cesaret veriyorlar.

“Serbest kaldığımda ihtiyacım olan ilk şey anneme sarılmaktı. Belki de hayatımda ilk kez, akla gelebilecek her şeyin ötesinde aşırı derecede korkuyordum ve kendimi güvende hissetmeye ihtiyaç duyuyordum. Kardeşim Marco da beni büyük bir sevgiyle destekliyor ve o da kişisel olarak bana yakın olabilmek için Miami'ye geldi. Bununla birlikte, babam Fulvio Falcinelli'nin, 6 Mart 2024'te kardeşim Marco tarafından durumumun son derece ciddiyeti konusunda uyarılmış olmasına rağmen, Marco'nun annemle acilen iletişime geçme davetine tamamen ilgisiz kalması beni şaşırttı, hatta kelimenin tam anlamıyla şoke etti. psikofiziksel durumumun ciddiyeti hakkında zerre kadar düşünmediğini söyledi. Ne diyeceğimi bilmiyorum…”.

Siz ve aileniz hakikat ve adalet istediğinizi söylediniz. Ne zaman tatmin olacaksın?

“Şu anda medyanın ilgisinden ve beklemediğim şekilde aldığım destek mesajlarından çok etkilendim. Hükümetin ve Miami Konsolosluğu'nun ilgisinden ve dosyanın, avukat Francesco Maresca'nın iletişim halinde olduğu Roma Savcılığı tarafından açılmasından çok mutlu oldum ve olumlu etkilendim. ama aynı zamanda ben ve annem için paha biçilemez ve insani bir destek. Bizim için bu zaten ileriye doğru atılmış büyük bir adım. Adalet söz konusu olduğunda, avukatlarımın durumu doğru şekilde ve son derece profesyonel bir düzeyde ele alacağından eminim ve kendi adıma, hikayemin benzer vahşete maruz kalmış olabilecek insanlara da cesaret verebileceğini umuyorum. ama güçleri yoktu ya da onları ihbar etmekten korkuyorlardı.”

Annen seninkinin insan hakları mücadelesi olduğunu söyledi. Hazırladığınız hukuki sürecin önemi onun davasının ötesine geçiyor mu?

“Açıkçası benim hukuki girişimim aynı zamanda insanlara ve insan haklarına saygı adına Amerikan polisinin vahşetine ve aşırı güç kullanımına karşı dolaylı olarak mücadele etmeyi de amaçlıyor. 6 yıldır Amerika Birleşik Devletleri'nde eğitim gören biri olarak bu adaletsizliklerin çok sık yaşandığının artık farkındayım ve mağdurların öne çıkıp gerçekleri bildirmekten korkmamaları gerektiğine inanıyorum. Bir değişiklik olması lazım çünkü insanlara hayvan muamelesi yapmak doğru değil.”

Şu anda Miami'de, okuduğu üniversitenin kampüsündedir. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nde kalmaktan korktuğunu da söyledi. Böylece?

“Çok korkuyorum…. Çünkü bir insan benim yaşadığım gibi kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığında, her şeyden ve herkesten korkmanın doğal olduğunu düşünüyorum… Her yerde.”

İlk derecenizi ABD'de aldınız. Eğitiminize Amerika Birleşik Devletleri'nde devam etmeyi ve Florida'da yaşamaya devam etmeyi planlıyor musunuz?

“Amacım, annemin ağabeyim Marco ile birlikte yaptığı hem ekonomik hem de kişisel fedakarlıkları ve muazzam çabaları boşuna yapmamak için bu çalışmayı bitirmeye çalışmak. Yıllardır sorumluluklarından kaçan babamın eğitimim boyunca bana tek bir euro dahi vermemesine rağmen onlar bana her zaman inandılar ve büyük fedakarlıklarla da olsa destek oldular. Üstelik beni insan olarak yok eden, küçük düşüren insanların geleceğimi de mahvetmesine izin vermemek benim kişisel mücadelemdir. Ancak başarılı olup olmayacağımı bilmiyorum… Kesinlikle çok zor olacak.”

İtalya'ya ne zaman döneceksin? Yapacağınız ilk şey nedir?

“Hafta sonuna doğru dönmem gerekiyor. Ancak yine de kalkışa yakın olduğundan bizim için çok pahalı olan uçuşlara rezervasyon yaptırmak zorundayız. Bu nedenle mümkün olan en ucuz çözümü arıyoruz. İtalya'ya varır varmaz yapmak istediğim ilk şey, arkadaşlarımı ve bana yakın olan herkesi bizzat selamlamak. Açıkçası öncelikle tüm tıbbi testleri yaptırmam ve gerekli önlemleri almak için avukat Francesco Maresca ile görüşmem gerekecek.”

Gelecekte ne görüyorsunuz?

“Şu anda kendimi tamamen kaybolmuş hissediyorum. Hapishanede günlerce, tamamen kendime terk edilmiş, dışarıyla iletişim kurma imkanım olmadan, ne olacağını bilmeden geçirdim. Tam da o günlerde umudumu kaybetmiştim ve hala bulamamıştım. Bu yolu küçük adımlarla aşmam gerekiyor ve ilk hedefim, eğer psikofiziksel koşullarım izin verirse, eğitimimi bitirmek. Florida'da kalıp kalmayacağımı bilmiyorum, bu bölüm kesinlikle bakış açımı değiştirdi.”