Erdoğan’dan yılın son iletisi: Faiz sebep nas silah

Suluman

Global Mod
Global Mod
6 Kas 2020
2,928
0
36
Erdoğan’dan yılın son iletisi: Faiz sebep nas silah
OYNAMA SÜREKSİZ, KUR MAKUL DÜZEYDE İSTİKRAR KAZANACAK

Türkiye kur, faiz sarmalından çıkamadı. Uzmanların ‘Hatalı’ uyarısı yaptığı siyasetlere ait iletiler tartışma yaratırken Cumhurbaşkanı, yılın son konuşmasında emsal başlıklara vurgu yaptı. Dövizdeki dalgalanmayı yıl sonu hesap kapatmalarına dayandıran Erdoğan “Bugünlerdeki oynama süreksiz. Yılbaşından itibaren kur makul bir düzeyde istikrar kazanacak. Bunu sağlamak için elimizdeki imkânları kullanacağız” dedi.

‘BAY KEMAL SİYASİ EŞKIYALIĞI ALIŞKANLIK HALİNE GETİRDİ’

Faiz tartışmalarına değinen Erdoğan “Faiz aşağı faiz üst. Artık bu işi kitabımızdan çıkaralım. Bu can bu ciltte çok ‘faiz sebep enflasyon netice’ diyeceğiz” bildirisi verdi. TÜİK ve MEB’e ziyareti üzerinden CHP önderine sert tenkitler yöneltti: Siyasi eşkıyalığı alışkanlığa dönüştürdü. Kederi kamu kurumlarından bilgi almak değil, kaos çıkartmak. Bundan daha sonra devletin kurumlarına bu biçimde rastgele gidemeyeceksin, bitti artık.

BİZİM SİLAHIMIZ NAS

ASKON Genel Kurulu’nda iş dünyasına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Aldığımız önlemlerle döviz kurundaki anlamsız dalgalanmayı denetim altına aldık. Bugünlerde oynaması geçicidir. Bizim silahımız nas. Bu can bu ciltte çok faiz sebeptir, enflasyon neticedir” dedi. CHP başkanı Kılıçdaroğlu’nun MEB ziyaretine de reaksiyon gösteren Erdoğan ‘’Siyasi eşkıyalık yapmayı alışkanlık haline getirdi’’ tabirini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN YASTIK ALTI, TL, FAİZ VE KUR İLETİSİ

umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Kurulu’nda konuştu. Ekonomik gelişmelere değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu bildirileri verdi: ‘’bir müddetdir Türkiye iktisadını yüksek faiz, yüksek enflasyon sarmalından kurtarıp yatırım üretim ihracat cari fazla yolu ile büyüme rotasına sokmanın gayretini veriyoruz. Döviz kurundaki anlamsız dalgalanmayı kıymetli ölçüde denetim altına aldık. Kurun yıl sonu hesap kapatmaları sebebiyle bugünlerde tekrar oynamaya başlaması, süreksiz bir durumdur. Artık tüm gücümüzü ve imkanlarımızı, istihdam ve istikrar odaklı yeni iktisadımızı yerleştirmeye ve geliştirmeye teksif ediyoruz. Maksadımız hem iş insanlarını tıpkı vakitte vatandaşları 1 ay, 6 ay, 1 yıl, 3 yıl daha sonrasını nazaranbilecekleri inanç ve istikrar iklimine kavuşturmaktır.

Vatandaşlarımızın tasarruflarını kendi paramızda tavırlarını istiyorum ve tavsiye diyorum. Biz kendi paramızı ölçü olarak almadığımız sürece her vakit batmaya mahkumuz. Biz Türk Lirası ile hareket edeceğiz. Faiz aşağı faiz üst artık lütfen bu işi kitabımızdan çıkaralım. Faiz zengini daha varlıklı yoksulu daha yoksul yapar. Yılbaşından itibaren kurun, bu hafta başındaki üzere makul bir düzeyde istikrar kazanacağını kıymetlendiriyoruz.

Vatandaşlarımızdan deklare ettiğımız pakete uygun biçimde tasarruflarını kendi paramızda tutmalarını, tüm işlerini kendi paramızla yürütmelerini istiyorum. Hamdolsun bütçe tarafında rastgele bir külfetimiz yok, hatta öngörülenden daha yeterli gerçekleşmelerle yılı kapatıyoruz. Tasarruf formülü olarak altını yeğleyen vatandaşlarımızı, ellerindeki bu pahası finans sistemimize dahil etmeye çağırıyoruz.
Dövizden kendi paramıza önemli bir dönüş başladı. Yastık altında tutulan 5 bin ton altının ne kadarını ekonomimize kazandırabilirsek ülke ve millet olarak gücümüz o derece artacaktır. Bu can bu ciltte pek faiz sebeptir, enflasyon sonuçtur. Bizim silahımız nas. Biz bu nas ile hareket ediyoruz. Bununla hareket ettiğimiz sürece biz başaracağız. Döviz kurunda yurt içi talepten kaynaklanan ani, sert ve rasyonel temeli olmayan iniş çıkışlar yaşanmasını engelleyecek önlemleri aldık, alıyoruz. Kurdaki dalgalanmanın cazibesine kapılanlar nasıl bunun acı faturasıyla yüzleştiyse çok fiyat artışına tevessül edenlerin durumu da farklı olmayacaktır.

CHP’nin başındaki zat, kamu bakılırsavlilerini tehdit etmeyi, kamu kurumlarını basmayı, bir siyasi eşkıyalık yapmayı düzgünce alışkanlık haline getirdi. Evvel Merkez Bankası’na randevu istedi gitti çıktıktan daha sonra palavra yanlış biroldukça şeyleri anlattı. Dürüst değil. TÜİK’ten randevu istedi randevu vermediler. Emrivaki ile gittiği için kapıda kalıyor. Son meselai Ulusal Eğitim Bakanlığı’nda yaşadık. Bakanlarımız doğrusunu yapıyor. Bay Kemal devletin kurumlarını yozlaştırmak asla mümkün değildir. Bundan daha sonra devletin kurumlarına bu biçimde rastgele gidemeyeceksin. Bitti artık. Edebiyle siyaset yapmayı unutmuşa benziyorlar.’’
Öte yandan Erdoğan yeni yıl iletisinde ise iktisatta de tarihi bir dönüşüm başlattıklarını söylemiş oldu. Erdoğan, fahiş fiyat ile gayretin de süreceğini kaydetti. Global idare ve iktisat sistemi sisteminin kökünden sarsılmaya devam ettiğini belirten Erdoğan “Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 iktisadı ortasına sokarak gayelerine ulaştırmakta kararlıyız” dedi. Türkiye’de yaşanan siyasi, toplumsal, diplomatik, askeri, ekonomik hadiselerin ardında dış güçlerin olduğunu işaret etti.