NRW gözetim paketi veri koruma memurunu “uyanık” hale getiriyor

Oyseon

Active member
6 Kas 2020
1,518
0
36
Kuzey Ren-Vestfalya'nın (NRW) veri koruma görevlisi Bettina Gayk, yaz aylarında Solingen'de yaşanan bıçaklı saldırıların ardından kırmızı-yeşil eyalet hükümetinin daha sıkı güvenlik önlemleri alma planlarına açıkça karşı çıktı. Gayk, “Beni alarma geçiren şey, Anayasayı Koruma Dairesi'nin özel video gözetim sistemlerine erişmesinin kesinlikle mümkün olması” diye açıkladı. “Anayasamız, bu toplumda gözlemlenmeden özgürce gelişebileceğimizi garanti ediyor. Federal Anayasayı Koruma Dairesi'nin her özel kameranın arkasından izlediğinden şüphelenmem gerekirse, bence bu artık annelerin yaptıklarıyla bağdaşmıyor. ve Temel Kanunun babaları bizi korumak istediler.”

Reklamcılık

Denetleyici otoritenin başkanı, kırmızı-yeşil koalisyonun biyometrik yüz tanıma gibi amaçlarla devreye soktuğu yapay zeka (AI) kullanımının arkasına da büyük bir soru işareti koyuyor. Gayk, “Bu, görüntüleri internette dolaşan herkesi etkileyecek bir önlemdir” dedi. Böyle bir araç bireysel özgürlüklerimizi de “önemli ölçüde” etkileyecektir. Otomatik yüz tanıma ile net bir isabet oranı yoktur. Bu nedenle aranan kişiye çok benzeyen kişiler kolaylıkla güvenlik yetkililerinin gözüne girebiliyor. Buradaki asıl tehlike, “herkesin çevrimiçi davranışının, kendilerine karşı herhangi bir iddia olmasa bile anlaşılmasının kolay hale gelmesidir.” Kişinin çevrimiçi ortamda özgürce gelişmesi büyük ölçüde zarar görecektir.

Kuzey Ren-Vestfalya hükümeti Eylül ayında “güvenlik paketini” başlattı. Bunu yaparak, Federal Anayasayı Koruma Dairesi'nin örneğin yerel ulaşım şirketlerinin video gözetim sistemlerine erişimini ve internette yüz tanıma yazılımının kullanımını teşvik ediyor. Ayrıca polisin yapay zekayı “sanal araştırmacı” olarak kullanarak sosyal medyada dijital olarak dolaşmasına izin verilmeli. Plana göre, ülkenin gizli servisinin de TKÜ kaynağı için devlet truva atlarını kullanmasına izin veriliyor. Sebep: “İlgili kişiler, komplocu saldırılar planlamak, hazırlamak ve gerçekleştirmek amacıyla karmaşık iletişim şifrelemesinden bilinçli olarak yararlanarak mesajlaşma hizmetlerini sıklıkla kullanıyor.” Ayrıca, Kuzey Ren-Vestfalya, veri saklamayı yeniden uygulamaya koymak ve örneğin tehlikeli bedensel zarar durumunda radyo hücresi sorguları kullanılarak cep telefonu şebekesi aramalarına izin vermek için bir Federal Konsey girişimi başlatmak istiyor.

Toplu taşıma ve spor stüdyoları potansiyel olarak acentelerin görüş alanındadır

Gayk projede “çok sayıda sorunlu durum” tespit etti. Milyonlarca insan, Federal Anayasayı Koruma Dairesi'nin, örneğin güvenlik yetkililerinin harekete geçmesi için herhangi bir neden göstermeksizin, yerel toplu taşıma araçlarındaki kameralara erişiminden her gün etkilenecektir. Bu, vatandaşların kişisel verilerini koruma haklarını fazlasıyla sınırlıyor. “Kazara gözetim altında olan bir kişinin yanına oturursam Anayasayı Koruma Dairesi'nin hedefi olur muyum?” müfettiş dikkat çekiyor. “Ya aynı spor salonunda antrenman yaparsam ve hatta aynı antrenman sürelerine sahip olsam?” Hatta elektronik gözler kullanan ajanların sahadaki dolapları gözetlemesi bile göz ardı edilemez.

Gayk, şüpheye bakılmaksızın hükümetin IP adresleri gibi bağlantı verilerini tekrar günlüğe kaydetmeye zorlaması konusunda dikkatli olunması yönünde çağrıda bulunuyor. Tüm kullanıcıların, “güvenlik yetkililerinin müdahalesini gerektirecek bir neden olmasa bile”, depolama süresi boyunca internet faaliyetlerinde kimliği belirlenebilecek. Böyle bir seçenek büyük bir suiistimal potansiyeli barındırmaktadır. Savcılar bile uzun zamandan beri “veri saklamanın gerekliliğine ilişkin çok daha farklı bir tablo” çizdiler. Nüfus genel şüphe altına alınmamalıdır. Aynı zamanda federal hükümette biyometrik yüz ve ses tanımayı da içeren bir “güvenlik paketi” de tartışılıyor. Federal Konsey daha kapsamlı gözetim yetkileri için baskı yapıyor ve bu nedenle başlangıçta Federal Meclis kararının bir kısmını durdurdu.

(olb)