“Cwecwe için Adalet”: Bir çocuğun tecavüzü hakkındaki rapor Güney Afrikalı'ya dayanıyor

DoruKisrak

Member
6 Kas 2020
550
0
16
Göstericiler kızgındı. Annenin 7 yaşındaki kızının tecavüze uğradığını söylediği okulun hedefini çektiler. Okulun kapalı olmasını istediler ve yakmakla tehdit ettiler.

Matatiele'nin küçük kasabasında, Güney Afrika'daki göstericiler, birkaç ay önce Bergview Koleji'nde kızı tarafından saldırıya uğramak için çevrimiçi olarak yayınlanan Anne Thandekile Mtsshizana'nın videolarından bu yana kusursuz, ruh hali olmayan sokak mallarıyla tanınıyor.

Klipler milyonlarca görüş çekti ve Cwecwe çevrimiçi takma adından bilinen kızın vakasını Güney Afrika'daki cinsel şiddete karşı uzun süredir mücadelenin son parıltısına dönüştürdü ve utanç ve sessizlik kültürünü sorguladı. Cwecwe örneği, Matatiele gibi kırsal topluluklarda bir sinire dokundu.

“Bu sefer bunun her zamanki gibi olamayacağını söylüyoruz,” dedi Matatike'deki protestoya katılmak için zaman ayıran bir perakende işçisi Thapelo Monareng. “Yeterli olduğunu söylemek için buradayız.”

Polis, soruşturmanın hala devam eden ve son derece hassas olduğunu açıkladı. Testler, polisin Nisan ayında Parlamentoyu yaptığı bir sunumdan yapılmış gibi kızın vücudunda veya kıyafetlerinde yabancı DNA bulamadı. Polis, bir doktorun orijinal incelemesinin sonuçlarının kesin olmadığını söyledi ve şüphelileri olmadığını söyledi.

Mevcut son yıl için polis istatistiklerine göre, her gün Güney Afrika'da ortalama 118 tecavüz bildiriliyor. İstatistiklere göre, 18 veya yedi milyondan fazla olan üç Güney Afrikalı kadından biri, hayatlarının bir noktasında fiziksel şiddetin kurbanı olduğunu söylüyor. Kadın hakları aktivistleri uzun zamandır gördüklerini hükümetten ılık bir cevap olarak eleştirdiler. 2018 ve 2023 arasında 61.740'dan fazla tecavüz vakası ve 5.523 cinsel saldırı vakası çözülmeden kapatıldı.

Matatiele'de geleneksel bir lider olan Thabang Kuali, “Bir kızı dövme ve onunla yatma cezasının şefin avlusunda bir keçi ve birkaç kirpik olduğu bir dönemden geliyoruz.” Dedi. Bu günlerde büyük ölçüde ortadan kaybolmuş olsa da, Cwecwe'nin davasının “erkeklerin düşüncesindeki iğneyi değiştireceğini” umuyordu.

“Bu Cwecwe meselesinde erkeklerin ilk kez tecavüze karşı nasıl yürüdüğünü gördüm.” Dedi.

Bergview memurları yorumlarla ilgili sorulara cevap vermedi. Müdürün bir avukatı, Cwecwe'nin yaralanmaları zamanına dayanarak, okulda değil, toplumda saldırıya uğradığına inandığını söyledi.

Bayan Mtsshizana, soruşturmanın güvensizliğinden endişe etmediğini söyledi. “Bir şekilde adalet alacağım,” diye ekledi.

Mart ayında gösteriler, Cinsel Şiddeti Güney Afrika'da ulusal bir felaket olarak açıklamak istediği bir dilekçe vermek üzere Başkan Cyril Ramaphosa'nın ofisine yürüyüşle sonuçlandı.

Cwecwe davası “sistemik değişiklikler için bir katalizör haline gelmeli – sadece bir sonraki trajediye kadar kaybolan başka bir dikkat titremesi değil” dedi.

Hükümet, hükümetin cinsiyete özgü şiddet ile mücadele çabalarını hızlı bir şekilde finanse etmesini sağlayacağını söyledi. Ayrıca, kolluk kuvvetlerinden sağlık ve sosyal hizmetlere kadar devlet kurumları arasında daha iyi işbirliği sağlayacaktır.

Bayan Mtsshizana, kızının Ekim ayında ona söylediği anda polisin saldırısını bildirdiğini, ancak hikayenin sadece Mart ayında polisi Tikok'a aylarca bekledikten sonra yayınladığında farkına varıldığını söyledi.

Kızının ona okuldaki bir bekçinin bir sınıfı süpürmesini istediğini söyledi. Kız, bir lastik gibi yanmış gibi göründüğü gibi kokusunu süpürdüğünde süpürme sırasında hatırladı, sonra uykuya daldı, dedi Bayan Mtsshizana. Kızı yaralanmalarla uyandı, ama ne olduğunu bilmiyordu.

Ayrı bir istasyonda polis memuru olan Bayan Mtsshizana, kızının okuldan atlet pantolonunda mide ağrısı ve kan lekeleri ile eve geldikten sonra, onu inceleyen ve tecavüze uğradığı korkunç haberi kıran bir doktora getirdiğini söyledi.

“Ağladım,” dedi Bayan Mtsshizana, sosyal medyada paylaşılan videoda. “Ağladım çünkü ben de tecavüz kurbanı.

Bayan Mtsshizana, polisin soruşturmalarının sürüklendiğine ve güncellemeler alması zor olduğuna inandığı için borsaya gitmeye karar verdiğini söyledi. Ruhu, 20 yaşında tecavüze uğradığında hissettiklerine ve yargı sisteminden ne ihanet hissettiğini söyledi.

“Hala bu yaralarla yaşıyorum,” dedi. “Kızım için farklı olmak istiyorum.”

Saldırıdan önce, kızının birinci sınıfında en iyi performans gösteren Bayan Mtshizana dedi. Büyük kız kardeş olmayı seviyordu. Şimdi kızının ayrıldığını ve kırık kalpleri özetlediğini söyledi.

“Yapabileceğim her şey senin için savaşmak.”