Afrika’da edebiyatla siyaset arasında atlayan 86 yaşındaki Henri Lopes hayatını kaybetti

DoruKisrak

Member
6 Kas 2020
438
0
16
Çığır açan romanlarıyla Afrikalı liderlerin istismarlarıyla alay eden ancak daha sonra kıtanın en acımasızlarından biri olarak görev yapan yazar ve Kongo Cumhuriyeti’nin eski başbakanı Henri Lopes, 2 Kasım’da Paris’in Suresnes banliyösünde hayatını kaybetti. 86 yaşındaydı.

Hastanede öldüğü, Kongo Cumhuriyeti’nin Paris Büyükelçiliği tarafından duyuruldu.

Bay Lopes’in ikili kariyeri, hem Afrika uyrukluğunun hem de kıta edebiyatının biçimlendirici yıllarını kapsıyordu. Her iki alanda da zengin bir şekilde ödüllendirildi; siyaset ve diplomaside yüksek mevkilerin yanı sıra prestijli edebiyat ödülleri aldı.

1982’de yayınlanan “Le Pleurer-Rire” (“Gülen Çığlık”) adlı romanı, acımasız ve huysuz bir Afrikalı diktatörü hicveder ve Afrika edebiyatının temel bir eseri olarak kabul edilir. 1971’de yayınlanan ve o zamandan beri hakkında çok şey yazılan, kavgacı bir kısa öykü koleksiyonu olan Tribaliques, etnik rekabetlerle parçalanmış, yeni ortaya çıkan Afrika toplumunun eksikliklerinin erken bir tasviriydi.

Bay Lopes (LO-pez olarak telaffuz edilir), Kongo Cumhuriyeti’nin Paris Büyükelçisi olarak kariyerine son verdi ve 2015 yılında emekli oldu. Eski bir Fransız kolonisi olan ülkesi, Kongo Nehri’nin karşısında, bir zamanlar Belçika’nın mülkiyetinde olan çok daha büyük Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin karşısında yer alıyor.

Bay Lopes’in bakanlıklar, ideolojiler, yöneticiler ve edebi iyilikler arasındaki yolculuğu, 20. yüzyılın ikinci yarısında Afrikalı entelektüellerin karşı karşıya kaldığı seçeneği ve ikilemi özetliyordu: iktidardaki liderliğe katılmak ya da istikrarsız bir durumda yaşamak.

O da gitti. Kongo Cumhuriyeti’nin en ünlü ikinci vatandaşıydı ve 1992’de seçimi kaybettikten sonraki beş yıllık boşluk dışında ülkeyi neredeyse sürekli yöneten ülkenin Cumhurbaşkanı Denis Sassou-Nguesso’dan asla kopmadı. 1979.

Acımasız bir diktatörü hicveden “Gülen Çığlık”, Afrika edebiyatının temel eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.Kredi…Readers International aracılığıyla

Ülkenin henüz bağımsız hale geldiği 1960’lı ve 1970’li yıllarda yumuşak huylu, ılımlı Bay Lopes sırasıyla eğitim bakanı, enformasyon bakanı, adalet bakanı, dışişleri bakanı ve düşmanlarını yargılayan Devrim Mahkemesi’nin başkanı olarak görev yaptı. eyalet. 1973’ten 1975’e kadar Başbakan, ardından parti gazetesinin başkanı ve ardından Maliye Bakanı olarak görev yaptı. Yol boyunca milli marşın yazılmasına yardım etti.

Hassim Tall Boukambou’nun Ocak ayında vizyona girecek belgeselinde ölmeden önceki son röportajında, “Ülkeyi yönetirken aynı zamanda da öğrenmeye çalıştık” dedi.

Eski bir albay olan Bay Sassou-Nguesso, 1997 yılındaki bir iç savaşın ardından yeniden iktidara geldiğinde, Kongo İşçi Partisi’nden eski yoldaşını hatırladı. Bay Lopes, UNESCO’nun Afrika’dan sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra zaten Paris’teydi.

Kongo Cumhuriyeti’nde bir Dünya Bankası projesi yürüten ve Bay Lopes’i çocukluğundan beri tanıyan Sekou Camara, bir telefon görüşmesinde “Yani Sassou’nun rejimine saygı duyan biri vardı ve Henri Lopes Paris’te kalabildi” dedi. .

