Yardımcı telif hakkı yasası: Fransa, Google'a 250 milyon euro para cezası verdi

Oyseon

Active member
6 Kas 2020
1,428
0
36
Fransız rekabet kurumu (Autorité de la Concurrence), Google'a bir kez daha ceza kesti. Otorite, bir basın bülteninde, grubun Haziran 2022'de yardımcı telif hakkı yasası kapsamında üstlenilen tüm yükümlülüklere uymaması nedeniyle 250 milyon avro ödemek zorunda kalacağını yazdı. Gözetim otoritesi ayrıca Google'ın yayıncılardan ve haber ajanslarından gelen içeriği, etkilenenleri veya yetkilileri bilgilendirmeden yapay zeka Gemini (eski adıyla Bard) için eğitim amacıyla kullandığını da tespit etti.

Reklamcılık

Google, Haziran 2022'de önerdiği ve Fransız rekabet otoritesi tarafından kabul edilen yükümlülüklere yedi olaydan dördünde uymadı. Buna göre, Alphabet yan kuruluşu, basın ajansları ve yayıncılarla şeffaf ve eşit şartlarda müzakere etmeli, fikri mülkiyet haklarının ödenmesi konusunda gerekli bilgileri sağlamalı ve müzakerenin Google ile arasındaki diğer ekonomik ilişkiler üzerinde herhangi bir etki yaratmamasını sağlayacak önlemler almalıdır. basın.

Google'ın Haber Ajanslarına ve Yayıncılara Yönelik Kötü Davranışları

Google'ın suiistimali ve bununla bağlantılı olarak verilen ceza, bağımsız danışmanlık firması Accuracy'nin raporlarına dayanıyordu. Yetkiliye göre Google, “izleme mütevelli heyetiyle işbirliği yapma yükümlülüğünü ihlal etti” ve yukarıdaki yükümlülüklere uymadı. Rekabet Kurumu, Accuracy'yi Haziran 2022'de izleme sorumlusu olarak onayladı.

Rekabet gözlemcileri, Gemini (eski adıyla Bard) ile ilgili olarak Google'ın yapay zeka temel modelini eğitmek için basın ajansları ve yayıncıların içeriklerini kullandığını tespit etti. Ancak bu, medya işletmecilerinin veya yetkililerin bilgisi olmadan yapıldı. Basın bültenine göre Google, yayıncılara ve ajanslara içeriğin yapay zeka eğitimi için kullanımını yasaklayacak teknik bir seçenek sunamadı.

Basın açıklamasına göre bu, Fransız yetkililerin bu davada dört yıl içinde verdiği dördüncü ceza. Örneğin 2021'de Fransa, Google'a basın yayıncılarıyla adil müzakere yapılması yönündeki çeşitli taleplere uymadığı için 500 milyon euro para cezası uyguladı.

(benim)

Haberin Sonu