Yapay Zeka Yasası: Avrupa Yapay Zeka düzenlemesi Ağustos ayında yürürlüğe giriyor

Oyseon

Active member
6 Kas 2020
1,416
0
36
AB Parlamentosu'nun Mart ortasında kabul ettiği yapay zeka (YZ) düzenlemesi için taslaklar 500 sayfadan uzundu. Ancak Cuma günü AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanan resmi nihai versiyon, ekler dahil 144 sayfa ile çok daha kompakt. Bu ayrıca YZ Yasası'nın yirmi gün sonra, 1 Ağustos 2024'te yürürlüğe gireceğinin artık kesin olduğu anlamına geliyor.

Reklamcılık

Bu, AB'nin güvenli ve güvenilir AI sistemlerine yatırımı teşvik etmeyi amaçladığı düzenlemenin uygulama son tarihlerinin başlangıcını işaret ediyor. 2 Şubat 2025'ten itibaren, makine tarafından sosyal davranışı değerlendirmek için kullanılan ve kamu hizmetlerinden dışlanma tehdidi oluşturabilen sosyal puanlama gibi belirli AI uygulamalarına yasaklar uygulanacak.

Biyometrik gözetim

Şubat ayından itibaren, otomatik yüz tanıma gibi biyometrik uzaktan gözetleme sistemlerinin kolluk kuvvetleri amaçları için kamusal alanlarda kullanımı yasaklandı. Ancak, Aralık ayında varılan uzlaşma, bu tür teknolojilerin polis tarafından kullanılması için arka kapıları açtı. AB Konseyi ayrıca, aslında varılan suçlar listesini ve yargı çekincesini de sildi. Biyometrik kitle gözetlemesine karşı olan trafik ışığı koalisyonu, rotasını değiştirmek istemiyor.

2 Ağustos 2025'e kadar üye devletler, diğer şeylerin yanı sıra, düzenlemeyi yürürlüğe koymak için genel piyasa gözetim otoriteleri atamaları gereken uygulama yasalarını yürürlüğe koymalıdır. Almanya'da bu konuda bir anlaşmazlık çıktı. Federal ve Eyalet Veri Koruma Konferansı (DSK), kendisini bu görevi üstlenmeye önceden belirlenmiş olarak görüyor. Ancak, Bundestag'daki son duruşmada, Yapay Zeka Şirketleri Federal Birliği'nden Robert Kilian gibi uzmanlar, Federal Ağ Ajansı ve orta vadede dijital konularda ayrı bir federal otorite lehine savundu. Bu, “tekdüze bir denetim seviyesi” sağlamanın tek yoludur.

Almanya'da yetki karmaşası

Genel olarak, AI Yasası kapsamındaki piyasa gözetim otoriteleri, faaliyetlerinin nesnelliğini sağlamak ve kuralların uygulanmasını ve yürürlüğe konulmasını sağlamak için bağımsız, tarafsız ve önyargısız olmalıdır. Ayrıca görevlerini etkili bir şekilde yerine getirmek için yeterli teknik, mali ve insan kaynaklarına ve uygun bir altyapıya sahip olmalıdırlar. Yetkili otoriteler, becerileri ve uzmanlıkları AI teknolojileri ve özellikle ilgili veri ve ürün güvenliği gereklilikleri hakkında kapsamlı bir anlayış içeren yeterli sayıda personele kalıcı olarak sahip olmalıdır.

Hamburg ve Baden-Württemberg'deki veri koruma görevlileri Cuma günü “veri koruma denetim otoritelerinin her halükarda AI sistemlerinin yüksek riskli kataloğunun büyük bölümleri için piyasa izleme görevine sahip olduğunu” belirtti. Kolluk kuvvetleri, yargı yönetimi ve göç kontrolü sektörlerinde ve seçimleri etkileyen AI durumunda, ilgili otoriteler olarak “kurulmuşlardır”. Bu, bu alanlar için uygun çözümler geliştiren yazılım şirketleri ve bulut sağlayıcıları için de geçerlidir.

Telekomünikasyon derneği VATM, sektörün “amacının Alman şirketlerini uluslararası rekabette desteklemek olması gereken” bir irtibat noktası olarak bir denetim otoritesine ihtiyaç duyduğunu vurguladı. İhtiyaç duyulan şey, “sadece veri korumasını çalışmalarının merkezine koymakla kalmayıp aynı zamanda vatandaşlar için yenilikçi AI uygulamalarının faydalarını da gözeten merkezi bir otoritedir.” Hiçbir koşulda 16 federal eyalette AI yetkileri konusunda bir karışıklık olmamalıdır.

(fiil)