Ancak bir zamanlar Bay Lopes tarafından kitaplar verilen sürgündeki bir muhalefet grubunun lideri Andrea Ngombet, bundan sonra Bay Lopes’in “Sassou’dan ayrılma cesaretini asla bulamadı” dedi.

Bir röportajda Bay Lopes’in Suresnes’teki “büyük villasına” atıfta bulunarak, “Bu rejimlerde her zaman sizi tehlikeye atmanın bir yolu vardır” dedi.

Bay Lopes’in 14 Kasım’da Paris’teki cenazesine, Bay Sassou-Nguesso, 27 üyeli heyetin bir parçası olarak, aralarında başbakanın da bulunduğu, hükümetinden dört bakanı gönderdi.

Cumhuriyet uzmanı Brett L. Carter, Bay Lopes’in kariyerindeki “temel paradoksun”, bir yandan Afrika siyasetinin karanlık köşelerine dair net görüşü, diğer yandan da onlardan çıkar sağlaması olduğunu söyledi. Kongolu ve Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde yardımcı doçent. “Bunu nasıl uzlaştırdığını bilmiyorum.”

Bay Ngombet, “kendisinin ve Sassou’nun kaderinin bağlantılı olduğunu” kaydetti.

“İşlevleriyle bağdaşmayan bir tür maddi hafiflik elde etmeyi başardı” dedi.

Bay Lopes, 1998 yılında ülkenin en önemli diplomatik makamı olan Paris’e büyükelçi olarak atandı. Onun görevde olduğu süre boyunca Kongo Cumhuriyeti’nde çok sayıda insan hakkı ihlali meydana geldi; bunlar arasında başkent Brazzaville limanındaki kötü şöhretli katliam; hileli seçimler; siyasi muhaliflerin işkence görmesi ve hapsedilmesi; ve Bay Sassou-Nguesso’nun geniş çapta belgelenen yolsuzlukları.

Uluslararası Florida Üniversitesi profesörü ve Kongo Cumhuriyeti’nin tarihi ve siyaseti üzerine bir kitabın yazarı John F. Clark, “Sassou hükümetini bir mafya olarak tanımlıyorum” dedi.

Kongre Araştırma Servisi 2019’da, Bay Sassou-Nguesso’nun ailesinin yalnızca Paris’te on milyonlarca dolar değerinde gayrimenkule sahip olduğu ve Fransız yetkililerin uzun süredir soruşturmalarına konu olduğu “ülkede yolsuzluğun yaygın olduğunu” yazdı. Petrol zengini Kongo Cumhuriyeti son derece fakirdir; Servetinin büyük kısmı başkanlık sarayında yoğunlaşmış durumda.

Bay Lopes, Başkan Sassou-Nguesso yönetimindeki yolsuzluk ve diğer suiistimaller hakkında hiçbir zaman yorum yapmadı. 2018 anılarında bile 1997’de iktidara döndükten sonra cumhurbaşkanı hakkında söyleyecek hiçbir şeyi yoktu. Kredi…JC Lattes aracılığıyla

Ancak edebi şöhretine rağmen Bay Lopes hiçbir zaman bu suiistimallere karşı kamuoyu önünde bir tavır sergilemedi. 2018 anı kitabı “Il est déjà demain(“Zaten yarın”), Bay Sassou-Nguesso’nun yeniden iktidara gelmesiyle ilgili söyleyecek hiçbir şeyi yok.

Bay Lopes, Jeune Afrique dergisine verdiği röportajda “Büyükelçilikten ayrılana kadar onunla çalıştım” dedi.. “Bu yüzden kendimi dizginleme görevim var” dedi. “Onun için inanılmaz bahaneler uydurabilirdim. Ya da takımdan yeni ayrılmış olmama rağmen eleştirebilirdim. Bu yüzden hiçbir şey söylememe riskini göze aldım.”

Dul eşi Christine, Suresnes’ten yaptığı bir telefon görüşmesinde Bay Sassou-Nguesso’nun kocasının “kardeşi, arkadaşı ve arkadaşı” olduğunu söyledi.

