Sudan'daki siviller için bir liman üçüncü bir gün için saldırıya uğradı

DoruKisrak

Member
6 Kas 2020
545
0
16
Sudan'da büyük siyah duman, fiili başkent Salı günü savaşta, üçüncü bir güne kadar siviller için sığınan bir şehre saldırılar olarak silindi.

Hızlı destek güçleri olarak bilinen Sudan paramiliter grubu, son birkaç gün içinde Havaalanı ve hastane de dahil olmak üzere önemli sivil tesislere yönelik olan Port Sudan'daki askeri kontrollü Kızıldeniz Şehri'ne bir dizi drone saldırısı başlattı.

Birkaç görgü tanığına göre, dronlar limanın yakınında ve havaalanının yakınında bir tank deposu ile tanıştı, bu da şehri salladı ve neredeyse Salı günü sokaklardan ayrıldı. Sudan Bilgi Bakanı ve resmi hükümet sözcüsü Khalid Ali Aleisir, RSF olarak bilinen grubu sosyal medyada bir pozisyonda “suçlu ve terörist saldırı” yapmakla suçladı.

“Sudan halkının iradesi kırılmaz kalacak,” dedi Aleisir, büyük bir duman bulutunun önünde duran başka bir yazıda.

Bay Aleisir, Birleşik Arap Emirliklerini RSF'yi saldırılarda kullanılan dronlarla silahlandırmakla suçladı. Saatler sonra, Sudan ordusu, ülkenin Birleşik Arap Emirlikleri ile diplomatik ilişkilerinden ayrıldığını ve Abu Dabi'deki büyükelçiliğinin çalışanlarını Sudan çalışanlarına bildirdiğini söyledi.

Bir gün önce, Uluslararası Adalet Divanı, VAE'nin Emirates'in reddettiği iddiaları olan RSF'yi destekleyerek Sudan'daki soykırımı desteklediği bir davayı reddetti. Mart ayında, ordu ile ilişkili Sudanlı liderler mahkemeden iddiaları incelemesini istedi.

Konsey, “Sudan saldırganlığa bir şekilde tepki verme hakkını saklı tutar.” Dedi.

Salı günü yapılan saldırılar sırasında, dronlar ayrıca diplomatların kaldığı varsayıldığı lüks Marina Hotel ile de bir araya geldi. Otel, hükümet binalarının yakınında yer almaktadır.

Hiçbir kurban bildirilmedi ve RSF saldırılardan sorumlu değildi.

Pazar günü, paramiliter grup 2023'te savaşın başlangıcından bu yana ilk kez Port Sudan'a saldırdı ve bu da tahmini 150.000 kişiyi öldüren ve yaklaşık 13 milyon satan bir çatışmada gerginlikleri artırdı.

Bir askeri sözcü Pazar günü yaptığı açıklamada, grubun yüzlerce mil uzakta gol atabilen dronları kullanarak bir hava üssüne ve mühimmat deposuna yönelik olduğunu söyledi. İlk hasar sınırlı olsa da, saldırılar herhangi bir sivil kurumdan kurtarmadı.

Mohamed Ahmed, depo üzerinde duman gördüğünde, bunun şiddetin yaklaştığını ve yaklaştığının bir işareti olduğunu söyledi. 40 yaşındaki Bay Ahmed, savaşın başında Hartum'dan kaçmıştı.

“Başka bir zaman için sürülmüyorum,” dedi, kavgalar tırmanırsa ailesini gönderebileceğini de sözlerine ekledi.

“Her ikisi de ülkenin altyapısını yok ediyor ve son olarak sadece yok edilmiş ve boş bir ülke kaldı.” Dedi.

RSF ve Sudan ordusu arasındaki mücadele Hartum'u moloza düşürdüğünde binlerce sivil Sudan'a kaçtı. Kıtlıklar kavgaları takip ettiğinde, çatışma bölgelerine sınırlı erişimi olan yardımcı gruplar, Port Sudan'ı insani yardım sağlamak için temel olarak kullandı. Sudan ordusu savaş sırasında şehri ön başkent olarak kullandı.

Dronlar sabah erkenden buluştu. Bir dükkâncı olan Abdallah etiketi Elsir, düzinelerce insanın yakıtla uyumlu olmaya başladı ve depoya yapılan saldırıdan sonra korktu. 60 yaşındaki dükkanına katlandı ve daha fazla saldırıdan korkuyordu.

60 yaşındaki Bay Day Elsir, “Bugün dükkanımı açmadım çünkü ne olacağını bilmiyorum,” dedi. Diyerek şöyle devam etti: “Port Sudan'a yapılan saldırılar şimdi durmayacak, ancak artık güvenli olmasa bile artık Port Sudan'dan ayrılmayacağım.”

Depalara en yakın mahallede yaşayan Othman Seddig, çocuklarını gün boyunca okul dışında tuttu.

“Evlerini terk eden çoğu insanı gördüğümde bunun bir saldırı olduğunu biliyordum,” dedi şehirdeki gerginliğin Dick olduğunu da sözlerine ekledi. Diyerek şöyle devam etti: “Bu savaş, yabancı güçler savaş partilerini desteklemeyi bırakana kadar durmayacak.”

Sudan'daki savaş Nisan 2023'te RSF'nin Sudan'ın ordusuyla çarpıştığı zaman başladı. Her iki taraf da savaş suçları ve brüt insan hakları ihlalleriyle suçlandı. General Abdel Fattah el-Burhan liderliğindeki Sudan ordusu suçlandı, kimyasal silahlar ve sivil siviller gelişigüzel bir şekilde hedeflendi.

Teğmen General Mohamed Hamdan liderliğindeki paramiliter grup, Arap olmayan Masalit-etnik gruba karşı etnik temizlik ve soykırımla suçlandı.

Mart ayında askeri Sudan, paramiliter güçleri Central Chartum'dan itti ve iki yıldan fazla bir çatışmadan sonra önemli bir değişimle vurulan cumhurbaşkanlığı sarayını ve merkez bankasını gösterdi.

Afrika Birliği, bu haftanın bir açıklamasında, “sürekli çatışmanın tehlikeli bir yükselişi ve sivillerin, insani erişimin ve bölgesel istikrarın yaşamları için doğrudan bir tehdit” olan şiddetten dehşete düştüğünü söyledi.

Abdi Latif Dahir Rapor raporları.