Ataması yapılmayan öğretmenler: 17 yılın en düşük atamasıyla karşı karşıyayız

Suluman

Global Mod
Global Mod
6 Kas 2020
2,928
0
36
Ataması yapılmayan öğretmenler: 17 yılın en düşük atamasıyla karşı karşıyayız
Ataması yapılmayan bir küme öğretmen Ankara’da birtakım alanlarda Türkiye birincilerinin dahi atamasının yapılmadığını belirterek yeni Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e seslendi.

2020 KPSS kararına bakılırsa yapılan 20 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu kaydeden öğretmenler “Mevcut iktidarın son 17 yılda yaptığı en düşük atama sayısı ile karşı karşıyayız. Ayrıyeten 16 Eylül 2021’de geçerliliği sona erecek olan yüksek puanlarımızla, tarihte eşi gibisi görülmemiş mağduriyetimizin, ek 40 bin atama ile çözülmesini istiyoruz” dedi.

‘ÇOCUKLARIMIZIN SESİNİ DUYUN’

Ankara Ulus Meydanı’nda, buluşan öğretmenler Ulusal Eğitim Bakan’dan ek atama talep etti. Açıklamada öğretmenlerin aileleri de bulundu. Bir öğretmen annesi, “Sabahlara kadar bekledik. Onlar kadar emek verdik. Nitekim o kadar güç oldu ki bu süreçler bizim için… Sevinerek konuta geldiler, yüksek puan aldılar. Bu çocuklar KPSS’yi kazandı. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum, bu çocuklarımızın sesini duyun” dedi.

Küme ismine konuşan müzik öğretmeni Aykan Özer, 2017’de hayata geçen karma alım uygulamasının bu yıl son bulduğuna dikkat çekerek, “2020 KPSS’de yüksek puan alarak branşlarımızda uygun derece alan bizler ise, 2017’de yapılan atamadan daha düşük bir sayı olan 20 bin atama açıklamasıyla mağdur olduk. Bu, yalnızca karma alım yıllarının değil, son 17 yılın en düşük atama sayısıdır” diye konuştu.

‘ÖĞRETMENLER OLARAK ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ’

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile eski Ulusal Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un ek atama ile ilgili kelamlarını hatırlatan Aykan Özer, şöyleki konuştu:

“Ekonominin yüzde 7 büyüdüğünü açıklaması ve bunun üzerine yabancı ülkelere yapılan yardım ve kredilere karşın 40 bin ek atama bekleyen öğretmenler olarak hala bizler için somut bir adım atıldığını bakılırsamiyoruz. Bu yüzden ek atama bekleyen öğretmenler olarak önümüzü nazaranmiyoruz Ağustos 2021 itibariyle yapılan müracaatlar kararı yaklaşık 30 bin öğretmen emekli oldu. Türkiye genelinde vilayet dışı tercihlerinden kaynaklı takım açıkları oluştu. Tüm bunlardan hareketle, 500 bin öğretmenin aklında tek bir soru var: Öğretmenler, bu kadar açığın oluştuğu ve onlara en çok muhtaçlık duyulan vakitte atanmayacaksa ne vakit atanacak?”

432 bin 753 öğretmenin girdiği 2020 KPSS’ye göre öğretmen adaylarının yalnızca 4,61’inin atandığına dikkat çeken Özer, “Her sene değişen sıralama kriteri ve kontenjan anlayışı yüzünden geçmiş senelera bakılırsa atanabilecek sıralamaya sahip öğretmenler, bu sene atama sayısının yetersiz olması sebebiyle kontenjan dışı kalmıştır. Bu durum kimi branşlarda yüzde 30, kimi branşlarda yarı yarıya azalma yaratmış ve branşında Türkiye birincisinin dahi ataması yapılmamıştır” halinde konuştu.

Öğretmen açığının kontratlı öğretmenlerle kapatıldığını kaydeden Özer, “Kendi mesleği haricinde markette, dokumada, inşaatta, tarlada ve biroldukça farklı meslekte geçimini sağlamak için çalışmak zorunda kalan binlerce ‘gerçek’ öğretmen vazife beklerken; o öğretmenlerin yerine öğretmenlikle alakası olmayan kısımlardan mezun olan bireylerin, fiyatlı öğretmen ismi altında çalıştırılması, olayın vahametini daha da artırmaktadır” dedi.

’40 BİN ATAMA DAHA ŞART’

Özer, Ulusal Eğitim Bakanlığı’na, atama daveti yaparak, “Öğretmenler işsiz, öğrenciler öğretmensiz kaldıkça Türkiye geleceksiz kalacaktır. İşte bu yüzden, 2020 KPSS için verilmiş 20 bin atamaya ilaveten 40 bin atama daha verilmesi kuraldır. Zira öğretmenin yeri okuldur” sözlerini kullandı.