Çerçioğlu: Büyükşehir Belediyesi tarlada kalan eserine her vakit alıcıdır

Suluman

Global Mod
Global Mod
6 Kas 2020
2,928
0
36
Çerçioğlu: Büyükşehir Belediyesi tarlada kalan eserine her vakit alıcıdır
Aydın Büyükşehir Belediyesi, mahsulü tarlada kalma riski ile karşı karşıya olan çiftçilere alım takviyesini sürdürüyor. Çiftçilerin emeklerinin toprakta kalmaması için Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin alım takviyesinde bulunacağını belirten Lider Hasret Çerçioğlu, evvelki senelerda farklı eserlerde yapılan bu takviyesi marul üreticiliği yapan bayan teşebbüsçü Gülcan Altıner ile sürdürdü. Tarlada kalma riski ile karşı karşıya olan eserleri alan Büyükşehir Belediyesi, eserleri gereksinim sahibi ailelere fiyatsız olarak dağıttı.

ÇERÇİOĞLU: BUNA BİR TAHLİL BULUN!

Çiftçinin desteklenmesi ve daha fazla üretmeye teşvik edilmesi gerektiğini belirten Aydın Büyükşehir Belediyesi Lideri Hasret Çerçioğlu, “Vatandaşlarımızın sağlıklı ve ekonomik besine ulaşması için çiftçimizin üretmesi gerekiyor. Lakin girdi maliyetleri artıyor ve alım gücü düşüyor. Hem çiftçi mağdur hem vatandaşlarımız. Buna bir an evvel deva olunmalıdır. Biz ebediyen çiftçimizin yanındayız. Aydın Büyükşehir Belediyesi üreticimizin tarlada kalan eserine her vakit alıcıdır.” biçiminde konuştu.

“TOPUKLU EFEMİZ BİR BAŞKA”

Marul üreticisi Gülcan Altıner, “Daha evvelki senelerda Hasret Hanım’ın portakal ve patates üreticilerinin zorlandığı yerlerde yardımcı olduğunu duymuştum. Eşimle konuştuk, söylesek bize de yardımcı olur mu diye. daha sonra Büyükşehir’i aradık, onlarda bir çalışma yaptılar ve tabi ki dediler. Bu mahsulümüz tarlada kalsaydı büsbütün zarardaydık. Hasret Hanım’a hakikaten epey teşekkür ediyorum. İlettiğimde geri dönüşün olumlu olacağına inanıyordum. Tekraren çiftçiye yardımcı olduğunu duyduk. Bunları da gereksinim sahiplerine dağıtıyormuş o başka bir hoşluk, yardımıyla biz de buna vesile olduk. Her vakit halkın yanında çiftçinin yanında olduğunu bilmek gerçekte hayli hoş, Hasret Çerçioğlu’na teşekkür ederim, Topuklu Efemiz bir başka” dedi.

Çiftçilerin artan maliyetlerden ve plansız üretim sürecinden dolayı mağdur olduklarını söz eden Gülcan Altıner, “Her aldığımızın maliyet hesabı yapılıyor. Fidandan tutun, gübresi ve ilacına kadar artırım geldi, dolar arttı diye üzerine ekleme yapılıyor. Çiftçide ise bu biçimde bir durum kelam konusu değil, çiftçinin malında sabit fiyat siyaseti uygulamıyoruz. 4 liraya satıldığı da oluyor 3 liraya da oluyor biz bunu istemiyoruz, sabit olsun. Bir yatırım yapmam gerekiyor. Bu mahsule güvenerek nasıl yatırım yapabilirim. Önümüzü nazaranrek yapabileceğimiz bir durum kelam konusu değil. Planlı dikim olmadığı surece bu sıkıntıyla karşı karşıya geleceğiz.

“CESARETİM KIRILIYOR”

Çiftçilerin artık üretim hamasetinin kırılmaya başlandığı ve maliyetlerin 2-3 kat arttığının altını çizen Altıner, “Bu tarlayı 45 bin liraya mal ettim lakin maliyet hesaplarımızı yaptık önümüzdeki dönemde başladığımızda 110 bin liraya mal olacak. Gübre, mazot, fidan, ilaç fiyatları fazlaca fazla arttı. Cüretim kırılıyor, tıpkı şeyi tekrar yaşarsam ne olacak. Hasret Hanım bugün bu eserleri benden almasaydı bu alan toprağa gömülecekti. Zira vakti geldi bir haftalık ömrü var. Bir hafta ortasında toplanmasaydı buranın işi bitiyor. Patlama, sararma ve bozulma oluyor.” dedi.

“ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ”

Artan girdi maliyetlerinden dolayı önlerini nazaranmediklerini ve gelecek devirde daha az ekim yapacaklarını söz eden Altıner şunları söylemiş oldu; “Bir ay evvel 230 lira olan üre gübresi şuan 720 liralarda üç katı artışa geçmiş, maliyet ve girdiler şuan devasa yükseklikte. Fiyatlar yüksek olduğundan dolayı ne kadar dayanılır ve devam edilir… Bizler büyümekteyken küçülmeye gitmeye başladık. Geçen yıl 150-200 dönüm arazi işlerken bu sene planlamalarımızda 60 dönüme kadar düşmüş durumdayız. Zira önümüzü bakılırsamiyoruz. Şuan üre gübresi 720 liram fakat burada sabit mi kalacak, hayır her uyandığımızda fiyat daha da yükseliyor. Bizde neye nazaran yol alıp, dikim yapabileceğimiz bilemiyoruz.”