ilgiliforum facebook   ilgiliforum instagram   ilgiliforum youtube   ilgiliforum tumblr   ilgiliforum pinterest   ilgiliforum rss  

Tam Sayılar Çözümlü Sorular

 
Bu konu ile benzer olabilecek diğer forum sayfaları
 
 
 
 
   

Tam Sayılar Çözümlü Sorular

 

Tam sayılarla ilgili soru ve cevaplar
Tam ve doğal sayılarla ilgili sorular
Tam sayılar çözümlü sorular


1.soru: 8 tane sayının aritmetik ortalaması 15'tir. Bu sayılara 21 ve 29 katılsaydı, aritmetik ortalama kaç olurdu?
Çözüm:
Bu sekiz sayının toplamı,
8 . 15 = 120'dir


2.soru: Ardışık 6 tane doğal sayının toplamı, bu sayıların en küçüğünün 7 katına eşittir. Bu sayıların en büyüğü kaçtır?
Çözüm:
Ardışık 6 doğal sayı; x, x + 1, x + 2, x + 3, x + 4, x + 5 olsun.
x + (x + 1) + ... + (x + 5) = 7x
6x + 15 = 7x ? x = 15 olur.
Bu sayıların en büyüğü
x + 5 = 15 + 5 = 20'dir.


3.soru: Rakamları 0 ve 1'den farklı olan dört basamaklı abcd sayısının rakamlarının sayı değerleri birer azaltılırsa sayı kaç azalır?
Çözüm:
(abcd) = 2376 olsun.
Bu sayının rakamlarının sayı değerleri birer azaltılırsa sayı 1265 olur.
Fark 2376 - 1265 = 1111'dir.


4.soru: İki basamaklı (ab) sayısının dört katından, (ba) sayısının 3 katı çıkarıldığında fark 218 oluyor. b = 3 ise a kaçtır?
Çözüm:
(ab) = 10a + b ve (ba) = 10b + a'dır. b = 3 ise,
4 . (10a + 3) - 3(10 . 3 + a) = 218
40 . a + 12 - 90 - 3a = 218
37 . a = 296
a = 8 olur.


5.soru: a, b, c ardışık tek sayma sayılarıdır. a . c = 357 ise b + c kaçtır?
Çözüm:
Ardışık üç tek sayı; a = x - 2, b = x, c = x + 2 olsun.
a . c = 357 ? (x - 2) . (x + 2) = 357
x2 - 4 = 357
x2 = 361 = 192
Buradan x = 19 bulunur.
Buna göre; b = 19, c = 21 ve b + c = 40 olur.


6.soru: Toplamları 57 olan iki sayıdan büyüğü küçüğüne bölündüğünde bölüm 5, klan 3 oluyor. bu iki sayının çarpımı kaçtır?
Çözüm:
Büyük sayı x ise, küçük sayı (57 - x) olur.
x = (57 - x) . 5 + 3 bölme eşitliğinden,
x = 48 bulunur.
57 - x = 57 - 48 = 9 dur.
Bu iki sayının çarpımı, 48 . 9 = 432 olur.


7.soru: Ardışık üç sayma sayısının karelerinin toplamı 149 olduğuna göre, bu üç sayının toplamı kaçtır?
Çözüm:
Bu sayılar; x - 1, x ve x + 1 olsun.
(x - 1)2 + x2 + (x + 1)2 = 149
3×2 = 147
x2 = 49
x = 7
Bu üç sayı; 6, 7 ve 8'dir.
6 + 7 + 8 = 21'dir.


8.soru: 6 ve 7 sayılarına bölündüğünde 5 kalanını veren üç basamaklı en küçük sayma sayısının en az kaç fazlası 9 ile tam bölünür?
Çözüm:
A = 6x + 5 = 7y + 5 ise, 6 ile 7'nin ekok'u 42 olduğundan;
A = 42 . t + 5'tir. A'nın en küçük üç basamaklı değeri, t = 3 için 131'dir.
131 sayısının rakamlarının toplamı 1 + 3 + 1 = 5 ve 9 - 5 = 4 olduğundan, 131'in 4 fazlası 9 ile tam bölünür.


