Hayvan hakları için protesto: Toplamak ve barınaklara kapatmak hata

Suluman

Global Mod
Global Mod
6 Kas 2020
2,928
0
36
Hayvan hakları için protesto: Toplamak ve barınaklara kapatmak hata
Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın ‘sokak hayvanlarının yeri barınaktır’ açıklamasının akabinde, sokakta yaşayan köpeklerin birtakım belediyeler tarafınca yöntemsiz biçimde toplandığını, birtakım belediyelerin de hayvanları öldürdüğünü açıklayan hayvan hakları savunucuları Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Müdafaa Derneği (HAÇİKO) ve Pati Koruyucuları’nın (POW GUARDS) davetiyle İstanbul Beşiktaş‘ta bir ortaya geldi.

Toplanan hak savunucuları ellerindeki döviz ve pankartlarla adapsız toplamalara karşı reaksiyon gösterdi.

Ömür Gedik

‘ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLI DEĞİL, TOPLAMA YAPAMAZLAR’

HAÇİKO Kurucu Lideri müzisyen Ömür Gedik, sokak hayvanlarını adapsız biçimde toplayanların ihbar edilmesi için bir şikâyet metni hazırladıklarını belirten yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

”Elimiz kolumuz bağlı değil. Barınakların güzelleştirilmesini istiyoruz. Şu an toplama yapamazlar, kanuna ters. Kocaman bir orduyuz. Biz, uğraşımızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Barınaklara kamera talep ediyoruz. Elimde avukatlarımızın hazırladığı bir şikâyet metni var. Bunu herkese dağıtacağız. Gerek HAÇİKO’nun gerekse PAW GUARD’ın sitelerinden de alabilirsiniz. Bunları doldurarak hangi belediyeler toplama yapıyorsa şikâyet edebilirsiniz. Biz, bir ortaklaşa Call Center kuracağız. Bir müşavere çizgisi kuracağız. Hayvanlar toplandığında bizi arayarak ne yapmanız gerektiğini anlatacağız.”

VAN ÇÖPLÜĞÜNE ATILAN ÇOK SAYIDA KATLEDİLMİŞ KÖPEK VAR

Bugün Van çöplüğüne fazlaca sayıda öldürülmüş köpeğin cesedinin atıldığını öğrendiklerini söyleyen Gedik kelamlarına şu biçimde devam etti:

”Birfazlaca yerde toplamaların devam ettiği bilgisi geliyor. Elimiz kolumuz bağlı değil. Toplama yapamazlar, kanuna ters. Kocaman bir orduyuz. Biz, gayretimizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Barınaklara kamera talep ediyoruz. Şu an yaptığımız basın açıklaması 25 vilayette daha yapılıyor. Bunun ehemmiyeti hayli büyük. Şikâyet edebilmeleri için bunun ehemmiyetinin altını çizmenizi rica ediyorum.”

MAHALLENİZDEKİ HAYVANLARIN FOTOĞRAFINI ÇEKİN, BİLGİLERİNİ KAYDEDİN

Gedik, mahallelerdeki hayvanseverlere bulundukları yerdeki hayvanların fotoğraflarını çekmeleri, küpe numaralarını almaları, toplama alında kamera kaydı almaları, olabiliyorsa belediye aracının akabinde giderek hayvanları nereye götürdüklerinin tespitini yapmalarını istedi ve ”Ardından ya bize haber verin, ya da kendiniz şikayet edin” dedi.

