Freddy Kasırgası Malavi’de yaklaşık 200 kişinin ölümüne neden oldu

DoruKisrak

Member
6 Kas 2020
552
0
16
LILONGWE, Malavi — Pazar günü Malavi’nin ticari başkenti Blantyre’de bir su dalgası bir yamaçtan aşağı yuvarlandığında, 15 yaşındaki bir kız evinin verandasından geldiğini görünce dört küçük kardeşini kapıp kaçtı.

Alinafe Petrol adlı kız, bir yardım görevlisine telefonda “Korkunçtu” dedi. “Canımızı kurtarmak için koşmaya başladık, ancak daha sonra annemin yanımızda olmadığını fark ettik. O zamandan beri ondan haber almadım.”

Hafta sonu Güneydoğu Afrika ülkesi Malavi’yi vuran rekor kıran bir fırtına olan Freddy Kasırgası, yaklaşık 200 kişinin ölümüne neden olan bir çamur ve sel baskınını da beraberinde getirdi.

Alinafe, Blantyre’deki bir hayvan barınağında, en küçük kız kardeşi sırtına bağlanmış halde, Salı günü düzinelerce Malavili arasında endişeyle kayıp sevdiklerinin haberini bekliyordu.

Kasırgadan en çok etkilenen kasaba olan Blantyre’de, yetkililere göre 158 kişi, evlerin temellerinden düşmesi ve ağaçların rüzgar tarafından yerden sökülmesi nedeniyle öldü. Şehrin ana otoyoluna birkaç elektrik direği dağılmıştı.

Salı günü art arda 36 gün süren kasırga, güney yarımkürede en uzun süreli fırtına rekorunu kırdı. Yetkililer, şu anda hafifleyen fırtınanın Çarşamba gününe kadar dağılacağına inandıklarını söylediler.

Fırtına, Şubat ayında Avustralya’nın kuzey kıyılarında oluştu ve güneydoğu Afrika’ya ulaşmadan önce güney Hint Okyanusu boyunca 4.000 mil yol alarak alışılmadık bir yol izledi.

Hint Okyanusu’nda dönen kasırga, ada ülkesi Madagaskar ile güneydoğu kıyısı arasında sekerek Mozambik’i vurdu. Kasırga bu ülkelerin her birine iki kez indi ve yaklaşık 50 kişiyi öldürdü.

Fırtına iç kesimlere doğru ilerlerken Malavi’yi vurdu. Kurtarma ekipleri Salı günü üçüncü gün şiddetli yağmurdan sırılsıklam olan çamur ve molozları kazmaya devam ederken, ülkedeki ölü sayısının artması bekleniyor.

Yanıt verenlerin telefon görüşmelerinde söylediğine göre, siviller çiftlik ekipmanlarıyla molozları kazmaya yardım etti. Küçük çocukları ve yaşlıları enkazdan çıkarmak için mücadele ettiler. Bazı cesetler nehrin aşağısına doğru sürüklenirken, diğerleri şehrin kanalizasyon sisteminden çıkarıldı.

Yıkım nedeniyle 20.000’den fazla insan yerinden edildiğinden, hayatta kalanlar alelacele kurulan kamplardaki okul bahçelerini ve sınıfları doldurdu.

Blantyre’de bir tepe olan Soche’nin eteğindeki evine doğru heyelan yuvarlandığında, 40 yaşındaki Patrick Melemba her şeyi bırakıp kaçtığını söyledi.

Çamurla kaplı insanlar, çok sayıda ceset gördüm” dedi.

Evi yıkıldı, ancak altı aile üyesinin tamamı hayatta kaldı.

“Her şeyimi kaybettim” diyen Melemba, “Aynı zamanda hayatta olduğum için kendimi şanslı hissediyorum” dedi.

Malavi Kızıl Haç sözcüsü Felix Washon, Blantyre’deki Queen Elizabeth Merkez Hastanesi’ndeki çılgın kalabalığın sağlık personelini ezdiğini söyledi. Bazıları, yıkılan duvarların altında kalan akrabalarının cesetlerini taşıdı. Diğerleri, onları canlı bulma umuduyla kayıp aile üyelerini aradı. Düzinelerce kişi daha yaralı olarak geldi, bazıları yaya, diğerleri taşınmak zorunda kaldı.

Bay Washon, “Çok zor bir durumdu,” dedi. “İnsanlar oraya cesetlerle koştu.”

Washon, suyun şehrin içinden yeni akarsular kestiğini ve yokuş aşağı aktığını ve diğer mahallelerin sular altında kalma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Bu tür koşullar kurtarma çabalarını engelledi.

Altı kişiyi taşıyan Malavi Savunma Kuvvetlerine ait bir tekne, kabaran bir nehirde alabora oldu. Malavi Savunma Kuvvetleri sözcüsü Binbaşı Emmanuel Mlelembela, dört kişiden sağ kurtulduğunu, ancak iki yolcunun – her ikisi de asker – hala kayıp olduğunu söyledi.

Yetkililer, yıkanan yollardan veya düşen ağaçlardan hâlâ uzak olan kırsal köylerde yıkımın daha kötü olabileceğinden korkuyor.

Yetkililer yıkımın boyutunu değerlendirirken, Malavi hükümeti Pazartesi günü ülkenin güneyindeki 10 ilçede olağanüstü hal ilan etti.

Blantyre’nin hemen dışındaki Phalombe Bölge Komiseri Douglas Moffat’a göre, Freddy Kasırgası, sellerin yaklaşık 1000 kişiyi öldürdüğü 1991’den beri ülkenin gördüğü en kötü doğal afet.

Malavi zaten sağlık çalışanlarını şaşırtan bir kolera salgınını kontrol altına almak için mücadele ediyordu çünkü ülke hastalığı neredeyse tamamen ortadan kaldırdıktan sonra kolera yeniden ortaya çıktı. Geçen yıl 1.600’den fazla insan koleradan öldü.

Dünya Sağlık Örgütü, fırtınadan bu yana koleradan en az 500 vaka ve 13 ölümün daha kaydedildiğini söyledi. Hastaneler ve klinikler dolup taşarken veya yıkılırken sel, hastalığı daha da yayabilir.

“Şu anda, siklonun kolera bulaşmasını ve buna bağlı ölümleri tam olarak nasıl etkileyeceğini bilmek için çok erken” dedi Dr. Dünya Sağlık Örgütü’nün bölgedeki kolera salgınına müdahalesine öncülük eden Patrick Otim. Ancak endişe verici gelişmeler görüyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler’e göre, Freddy Kasırgası’nın geçen Cumartesi ikinci kez karaya çıktığı komşu Mozambik’te şiddetli yağmur yağmaya devam ederken yaklaşık 55.500 kişi risk altındaydı. Kasırga 24 Şubat’ta ilk geldiğinde, merkezdeki Sofala eyaleti gibi bazı bölgeler sular altında kaldı.

Altın Matonga Lilongwe, Malawi’den bildirildi ve Lynsey Chutel Doğu Londra, Güney Afrika’dan.