Somali’deki ilk resmi kuraklık tahmini 43.000 ölü gösteriyor

DoruKisrak

Member
6 Kas 2020
550
0
16
Uluslararası yetkililer ve Pazartesi günü Afrika Boynuzu ulusunu kasıp kavuran rekor kuraklıkla bağlantılı ilk resmi ölü sayısını açıklayan hükümete göre, geçen yıl Somali’deki kuraklıktan yaklaşık 43.000 kişi öldü.

Bu ölümlerin en az yarısı, kuraklık krizinin kalbi olan güney-orta Somali’de yaşayan 5 yaşın altındaki çocuklardı. Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu tarafından yürütülen ve Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ve Somali hükümeti tarafından yayınlanan raporun yayınlanmasından önce uzmanlar, kuraklığın on yılların en kötüsü olduğunu söylüyorlardı.

Araştırmacılar, bu yılın ilk altı ayında da 18.000 ila 34.000 kişinin kuraklıktan ölmesinin beklendiği konusunda uyardı.

Yeni tahminler, yalnızca Somali’de değil, aynı zamanda Kenya ve Etiyopya’da milyonları etkileyen, kitlesel yerinden edilmelere, hastalık salgınlarına ve çocuklarda akut yetersiz beslenmeye yol açan kuraklığın korkunç etkilerini vurguluyor. Kuraklık, ailelerin yiyecek ve gelir için ihtiyaç duyduğu milyonlarca hayvanı yok etti ve Somali’nin 16 milyon insanının neredeyse yarısını aç bıraktı.

Küresel ısınma, kuraklık olasılığını artırıyor ve bazıları iklim değişikliğiyle ilgili olan aşırı hava olayları, Somali’deki toplulukları harap etti ve tekrarlayan kuraklıklara, ani sellere, kasırgalara ve yükselen sıcaklıklara yol açtı.

Ukrayna’daki savaş ve Covid-19 salgınının etkileri nedeniyle gıda, yakıt ve gübre fiyatlarındaki keskin artışlarla zaten boğuşan bir ülkede, art arda beş kötü yağışlı mevsimin ardından tarım arazileri de harap oldu ve bu ülkede açlığı körükledi.

“Bu kuraklığın başlangıcından bu yana, DSÖ, kuraklığın bir gıda ve iklim krizi olduğu kadar bir sağlık krizi olduğunu da açıkça ifade etmiştir” dedi Dr. DSÖ’nün Somali temsilcisi Mamunur Rahman Malik, çalışmanın yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada.

Önlenebilir ölümleri önlemek ve hayatları kurtarmak için zamanla yarışıyoruz” dedi.

En son rakamlar, Birleşmiş Milletler’in Somali’nin kıtlığı kıl payı önlediğini, ancak bu yıl Nisan ve Haziran ayları arasında kıtlığın meydana gelme ihtimalinin yüksek olduğunu söylemesinden sadece üç ay sonra geldi. Küresel açlığı izleyen bir kuruluş olan Entegre Gıda Güvenliği Aşaması Sınıflandırması, bir kıtlığı tanımlar. Örneğin, bir bölgedeki hanelerin yüzde 20’si aşırı gıda kıtlığı yaşıyorsa, oradaki çocukların yüzde 30’u akut yetersiz beslenme sorunu yaşıyor ve her gün 10.000 çocuktan iki yetişkin veya dört çocuk açlıktan ölüyor. Bazı uzmanlar ve insani yardım çalışanları, resmi bir kıtlık ilanının Somali’ye daha fazla yardım sağlayabileceğini söylüyor.

BM yetkilileri, Somali’nin tam bir kıtlıktan kaçınmasının bir nedeninin, bağışçılardan sağlanan fonların artırılması ve yardım kuruluşları ile yerel makamların ihtiyacı olanlara ulaşmak için hızlı yanıt vermesi olduğunu söyledi. Ancak Birleşmiş Milletler, durumun vahim olduğunu söyledi ve ihtiyacı olan milyonlarca insana yardım etmek için 2,6 milyar dolar talep etti.

Ülke artan güvensizlik ve siyasi istikrarsızlıkla karşı karşıyayken bile kuraklık Somali’yi mahvediyor. Başkent Mogadişu’daki merkezi hükümet, Kaide bağlantılı grup El Şebab’a karşı geniş çaplı bir saldırı yürütüyor ve yerel milislerden, Afrika Birliği güçlerinden ve ABD dahil ülkelerden destek topladı. Al Shabab acımasızca karşılık verdi, toprak ve asker kaybetti, güvenlik güçlerini ve sivilleri hedef aldı, kuyuları yok etti ve gıda yardım kamyonlarını havaya uçurdu.

Pazartesi günü yayınlanan tahminler, 2021 kuraklığının ilk yılındaki ölü sayısının, yaklaşık 31.400 kişinin öldüğü 2017 krizinden daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ancak bu, her ay yaklaşık 30.000 kişinin öldüğü ve yaklaşık yarısı beş yaşın altındaki çocuklar olmak üzere yaklaşık 260.000 kişinin yıl boyunca öldüğü 2011’deki yıkıcı kıtlığa hiç benzemiyordu.

doktor Somali Sağlık Bakanı Ali Haji Adam Abubakar, yaptığı açıklamada, ülkenin bu büyüklükte bir başka felaketi önlemek için gıda, temiz su ve tıbbi malzeme finansmanında acilen artışa ihtiyacı olduğu konusunda uyardı.

Aksi takdirde, “korunmasız ve marjinal olanlar bu krizin bedelini hayatlarıyla ödeyeceklerdir.”