İnönü Üniversitesi’nden ‘Taliban mensubu öğrenci’ açıklaması

Suluman

Global Mod
Global Mod
6 Kas 2020
2,928
0
36
İnönü Üniversitesi’nden ‘Taliban mensubu öğrenci’ açıklaması
Habertürk programcısı Ersoy dün , “Biz yayın yaparken bir Taliban mensubu yanımıza geldi. Türkçe biliyordu. Kendisini göstermemizi istemedi, bizimle konuştu. Yayın bittikten daha sonra bana kimliğiyle birlikte bir yazı gösterdi. Malatya İnönü Üniversitesi’nden kabul almış. Türkiye’ye gitmek istediğini söylemiş oldu.

‘Üniversiteden kabul adım, Türkiye’de okuyacağım’ dedi. Evraklarına baktım, ‘Ben gazeteciyim, bu biçimde bir kontağım yok’ dedim. bu biçimde bir durumla da karşılaştık” sözlerini kullanmıştı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, haberin akabinde toplumsal medya hesabından, “Afganistan asıllı öğrencilerin kayıtları devletimizin ilgili güvenlik üniteleri ile değerlendirildikten daha sonra yapılacaktır. İnönü Üniversitesi olarak mevzuyu yakından takip etmekteyiz” açıklaması yapmıştı. Bugün ise İnönü Üniversitesi Rektörlüğü imzasıyla resmi bir açıklama yapıldı.

Haberin ‘yanlış algılara niçiniyet vermemesi için’ bilgilendirme yapıldığının açıklandıği açıklamada üniversitedeki yabancı asıllı şahıslara ait sayılar paylaşıldı.

‘SINAVLAR AFGANİSTAN’DA 4 MERKEZDE YAPILDI’

Yurt haricinden öğrenci kabülüne ait imtihanların Türkiye Maarif Vakfı ve Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafınca yapıldığına işaret edilen açıklamada, 2021-2022 Eğitim – Öğretim Yılı İNÜ-YÖS, Afganistan’da Maarif Vakfı Türk Okullarında, 4 başka merkezde 19 Haziran 2021 tarihinde yapıldı. Bu imtihan merkezleri Kabil, Mezar-ı Şerif, Kandahar ve Herat kentleridir. Bu imtihana giren öğrencilerin büyük bir kısmı Türk okullarının kendi öğrencilerinden oluşmaktadır. İmtihana giren Afganistan asıllı öğrenci sayısı 384 olup imtihan kararına nazaran yerleşmeye hak kazanan öğrenci sayısı 105’tir. Üniversitemize şu ana kadar ön kayıt yaptıran öğrenci sayısı ise 64’tür” tabirlerine yer verildi.

“Bu imtihanlar, koşulları tutan bütün yabancı asıllı öğrencilere açıktır” denilen açıklamada doküman ve denklik süreçlerinde eksiklik olmaması durumunda kesin kayıt hakkının kazanılacağını söylemiş oldu.

‘YASA DIŞI DURUMU SAPTANDIĞINDA ÖĞRENCİLİĞİ SONLANDIRILIR’

Açıklamanın devamında ise şu sözlere yer verildi:

“Uluslararası öğrencilerin vize süreçleri ve güvenlik araştırmaları ilgili devlet kurumları tarafınca yapılmakta ve bu süreç üniversitemiz ile iş birliği halinde yürütülmektedir. Güvenlik sorunu olan öğrenciler vize alamamakta yahut vize alsa bile öğrencinin yasa dışı durumu saptandığında öğrenciliği sonlandırılmaktadır.

“Konu ile ilgili olarak üniversitemiz bundan daha sonraki süreçleri yakından takip edecektir.

“Kamuoyunun bilgisine hürmet ile sunulur.”