Depremlerden sonra Faslı kurtarma ekipleri en çok etkilenen bölgelere ulaşmakta yavaş davranıyor

DoruKisrak

Member
6 Kas 2020
552
0
16
Cumartesi günü Fas’ta, bir gecede meydana gelen güçlü depremde en az 1000 kişinin ölümü ve yüzlerce kişinin yaralanmasının ardından arama ve kurtarma çalışmaları yoğunlaştı. Ulusal yetkililer, orduyu en çok etkilenen bölgelere konuşlandırdı ve yabancı ortaklar yardım sözü verdi.

Ancak acil durum ekiplerinin mağdurlara ne kadar hızlı ulaşıp daha fazla ölümü önleyebileceği belirsizliğini korudu. Kral Muhammed VI’nın ofisinden yapılan açıklamada, depremden etkilenen bölgelerin çoğunun, kolayca erişilemeyen uzak dağ köyleri olduğu belirtildi. Cumartesi akşamı, ülkenin dış kurtarma ekiplerinin müdahalesine izin vermek için resmi olarak dış yardım talep edip etmeyeceği netlik kazanmadı.

Hükümetten yapılan açıklamaya göre kral, ülkenin silahlı kuvvetlerine kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için uçak, helikopter ve asker gönderme emri verdi. Yerel televizyon, ülkenin güneybatısındaki Yüksek Atlas Dağları’ndaki harap olmuş bölgelere doğru giden askerlerle dolu kamyonların görüntülerini yayınladı.

Yetkililer, kurbanların yaklaşık yarısının, çok sayıda kerpiç evin ve depreme dayanıklı altyapının az olduğu kırsal bir bölge olan Haouz bölgesinde olduğunu söyledi.

Büyük bir insani yardım ağı olan Fas’taki Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’nun başkan vekili Sami Fakhouri, depremden kaynaklanan toprak kaymaları nedeniyle bazı yolların da kapandığını söyledi.

Bay Fakhouri, “Erişilebilirlik zor olacak ve kurtarma çalışmalarını daha da zorlaştıracak” dedi.

Fas hükümeti Cumartesi öğleden sonra yaptığı açıklamada, altı yola erişimi yeniden sağladığını ancak diğer 14 bölgesel yolun hala kapalı olduğunu söyledi.

Bay Fakhouri, örgütünün, yaralı ve ölüleri nakletmek için tıbbi ekipler ve ambulanslar göndermek üzere Fas İçişleri Bakanlığı ile birlikte çalıştığını söyledi.

Sınır Tanımayan Doktorlar da dahil olmak üzere birçok hükümet ve hayır kurumu da yardım ve kurtarma ekipleri göndermeyi teklif etti. Şubat ayında güçlü ve ölümcül bir depremle sarsılan Türkiye’deki yetkililer, ülkenin Fas’a 265 yardım görevlisi ve 1000 çadır göndermeye hazır olduğunu söyledi.

ABD, Fransa ve Tayvan’ın da aralarında bulunduğu diğer ülkeler de insani yardım sözü verdi. Ancak Fas’ın öncelikle resmi olarak yardım talep etmesi gerekiyor; bu, yabancı mürettebatın görevlendirilebilmesi için gerekli bir adım.

Bir devlet kuruluşu olan Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, bir açıklamada bulundu. Haberler Yayınlanan

Felaketin boyutunun bir göstergesi olarak, Fas’la çekişmeli ilişkileri olan ülkeler bile yardım sözü verdi.

Fas’la ilişkilerini ancak 2020 yılında normalleştiren İsrail yardım teklifinde bulunurken, iki yıl önce komşusuyla bağlarını kesen Cezayir, hava sahasını Fas’a insani ve tıbbi uçuşlara yeniden açmayı kabul etti.