Bay Lopes, başkan olarak göreve başlamadan önce edebi başarılarından dolayı kutlanıyordu. 1972’de “Tribaliques” adlı eseriyle Siyah Afrika Büyük Edebiyat Ödülü’nü kazandı..” Ve 21 yıl sonra, Fransız dilinin en yüksek hakemi olan Académie Française’den gıpta ile bakılan Fransızca Konuşulan Ülkeler Grand Prix’sini aldı., tüm çalışması için.

1992 Fransız Le Monde gazetesinde, eleştirmen Alain Salles Bay Lopes’i, edebiyatta geleceğin Fransız Nobel ödülü sahibi Patrick Modiano ile karşılaştırdı ve Bay Modiano’nun 2. Dünya Savaşı sırasında geçen romanlarında “sömürgecilik ve sömürgecilikten kurtulma hayaletlerinin, işgal ve temizlik hayallerinin yerini aldığını” yazdı.

Geçen ay ölen Le Monde Bay Lopes’in “o zamanlar tasarlandığı şekliyle ‘Afrika edebiyatı’nın öncülerinden biri olduğunu” yazdı.

En önemli romanı sayılan “Gülen Çığlık” 1982’de yayımlandığında, Bay Lopes, birçok askeri darbe yaşamış olduğundan, sömürgecilikten kurtulmanın yarattığı hayal kırıklıklarının çok iyi farkındaydı. ve bir zamanlar emrinde görev yaptığı Başkan Marien Ngouabi’nin Mart 1977’de öldürülmesi. “Gülen Ağlama”daki diktatör Bwakamabé karakterinin portresi vahşi:

“Ben, ben babayım. Ve siz, sizler benim çocuklarımsınız” diyor Bwakamabé, oylama fikrini reddediyor. “Bana dürüst tavsiyeler vermelisin. Ama eğer tepkilerimden korkuyorsanız ve beni bağışlamak istiyorsanız saygılı bir şekilde çenenizi kapalı tutmalısınız.”

Henri Lopes, 12 Eylül 1937’de o zamanlar Léopoldville, daha sonra Belçika Kongo’sunun başkenti olan Kinşasa’da doğdu. Anne ve babası, küçük bir toprak sahibi olan Jean-Marie Lopes ve Micheline Vulturi, yerel kadınlarla geçici ilişkileri olan Belçikalı ve Fransız sömürgelerin karma ırklı çocuklarıydı; bu, açık tenli Bay Lopes’in kendi kişiliği üzerinde ağır bir yük oluşturan bir gerçekti. Kongo toplumundaki yerini ve Sassou-Nguesso hükümetindeki konumunu bulma konusunda kendine güveniyor.

“Karışık ırktan olmak beni sadece şekillendirmedi; benim kimliğimi, temel varlığımı oluşturdu” demişti bir keresinde Fransız Le Point dergisine röportaj veren bir kişiye. Ve bu onu biraz yabancılaştırdı. Uluslararası Florida Üniversitesi’nden Profesör Clark’ın belirttiği gibi: “O mafyanın bir parçası değil. Mafya ailesinin bir parçası olduğunuzda ancak dışarıdan biriyseniz, asla tamamen güvenilmezsiniz.

Bay Lopes, Sorbonne’da okudu -boşanan annesi, genç Henri’yi yanında Fransa’ya getiren bir Fransız’la evlenmişti – ve birkaç Afrika öğrenci topluluğuna katıldı. 1960’ların ortalarında École Normale Superieure de l’Afrique Centrale’de öğretmenlik yaptı. Eğitimli genç erkeklerde yaygın olduğu gibi, hükümete alınmadan önce Brazzaville’deydi.

Eşinin yanı sıra yardımcısı Bay Lopes’in önceki evliliğinden dört çocuğu kaldı: kızları Myriam, Annouk ve Laure ve oğlu Thomas.

Bay Lopes, siyasetteki uzun kariyeri hakkında röportaj yapanlara sık sık yazmayı tercih ettiğini söylerdi. Ancak birçoklarına göre siyasi aktivizmi edebi başarılarını gölgede bıraktı.

USC’den Profesör Carter’ın dediği gibi: “Başarılarını rejime hizmet etmek için kullandığı ölçüde Kongoluların çoğu onu asla affetmeyecek.”