Gruplar kontrol için savaşırken silah sesleri ve patlamalar Sudan başkentini sallıyor

DoruKisrak

Member
6 Kas 2020
550
0
16
NAIROBI, Kenya – Silahlı kuvvetlerin rakip grupları arasında aylarca artan gerilim Afrika’nın en büyük ülkelerinden birinin kontrolü için topyekun bir mücadeleye dönüşürken, Cumartesi sabahı Sudan’ın başkenti Hartum’un çeşitli yerlerinde silah sesleri ve patlamalar duyuldu.

Cumartesi günü erken saatlerde Hartum’un güneyindeki askeri üslerde başlayan çatışmalar, hızla şehrin dört bir yanına, devlet yayın kuruluşunun karargahı olan Başkanlık Sarayı’na sıçradı. uluslararası havaalanı.

Sosyal medyada dolaşan videolar, terminal içinde ve pist yakınında çatışma haberleri arasında sokaklarda ateş açan askerleri, yerleşim bölgelerinde hızla ilerleyen zırhlı araçları ve havaalanı katına sığınan yolcuları gösteriyordu.

Çatışma, General Abdel Fattah al-Burhan liderliğindeki Sudan ordusu ile Korgeneral Mohamed Hamdan liderliğindeki güçlü bir paramiliter grup olan Hızlı Destek Güçleri arasında haftalarca süren gerilimin ardından geldi.

Cumartesi öğlene kadar, Hızlı Destek Güçleri yaptıkları açıklamada, başkanlık sarayını, askeri karargahtaki bir misafirhaneyi ve ülkenin ana uluslararası havaalanını ve al-Obeid ve Meroe şehirlerindeki hava alanlarını ele geçirdiklerini iddia etti. İddialar bağımsız olarak doğrulanamadı.

Birleşmiş Milletler yetkilileri ve yabancı diplomatlar son günlerde gerilimin şiddete dönüşmesini engellemek için mücadele ediyor. Ancak endişeli sakinler Cumartesi günü erken saatlerde evlerinde toplanırken, bu çabalar muhteşem bir şekilde çöktü.

Her iki taraf da kavgayı başlatmakla diğerini suçladı. Hızlı Destek Kuvvetleri yaptığı açıklamada, ilk olarak Hartum’un güneyindeki Soba’daki bir kampta düzenli ordu tarafından saldırıya uğradığını söyledi. “her türlü silahla, ağır ve hafif.”

El Cezire haber kanalına konuşan bir askeri yetkili, önce paramiliter güçleri ateş etmekle suçladı ve şehir merkezindeki askeri karargahın kontrolünü ele geçirmeye çalıştıklarını söyledi.

Sudan’ın uzun bir askeri darbe geçmişi var: 1956’da bağımsızlığını kazanmasından bu yana, ülke diğer tüm Afrika ülkelerinden daha başarılı askeri darbeler yaşadı. Ancak rakip askeri birlikler arasında Cumartesi günü olduğu gibi nadiren açık çatışmalar yaşandı ve bu da Sudan’ın iç savaşa sürükleneceği korkularını körüklüyor.

“Hartum’da çatışma var. Meroe’da çatışma var. Ekim 2021’de kansız askeri darbeyle devrilen Sudan’ın sivil başbakanı Abdalla Hamdok’un eski danışmanı Amgad Fareid Eltayeb, bir telefon görüşmesinde, Hartum havaalanı çevresinde çatışmalar var” dedi. “İç savaşı başka nasıl tanımlarsınız?”

Hartum’un merkezindeki evinin dışında silah sesleri duyduğunu söyleyen Bay Eltayeb, Nil Nehri’nin karşısındaki Omdurman’daki bir akrabasının evinin oradaki çatışmalar sırasında vurulduğuna dair bir rapor aldıktan sonra aramayı sonlandırdı.

Sudan’ın uzun süredir diktatörü olan Devlet Başkanı Ömer Hasan El Beşir’in 2019’da bir halk devrimiyle devrilmesi, on yıllardır süren iç çekişmelerin ve uluslararası izolasyonun sona ermesine yönelik umutları artırdı. Otuz yıl hüküm süren El Beşir, ülkenin güneyinde 2011’de Güney Sudan’ın ayrılmasıyla sonuçlanan yıkıcı bir çatışmaya nezaret etti.

Ayrıca, 2013’ten itibaren Darfur’un batı bölgesinde, Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde savaş suçları ve soykırım suçlamalarıyla itham edilmesiyle sonuçlanan, devlet destekli bir şiddet kampanyasına nezaret etti. Bay El Beşir bu suçlamalarla hiçbir zaman yargılanmadı, ancak 2019 devriminden sonra yolsuzluk ve diğer suçlardan hüküm giydi ve şu anda Hartum’daki Kober hapishanesinde tutuluyor.

Ancak, devrilmesine eşlik eden popüler coşku ve demokrasi umutları, ordunun bir darbeyle iktidarı ele geçirdiği Ekim 2021’de yerle bir oldu.

Aralık ayında, yıkıcı bir ekonomik krizin ortasında, ordu bu aydan itibaren iktidarı sivil liderliğindeki bir hükümete devretmeyi kabul etti. Ancak sürece, General al-Burhan ile yaygın olarak Hemeti olarak bilinen General Hamdan arasında giderek daha açık bir rekabet hakim oldu.

Son aylarda, iki general konuşmalarında birbirlerine yönelik ince örtülü eleştirileri kulis yaptı ve şehrin dört bir yanındaki rakip askeri kamplara takviye kuvvetler ve zırhlı araçlar gönderdi. Hızlı destek kuvvetinin komutan yardımcısı Abdul Rahim Dagalo, geçen ay verdiği bir röportajda, genelkurmay başkanı General al-Burhan’ı korumak için askeri karargahın etrafına büyük bir yeni duvar inşa edildiğini söyledi.

Hartum’daki malikanesinde Haberler’a konuşan Dagalo, “Duvarın dışında ne olduğu umurunda değil” dedi. “Ülkenin geri kalanının yanıyor olması umurunda değil.”

Hartum’un güneyinde başlayan çatışmalar hızla Nil Nehri boyunca ikiz kasaba Omdurman’a sıçradığında, sakinlerin daha fazla şiddete ilişkin en büyük korkuları Cumartesi günü gerçek oluyor gibi göründü.

Bir Birleşmiş Milletler yetkilisi, başkentin güneydoğu köşesinde genişleyen Amerikan büyükelçiliği de dahil olmak üzere Hartum’da “kelimenin tam anlamıyla her yerde” çatışmaların patlak verdiğini söyledi.

ABD’nin Sudan Büyükelçisi John Godfrey, Twitter’da dedi Cuma gecesi Sudan’a döndüğünü, ancak “son derece rahatsız edici silah sesleri ve çatışma sesleriyle” uyandığını söyledi.

“Şu anda, Sudanlıların Hartum’da ve başka yerlerde yaptığı gibi, büyükelçilik ekibiyle birlikte koruyorum” diye yazdı. “Üst düzey askeri liderleri çatışmayı bırakmaya çağırıyorum.”