9.soru: 3 basamaklı abc doğal sayısı 6 ile bölünüyor. ise bac sayısı, aşağıdakilerden hangisine tam bölünmez?
Çözüm:
(abc) sayısı 6 ile tam bölündüğünde c çifttir. ve c çift koşulunun sağlanması için c = 2 olmalıdır. Bu durumda,
(abc) = 642 ve (bac) = 462 olur.
462 = 2 . 3 . 7 . 11 sayısının asal çarpanları arasında 22 . 3 bulunmadığından, 462 sayısı 12 ile tam bölünmez[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


10.soru: 540 . x = b2 eşitliğinde x ve b sayma sayılarıdır. bu koşula uyan b sayılarının en küçüğü kaçtır?
Çözüm:
540 = 22 . 33 . 5 tir.
22 . 33 . 5 . x = b2 eşitliğinde, x en az 3 . 5 olmalıdır. Buna göre,
22 . 33 . 5. 3 . 5 = b2
22 . 34 . 52 = b2 ? (2 . 32 .5)2 = b2
b = 2 . 32 . 5 = 90 olur.


11.soru: a, m, n sayma sayılarıdır. a = 9m + 8 = 6n + 5 koşullarını sağlayan 300'den büyük en küçük a sayma sayısı kaçtır?
Çözüm:
a + 1 = 9m + 9 = 6n + 6 olduğundan, a + 1 sayısı hem 9, hem de 6 ile bölünebileceğinden 18 ile de tam bölünür. 300'den büyük ve 18'in tam katı olan ilk sayı 306 olduğundan,
a + 1 = 306 a = 305'tir.


12.soru: -2 . (3 - 5) - [(5 - 13) : (-2) - (-2)3] işleminin sonucu nedir?
Çözüm:
-2 . (2 - 5) - [(5 - 13) : (-2) - (-2)3]
= -2 . (-2) - [(-8) : (-2) - (-8)]
= 4 - [4 + 8] = -8


13.soru: A = 6 . 105 + 2 . 102 + 3, B = 87532 olduğuna göre, A + B kaç olur?
Çözüm:
A = 6 . 105 + 2 . 102 + 3 = 600203 ve
B = 87532 olduğundan, A + B = 687735 olur


14.soru: Üç basamaklı abc doğal sayısı 15 ile tam bölünüyor. a + b + c en fazla kaç olabilir?
Çözüm:
Sayı hem 5, hem de 3 ile tam bölünebildiğinde, c = 5 ve a + b + 5 = 3 . k = 21 olur

ilgiliFORUM.com

 
 
Forumlar okunmak ve paylaşmak içindir...

 
 

 ~ 

Bu konunun linki : 

Yukarıdaki linki arkadaşlarınıza göndermek için kullanabilirsiniz ve bu sayfada; Tam Sayılar Çözümlü Sorular hakkında bilgiler nedir yazıları veya şiirleri gibi sözleri veya resimleri Tam Sayılar Çözümlü Sorular siteleri gibi benzer birçok forum konularını bulabilirsiniz.

 ~ 

Son Forum Mesajları

Kaynak linkimizi belirtmek koşulu ile her türlü bilgiyi kopyalayabilirsiniz. Forum içerisinde yazılan tüm mesajların hukuki sorumlulukları mesajları yazanlara aittir. Üyeler, üyelik sözleşmesi gereği bu kuralı kabul etmiş sayılır. Ziyaretçilerimiz bu forumu kullanmadan önce Forum Kurallarını okumak zorundadırlar. Aksi durumda meydana gelecek bütün olumsuz durumlardan ziyaretçilerin bizzat kendileri sorumludur. Sitemizde telif, kişi haklarına; yasalara aykırı olduğunu düşündüğünüz bir konu görürseniz bize aşağıdaki iletişim adresinden ulaşabilirsiniz.

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 100, 150, 200, 250, 300, 350, 400, 450, 500, 550, 600, 650, 700, 750, 800, 850, 900, 950, 960

© 2006-2019 ilgiliFORUM.com