Salone del Mobile: Lani Adeoye küratörlüğünü 'zanaat batı Afrika'

DoruKisrak

Member
6 Kas 2020
540
0
16
Bu makale, Milan Tasarım Haftası'nın önizlemesindeki özel tasarım raporumuzun bir parçasıdır.

Lani Adeoye bir Globe Baddler.

Tasarımcı, Alma Mater, New York'taki Parsons Tasarım Okulu'nda ve Nijerya'daki Lagos'taki şirketi Studio-Lani'deki projelerin yönetimi arasında tasarımcı arasında değişiyor.

Bu hafta, 35 yaşındaki Bayan Adeoye, bu yıl Milano'daki Salone del Mobile Fuarı'nda yıllık mağaza penceresi mobil fuarında yıllık mağaza penceresi yükselen tasarımcısı olan Salononeatellite'de bir sergi olan “Craft West Afrika” olacak.

El yapımı nesneler hakkında, “Bu zengin ama değersiz tasarım alanına şiddetle inanıyorum.” Dedi.

Salononeatellite'in kurucusu ve küratörü Marva Griffin Wilshire, 2025 baskısının odağı olarak Afrika'yı seçtiğinde Bayan Adeoye tarafından istendiğini söyledi.

“Bölgeye güçlü bağlantıları ile Lani'nin projenin bir parçası olmasını ve araştırma yapmak ve fikirleri fuara getirmek için istedim.” Dedi. Bayan Adeoye, dışkı ve masalar da dahil olmak üzere geleneksel yöntemlerle çağdaş parçalar verecek olan Senegal, Gana, Burkina Faso, Kamerun ve Nijerya'dan bir zanaatkar listesi ile üstlendi.

Burkina Faso'dan gelen ürünler, örneğin, döküm nedeniyle kaybolan bronzlardır, bir formda metal döküm tekniği, Kamerun'dan nesneler ahşapta oyulmuştur.

Bayan Adeoye, genellikle Nijerya'da paspas yapmak için kullanılan dokuma bir malzemeye sahip kurutulmuş ve renkli bitki saplarından oluşan nesneler tasarladı.

Şubat ayında, Bayan Adeoye gösteri hazırlıklarını tamamlamak için Nijerya'ya döndü. Orada Remx'i tasarladığı ödüllü bir Walker'a ilham veren 88 yaşındaki büyükbabası Remi Odubanjo'yu ziyaret etti.

“Büyükbabam onu klinik olarak satın aldığımız yürüyüşçülerden hoşlanmadı, azaltılmış özerkliğinin akut bir anısı” dedi. “Onları her zaman saklardı.” Ciddi kıyafetler için kullanılan geleneksel el dokunmuş Nijeryalı kumaş olan Aso Oke'ye metal sardı ve çerçeveyi Nijerya'da yetişen ve tazeleme andıran su sümbülüne kapladı.

Abartılı eğrileri ve saman ve macenta renkleri ile Remx, yerel şefler ve haysiyetler tarafından yönetilen ayrıntılı bastonlar gibi tekrar kraliyet gibi görünüyor. 2022'de Salononeatellite'de birincilik ödülü kazanan ilk Afrikalı tasarımcı olmasına yardımcı oldu ve burada “gelecekteki benliğimiz için tasarlama” konusunun dağıtıldığı 600 katılımcıdan biri oldu.

Ödül jürisi başkanlığındaki New York'taki Modern Sanat Müzesi'nde Mimarlık ve Tasarım Kıdemli Küratörü Paola Antonelli, “Walker tarafından dokundum” diye hatırladı. “Sağlam ve işlevseldi ve aynı zamanda iyi görünümlü ve düşünceli.”

“Her zaman yararlı nesnelerin de zarif olmaması için bir neden olmadığına inanıyordum.”

Bayan Adeoye'nin çalışmalarının büyük bir kısmı uzun vadeli uygulamalara ve doğal malzemelere dayanmaktadır. Nijerya'nın güneybatısında bir eyalet olan Ekiti'den kadınlar tarafından kapsanan “Craft West Afrika” da sundukları “Konuşma Başkanı”, geleneksel olarak büyük mesafelerde törenler ve iletişim için kullanılan enstrüman olan konuşan davul yansıtıyor. Paspasları mobilya kapaklarına dönüştürerek potansiyel uygulamalarını ve pazarlarını genişletmeyi umuyor.

Ayrıca, sert, yapısal buluşma noktaları oluşturmak için küçük saç bölümleri oluşturmak için Irun Kiko, To Black to Bap to Tap to Dokun.

“Büyüdüm ve böyle insanları şekillendirdim çünkü ailem ve arkadaşlarım için yaratıcı biriyim,” diye hatırladı. “Söyleyeceksin:” Lani'ye sor, elleriyle iyidir. “Ama işçiliğimi asla gerçek beceriler olarak düşünmedim.” Şimdi sık sık nesnelerini kumaş veya lifle sarıyor, tam anlamıyla Fil Rouge dediği şeyin bir yansımasıSunmak Ya da yeteneklerinizi ve ilgi alanlarınızı birleştiren kırmızı iplik.

Biraz zaman aldı. Montreal'deki McGill Üniversitesi'nde okudu, ailesini “istikrarlı bir kariyer” sürdürmeye teşvik etti. Mezun olduktan sonra Toronto'da profesyonel hizmetler için çok uluslu şirket olan Accenture'da danışmanlık analisti olarak çalıştı.

“Bir gün öğle yemeği molam sırasında bir tasarım fuarına katıldım, işlevsel bir sanat eseri gibi görünen bir sandalye gördüm ve o noktaya kadar mobilyaların birkaç şey olabileceğini gerçekten bilmiyordum.”

Parsons'ta İç Tasarım Çalışmaları için bir programda yazdı ve 2014 yılında Uygulamalı Bilim Derecesi Yardımcısı aldı. 2015 yılında Studio-Lani'yi açtı ve 2017 yılında New York'ta öfkeli tasarımın liderliğindeki gelişmekte olan uluslararası tasarımcılar için önemli bir sergide ilk ödülü aldı.

Bayan Adeoye “sürecini erişilebilir hale getirmek ve başkalarına ilham vermek için seçkindir” dedi.

“Vizyonunuzu ve tarihinizi işinizin arkasında ifade etme yeteneğiniz, tasarımlarınıza kişisel ve kararlı bir seviye veriyor. Ve kesinlikle önemli bir etki yaratıyor.”

Bayan Adeoye, tasarımın dönüştürücü gücünün onu üretmek için kullanılan zanaatla bağlantılı olduğuna inanıyor ve küresel topluluğun Afrikalıların ve Afrika diasporasının üyelerinin bu anlatıya da anlamlı bir şekilde katkıda bulunduğunu fark etmesini istiyor.

“Medyanın negatifleri güçlendirme veya insanların insanları haysiyet yerine konumlandırmadığı hikayeleri güçlendirme şekli” hakkında “oldukça sinirli” dedi. “Sonunda, bunun kültürlerini algılama biçiminde bir etkisi var.”

“Zanaat Batı Afrika” hedefi, bölgenin zengin geleneklerini ve potansiyelini güçlendirmektir.

“Sanat, zanaat ve tasarım yoluyla,” dedi, “görmeye alışık olduğumuz tek boyutlu anlatıların ötesine geçen daha dengeli bir görüş sunabiliriz.”