Sudan’da çatışmalar iç savaş korkusuyla tırmanıyor

DoruKisrak

Member
6 Kas 2020
550
0
16
NAIROBI, Kenya – Sudan’ın kabus senaryosu gözler önüne seriliyor.

Savaş uçakları Pazar günü başkent Hartum üzerinde avlandı ve milyonlarca şehre roket fırlattı. Topçu ateşi askeri karargahı dövdü ve onu bir alev kulesine dönüştürdü. Korkmuş yolcuların terminal katlarına yığıldığı kentin havalimanında sivil uçaklar bombalandı.

Ülke, protestocuların acımasız bir diktatörü devirdiği ve demokrasi için tatlı umutlar beslediği 2019 halk devrimi rüyasına umutsuzca sarılarak dört yıldır ipte yürüyor.

Ancak güce susamış iki general hâlâ Sudan’a hükmediyor. Ve ilişkileri bu hafta sonu şiddetle patlak verdiğinde, birçok insanın en büyük korkularını gerçekleştiriyor gibi görünen nefes kesici bir düşüşü ateşledi.

Çatışma, ordunun ve Hızlı Destek Kuvvetleri adlı paramiliter bir oluşumun hava alanlarının ve askeri üslerin kontrolü için savaştığı ülkenin her köşesine yayıldı. Hatta gruplardan biri Mısır askerlerini yedi Mısır savaş uçağıyla birlikte yakalayıp gözaltına aldı, güçlü bir komşuyu savaşa çekmekle tehdit etti ve bölgesel bir yangın hayaletini gündeme getirdi.

Çatışma, son 20 yıldır kendi şiddet döngüsüyle kıvranan İspanya büyüklüğündeki Darfur bölgesine de sıçradı.

Uluslararası izolasyondan yeni çıkmaya başlayan bir ülke için kaos, yıkıcı bir darbe. Sudan yavaş yavaş demokrasiye yaklaştıkça, Amerika Birleşik Devletleri terörizme sponsor olan devlet sıfatını kaldırdı. Uluslararası yardım sözü verildi ve Rusya’nın orada bir yer edinme girişimleri jeostratejik değerini artırdı.

Ancak Sudan’daki devrim, diğerleri gibi, karaya oturdu.

Omar Farook için bir rüyanın sonu demek.

On binlerce kişi gibi, Bay Farook da bir keresinde 2019’da protestoculara katılmak için hayatını riske attı.

Ancak bu hafta sonu, Bay Farook ve eşi, Hartum’un banliyölerindeki evlerinde toplanıp bomba ve silah seslerini dinlerken, demokrasi umutları uçup gitti.

Telefonda “Kendimizi güçsüz hissediyoruz” dedi. “Herkes bu işin Yemen’e mi yoksa Suriye’ye mi gideceğinden endişe ediyor. İç savaşın hayaleti burada.”

Dünya Sağlık Örgütü, 13 Nisan’dan bu yana çoğu hafta sonu olmak üzere 83’ten fazla kişinin öldüğünü ve 1.126’dan fazla kişinin yaralandığını söyledi. Ölü sayısının çapraz ateşe yakalanan sivilleri de kapsadığı ve artması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, batı Darfur bölgesinde üç çalışanının öldürüldüğünü ve bir uçağın da havaalanında imha edildiğini söyledi. Grup, ülkenin 45 milyonluk nüfusunun üçte birinin gıda yardımına ihtiyaç duyduğu Sudan’daki tüm programların derhal askıya alındığını duyurdu.

Sudan bu ay çok önemli yeni bir çağ başlatacaktı: sivil yönetime dönüş. Ordu, El Beşir’in devrilmesinin dördüncü yıldönümü olan geçen Salı günü iktidarı devretme sözü vermişti. Ancak bu geçiş, ülkeyi yöneten iki generale bağlıydı: Genelkurmay Başkanı General Abdel Fattah al-Burhan; ve yardımcısı, paramiliter komutan Korgeneral Mohamed Hamdan – için için için yanan rekabeti kontrol altında tutuyor.

Bunun yerine savaşmaya başladılar ve Afrika’nın en büyük üçüncü ülkesini, pek çok kişinin tam bir iç savaşla sonuçlanacağından korktuğu kaotik bir sarmalın içine sürüklediler.

Şimdiye kadar, dünyanın dikkati en çok, kesintisiz internet hizmetinin, sakinlerinin kapılarının önünde cereyan eden korkutucu sokak savaşlarının kesitlerini yayınlamasına olanak sağladığı Hartum’a odaklandı.

Cumartesi günü erken saatlerde aniden patlak veren şiddet olayları karşısında şaşkına dönen güçlü Batı ve Arap ülkeleri, Pazar günü General al-Burhan ve General Hamdan’ı çatışmayı durdurmaya ikna etme çabalarını artırdı.

Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki mevkidaşlarıyla ortaklaşa acil barış görüşmeleri çağrısında bulundu. Sudan’ın da üyesi olduğu Arap Birliği, savaşan taraflara “dökülen kanı durdurma” çağrısında bulundu.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir yetkili, Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nin acil bir toplantısında, Sudan, Kenya, Güney Sudan ve Cibuti cumhurbaşkanlarını içeren bölgesel bir bloğun birlikte Hartum’u ziyaret etmeyi kabul ettiğini söyledi. Tarih belirlenmedi.

BM Güvenlik Konseyi bile Rusya’nın geçen yıl Ukrayna’yı işgalinden bu yana ender görülen bir bildiri yayınlayarak şiddeti kınadı ve her iki tarafı da müzakereleri yeniden başlatmaya çağırdı.

