Cemal Kaşıkçı suikastinin 3. yıl dönümü… ‘Hala gerçekleşmeyen adaletin peşindeyiz’

Suluman

Global Mod
Global Mod
6 Kas 2020
2,927
0
36
Cemal Kaşıkçı suikastinin 3. yıl dönümü… ‘Hala gerçekleşmeyen adaletin peşindeyiz’
Washington Post muharriri Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın evlilik süreçleri için 2 Ekim 2018’de girdiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesinin üzerinden 3 yıl geçti. Orta Doğu’nun en faal gazetecilerinden biri olarak görülen Kaşıkçı’nın öldürülmesi ve suikastin akabinde yaşananlar yıllar geçse de hafızalardaki yerini koruyor.

Suudi Arabistan, olaya karışanların Türkiye’de yargılanmasına yönelik taleplere olumsuz cevap vermişti. Riyad Ceza Mahkemesi, suikastla ilgili 15 kişilik infaz timinden 8’i hakkında karar verirken, sanıklardan 5’i 20’şer, 1’i 10, öteki 2’si 7’şer yıl mahpus cezasına mahkum edildi.

Bu süreçte ortadan geçen 3 yıla karşın yanıtsız kalan kimi sorularla bir arada Kaşıkçı’nın cesedinin nerede olduğu bilgisi de gün yüzüne çıkarılmadı. Birleşmiş Milletler Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, cinayete dair hazırladığı raporda, Kaşıkçı’nın öldürülme şartlarının, Suudi Arabistan tarafınca onaylanan “İşkenceye Karşı Sözleşme” kararları uyarınca azap hareketi oluşturduğu, cesede hala ulaşılamamış olmasının da “zorla yok etme” kabahatini teşkil ettiğini belirtti.

‘ADALETİ SAVUNMAK YALNIZCA BENİM DEĞİL, TÜM SİYASİ SORUMLULARIN GÖREVİ’

Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, geçen müddette olaya ait adaletin sağlanmadığını anlatırken, “Vefatının 3’üncü yıl dönümünde hala gerçekleşmeyen adaletin peşinde olmamız gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Bugün şahit olduğumuz bu durum gelecek açısından önemli tasalar taşıyor. Hakkı ayakta tutmak için kaideler ne olursa olsun adaleti savunmak yalnızca benim değil, tüm siyasi sorumluların vazifesi.” dedi

Orta Doğu’da son 10 yılda hiç olmadığı kadar büyük karışıklıklar ve insan hakları ihlalleri yaşandığını lisana getiren Cengiz, “Bu durumun en açık göstergesi vahşice bir katliama kurban edilen Cemal oldu.” sözünü kullandı.

‘SORUMLU OLANLARIN HESAPSIZ BIRAKILMASI HERKESİN EN AZ ONLAR KADAR HATALI OLDUĞUNU GÖSTERİYOR’

Bu sorunun yalnızca siyasi ve türel değil, hem de insani ve ahlaki bir sorun olduğunu vurgulayan Cengiz, “Gelecek ismine söylenmesi gereken her şey artık şimdi söylenmeli. Şahsen ben adalet arayışında imtihan olarak görüyorum bu durumu. Dünya başkanlarının çabucak hepsi kendilerine dönüp ‘biz niye bir şey yapmıyoruz’ diye sorması gerekiyor. Cemal’in öldürülmesinden sorumlu olanların hesapsız bırakılması her insanın en az onlar kadar hatalı olduğunu gösteriyor.” diye konuştu.

Cengiz, “Orta Doğu’da bir şeylerin gelecekte daha uyguna gerçek değişmesi isteğinde isek ki o denli olması lazım, bu biçimde adaletin herkes için ayırt edilmeksizin uygulanması gerekir.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a yönelik tenkitleriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe müellifliği yapan Cemal Kaşıkçı, evlilik süreçleri için 2 Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna girmiş, tekrar çıkamamıştı. Kaşıkçı’nın, konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıkmıştı.