1 Lig'den 2 Lig'e kaç takım düşüyor ?

Umut

New member
12 Mar 2024
472
0
0
“O sezonun son maçından sonra soyunma odasında kimse skor konuşmadı…”

Bunu forumda paylaşmak istedim çünkü bazen bir lig kuralı, sadece rakamlardan ibaret olmuyor. İnsanların kariyerini, şehirlerin ruh halini ve tribünlerdeki sessizliği belirliyor. 1. Lig’den 2. Lig’e kaç takım düşüyor sorusu da tam olarak böyle bir anın içinde anlam kazanıyor.

O gün biz üç kişiydik: Ben, Emre ve Selin. Aynı kulübün içinde ama üç farklı bakış açısının temsilcisi gibi.

Emre masada oturmuştu, sezonun tüm olasılıklarını hesaplıyordu. Selin ise telefonunda oyuncuların aileleriyle konuşuyor, kimsenin tek başına kalmamasını sağlıyordu. Ben ise ikisinin arasında, sahadaki futbolun aslında ne kadar “insan işi” olduğunu anlamaya çalışıyordum.

---

“Düşüşün sessiz matematiği”

Emre bir kâğıdı önüme itti.

“Bak,” dedi, “1. Lig’de sistem net. Ligin sonunda en alt sıralarda yer alan 3 takım düşer.”

Bu bilgi aslında basit görünüyordu ama o an çok daha ağırdı.

Türkiye’de Trendyol 1. Lig ile TFF 2. Lig arasındaki geçiş, sadece sportif bir sonuç değil; kulüplerin ekonomik geleceğini, oyuncuların kariyer planlarını ve şehirlerin futbol kimliğini doğrudan etkiliyordu.

Emre devam etti:

“Son 3 sıradaki takım direkt düşüyor. Ama play-off’a kalma savaşı bile bazen düşmemek kadar değerli hale geliyor.”

Selin araya girdi. Sesi daha yumuşaktı ama etkisi güçlüydü:

“Peki bu düşüşü sadece tablo olarak mı göreceğiz, yoksa insanlar üzerindeki etkisini de konuşacak mıyız?”

O an fark ettim ki, aynı kural iki farklı dünyayı anlatıyordu.

---

“Bir kural nasıl yazıldı? Tarihin içinden bir sistem”

Türkiye futbol lig sistemi yıllar içinde defalarca değişti. 2000’lerin başından itibaren profesyonel liglerin daha sürdürülebilir hale gelmesi için yapısal düzenlemeler yapıldı. 1. Lig, Süper Lig’e çıkışın son basamağı olarak yeniden konumlandırıldı. 2. Lig ise hem gelişim hem de yeniden yapılanma alanı oldu.

Bu yapı içinde düşme sistemi de netleşti: sezon sonunda en alt sıradaki 3 takım bir alt lige gönderilir.

Ama Emre’nin söylediği gibi bu “sadece 3 sayı” değildir.

Bir kulüp için bu, bütçenin yarıya düşmesi, kadronun dağılması ve bazen yıllarca sürecek bir yeniden yapılanma demektir.

Selin ise bunu farklı okur:

“Bir şehir, hafta sonu tribüne gitme alışkanlığını kaybediyor. İnsanlar sadece futbol değil, bir araya gelme sebebini de kaybediyor.”

---

“Soyunma odası: Rakamlar ve duygular aynı anda”

O sezonun kritik maçından sonra soyunma odasında sessizlik vardı.

Emre tahtaya son puan durumunu çizdi. Alt üç sıra kırmızıyla işaretlenmişti. Düşen takımların yanında sadece isimler değil, hikâyeler vardı.

Ben o sırada şunu düşündüm: Bir lig tablosu aslında bir şehir haritası gibi. Her düşen takım, haritadan silinen bir ışık gibi.

Selin ise oyunculara baktı. Hiçbirine “neden düştük” demedi. Onun yerine şunu söyledi:

“Bugün biten şey futbol değil, bir dönem. Ama sizin hikâyeniz bitmedi.”

Bu yaklaşım, Emre’nin stratejik zihniyle Selin’in ilişkisel bakışı arasında görünmez bir köprü kuruyordu.

Emre daha sonra bana şunu itiraf etti:

“Ben sistemi çözmeye odaklanıyorum ama bazen insanların sistemi değil, sistemin insanları etkilediğini unutuyorum.”

---

“Düşme hattı: Bir çizgiden fazlası”

Futbolda “düşme hattı” denilen şey aslında matematiksel bir sınırdır. Ama o sınırın altında kalan her puan, psikolojik bir ağırlık taşır.

Sezon boyunca kulüpler bu çizginin üstünde kalmak için savaşır. 1. Lig’de 3 takımın düşmesi, bu çizginin sürekli hareket ettiği anlamına gelir.

Emre bunu şöyle anlatıyordu:

“Her hafta aslında lig yeniden yazılıyor. Çünkü alt sıradaki 3 koltuk sürekli değişiyor.”

Selin ise aynı tabloya başka bir yerden bakıyordu:

“O 3 koltukta oturanlar sadece futbolcu değil; aileler, şehirler ve hayaller.”

---

“Kriz anı: Bir kararın bedeli”

Sezonun sonlarına doğru kulüp içinde büyük bir tartışma oldu. Transfer yapılacak mı, yoksa mevcut kadroyla mı devam edilecekti?

Emre netti:

“Veri gösteriyor ki savunmaya takviye şart. Yoksa düşme hattından çıkamayız.”

Selin ise daha farklı bir noktayı işaret ediyordu:

“Yeni oyuncu almak yerine, mevcut kadronun psikolojisini toparlamamız gerekiyor. Çünkü sahadaki kırılma teknik değil, duygusal.”

İki yaklaşım da haklıydı. Ama gerçek, ikisinin birleşiminde saklıydı.

Kulüp sonunda hem küçük bir takviye yaptı hem de takım içi iletişim programı başlattı.

---

“Son düdük: Bir sistemin özeti”

Sezon bittiğinde tablo netti:

Alt sıradaki 3 takım 2. Lig’e düştü.

Ama o üç satırın arkasında üç farklı hikâye vardı. Bir kulüp iflasın eşiğine geldi, biri yeniden yapılanmaya girdi, biri ise genç oyuncularla yeni bir sayfa açtı.

Emre son kez tabloya baktı:

“3 takım düşüyor… ama aslında her yıl 3 değil, onlarca hikâye aşağı iniyor.”

Selin ise ekledi:

“Ve her düşüş, yeni bir bağ kurma ihtimali de yaratıyor.”

---

“Soru hâlâ aynı: Düşmek ne demek?”

1. Lig’den 2. Lig’e kaç takım düşer?

Cevap teknik olarak nettir: sezon sonunda 3 takım düşer.

Ama bu hikâyenin içinde cevap sadece rakam değildir.

Bazen düşmek, yeniden kurmanın başlangıcıdır. Bazen bir şehir için sessizliktir. Bazen de bir sistemin insanla ilk kez yüzleşmesidir.

Sizce bir takımın düşmesi en çok kimi etkiler: sahadaki oyuncuları mı, tribündeki insanları mı, yoksa görünmeyen o büyük futbol düzenini mi?