Sudan’ın savaşan generalleri dinlemiyor gibiydi.

Rakip birlikler Sudan sokaklarında karşılıklı silah sesleri ve roket atışları yaparken General Hamdan ve General al-Burhan şiddetli sözlü saldırılar başlattı. televizyonda ve internette. Her iki adam da savaşı kazandığını iddia etti ve müzakere için çok az yer bırakıyor gibi görünen savaş tehditlerinde bulundu.

Bir röportajda General Hamdan, General el-Burhan’ın adalete teslim edilmediği takdirde “her köpek gibi öleceğini” söyledi. Ve şiddet yayılırken, Sudan ordusu Facebook’ta askerlerin doğudaki Kaddarif şehrinde General Hamdan’ın fotoğrafına bastığını gösteren bir video yayınladı.

Sudan’ın kuzey komşusu ve eski sömürge hükümdarı Mısır’dan hapsedilen en az 30 askerin dahil olduğu kasvetli bir olayda başka bir öngörülemeyen faktör ortaya çıktı. General Hamdan’ın güçleri Cumartesi günü Hartum’un 125 mil kuzeyindeki Meroe’deki bir hava üssünde Mısırlıları ve yedi savaş uçağını ele geçirdi.

Mısır, askerlerin Sudan’da eğitim tatbikatı yaptığını söyledi.

Ancak General Hamdan’ın bir akrabası olan Izzeldin Elsafi telefonla yaptığı açıklamada, gözaltına alınan askerlerin çoğunun Sudan ordusu adına hava saldırıları düzenlemek için Sudan’a gelen pilotlar ve uçak tamircileri olduğunu söyledi. Pazar sabahı Hartum’dan Nil’in karşısında, Port Sudan ve Omdurman’da General Hamdan’a bağlı Hızlı Destek Kuvvetlerini vuran hava saldırılarından Mısır’ı sorumlu tuttu. Uçakların Sudan’daki ikinci bir Mısır üssünden havalandığını söyledi.

Bu iddialar doğrulanamadı, ancak olaylar, çatışmanın değişkenliğini ve diğer devletleri içine çekme potansiyelini vurguladı. Ayrıca çatışan iki güç arasındaki kritik bir dengesizliğin altını çizdiler: Sudan ordusunun savaş uçakları var. Hızlı Destek Kuvvetleri yok.

Darfur’daki çatışma, çatışmaya başka bir yanıcı unsur ekledi. Darfur, savaşa çekilebilecek birkaç isyancı gruba ev sahipliği yapıyor ve aynı zamanda General Hamdan’ın müttefiki olan Rusya’nın özel altın madenciliği askeri şirketi Wagner’in üssüydü.

Hartum’da Pazar günü uydu görüntüleri, iki büyük Ilyushin nakliye uçağının alev aldığı havalimanının üzerinde gökyüzünü kaplayan siyah dumanı gösterdi. The Times tarafından doğrulanan uydu görüntülerine göre Cumartesi gününden bu yana en az dört uçak daha yakıldı.

Birçok Sudanlı, olanlara inanamadıklarını söyledi.

General al-Burhan ile General Hamdan arasındaki gerilim aylardır tırmanıyor olmasına rağmen, sivil yönetime geçiş için bastıran yabancı yetkililer bunun doğru yolda olduğu konusunda ısrar ettiler – Sudanlılar arasında acı bir sitem kaynağı, diyorlar ki, yabancılar bunu yapmalıydı. Ordu içindeki gerilimleri yatıştırmak.

Ve Sudan, 67 yıllık tarihi boyunca felaketle sonuçlanmış çok sayıda savaşa tanık olmuş olsa da, bunların çoğu ülkenin çevresinde, başkentten yüzlerce kilometre uzakta gerçekleşti.

Çatışmalar, Güney Sudan’ın 2011’de ayrılmasına yol açtı; Uluslararası Ceza Mahkemesi önünde Darfur’da soykırım iddianamesi; ve esas olarak marjinalize edilmiş etnik grupları etkileyen devasa boyutlarda ölüm, yerinden edilme ve ıstırap.

Ancak doğrudan Hartum’u nadiren etkilediler.

Başkent sakinleri daha önce ülkenin daha uzak bölgeleriyle sınırlı olan türden bir travma yaşadıkça, bu hafta sonu dramatik bir şekilde değişti. İslami takvimde en kutsal oruç olan Ramazan ayının son 10 gününe denk geldi.

Birkaç kişi telefonda, savaşan grupların Pazar günü Hartum’da sakinlerin güvenli geçişine izin vermek için üç saatlik bir ateşkes ilan etmesinden sonra bile, silah sesleri ve patlamaların durmadığını söyledi.

Reem Sinada, Nil’in kuzeyindeki varlıklı bir mahalle olan Kafouri’de Cumartesi günü 50’den fazla savaşçıyı taşıyan bir dizi paramiliter savaş aracının kapısının önünde durmasını dehşet içinde izledi. Ailesi yakınlardaki erkek kardeşinin evine kaçtı – ancak bir gün sonra yeni barınağının pencereleri ve kapıları yakına düşen mermilerden sallanınca tekrar korkuya kapıldı.

Bayan Sinada telefonda “Çok üzücü duygularla doluyum” dedi. “Ama umarım bu yakında geride kalır.”

Raporlamanın katkısı Farnaz Fassihi Ve Christoph Koettl New York dan; Vivian Yee Kahire’den; Andres R. Martinez Seul’den; Edward Wong Karuizawa, Japonya’dan; Ve Isabella Kwai Londra’dan.