Yeşim Gül

‘KULAKLARI ZIMBALANAN GEBE BİR SÜRÜ KÖPEK VAR’

Oyuncu Yeşim Gül ise meskeninde hepsi beşerler tarafınca mağdur edilmiş, külfetli, sorunlu üç köpeğe baktığını belirterek şunları söylemiş oldu:

”Sokak kurallarında yaşamak epeyce sıkıntı, yardım isteyemeyen canlarımız için. Maalesef dar ettik onlara sokakları. Biz, onların alanlarına binaları diktik. İnanın insanlığımızdan utanır hale geldik. Herkes işini yanlışsız bir biçimde yapmalı. Başıma gelen tek bir şeyi söyleyeceğim. Kulakları zımbalanan köpeklerimiz ‘kısır’ diye zımbalanıyor, yanlışsız mu? Biz, ormanda gebe, kulağında küpesi olan köpeği alıp kliniğe götürdüğümüzde 6 tane yavrusu oldu. Ayıptır, günahtır bu canlara. Lütfen, rica ediyorum. Biz, elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Hepimizin bir şey yapması lazım. Zira onların da yaşamaya hakları var, bizlerin olduğu üzere. Hakikaten artık ne hudut sistemimiz kaldı ne psikolojimiz kaldı, kâfi ya. Kâfi artık. İnsanlığımdan utandım, ‘Lanet olsun bu ülkeye’ dedim.”

‘KISIRLAŞTIRMA SEFERBERLİĞİ İSTİYORUZ’

Köpeklerin toplatılmasının bir tahlil olmadığını, büyük bir kısırlaştırma seferberliğinin yapılması gerektiğini söyleyen PAW GUARDS kurucusu Erkin Erdoğdu da şu biçimde konuştu:

”Bir anda ülke, ‘Köpekler toplatılsın, hatta itlaf edilsin’ diyenlerle köpekleri yani bir canı savunmak zorunda kalan beşerler haline geldik. ‘Köpek sorunu’ diye konuşan tüm kardeşlerim, arkadaşlarım, insanlardan biraz empati yapmalarını rica ediyorum. Sürü halindeki köpeklerden korkan beşerler var. Bizler onlara karşı anlayışlı olmalıyız, zira bu sorunun niçini bizler değiliz, belediyelerdir. 2004 yılından beri kısırlaştırma yapmayan, hayvanları aşılamayan, kendi bölgelerinden alıp barınaklara koyan, barınaklarda istifleyip çoğalınca da birbirlerinin alanına atan belediyelerdir.

YETKİLİLERE SESLENİYORUM: YAPILMASI GEREKEN HAYVANLARI TOPLAMAK DEĞİL

Belediyelerin toplama konusunda geri adım atacaklarına inanıyorum fakat atılmazsa, şayet toplamalar artar, Türkiye’nin her yerinden hayvan toplama ihbarları gelirse Türkiye’nin 81 kentinde bu kalabalığın en az 100 katı fazlası, birebir gün tıpkı saat toplanacaktır. Yetkililere sesleniyorum: Yapılması gereken hayvanları toplamak değil, tamam saldırganları alalım ve rehabilite edelim. Biz, tüm dernekler ve gönüllüler olarak buna dayanak vermeye hazırız. Devletin de buna bütçe, ekipman, bütün kaynaklarını ayırıp denetimli bir kısırlaştırma seferberliği başlatmasını istiyoruz.”

KANUNA MUHALİF DAVRANANLARLA İLGİLİ MİSYONU BERBATA KULLANMAKTAN CÜRÜM DUYURUSU

Avukat Yıltay Günay, 5199 sayılı Hayvanları Müdafaa Kanunu’nu hatırlattığı konuşmasında şunları belirtti:

”5199 sayılı Hayvanları Muhafaza Kanunu’nun 6’ncı unsurunda açıkça açıklandıği üzere, sahipsiz hayvanların toplatılmasının tek hali rehabilite halidir. Rehabilitasyonun yapılmasının akabinde da rehabilite edilen hayvanların alındıkları yere bırakılması kanunen mecburidir. Kanuna karşıt yapılan toplamaların karşısında olacağız. Biz, kanunun uygulanması için elimizden geleni yapacağız. Kanuna alışılmamış davrananlarla ilgili de bakılırsavi berbata kullanımından ötürü elimizden geldiğince hata duyurusu yapmaya çalışacağız.”