Kripto para piyasasına düzenlemeler geliyor

Suluman

Global Mod
Global Mod
6 Kas 2020
2,927
0
36
Kripto para piyasasına düzenlemeler geliyor
Son devirlerde, hükümetlerin uyguladığı kripto regülasyonları ve global çapta meydana gelen olaylar, kripto para borsasında dalgalanmalara niye oluyor. Çin’de uygulanan kripto para yasaklarının artması ve Kosova’nın bu sistemi bir süreliğine durdurması, yatırımcıları huzursuz etti. Türkiye’de ise iktidar, kripto bir yer hazırlamak için çalışmalarına süratle devam ediyor. Kamuoyundaki para süreci yürüten lokal borsaların denetim altına alınabilmesi için sermaye koşulu koyulması gerektiğine yönelik planlanan yasal düzenlemeler, sistemdeki kripto yatırımcılarını muhafazayı ve oluşan mağduriyetleri önlemeyi hedefliyor.

“Fiziksel elektronik cüzdanları tavsiye ediyorum”

“Kripto para mağduru olmamak için kesinlikle elektronik cüzdan edinmeli ve aracı kurumdan kripto para alımı yapılıyorsa, alınan kripto paralar derhal bu cüzdana aktarılıp şifrelenmelidir” diye teklifte bulunan Öğr. Gör. Hayri Cem, “Şayet para satıp, fiat paraya dönülmüşse de derhal bu para banka hesaplarına virman edilmelidir. Birtakım aracı kurumlar, alım satım süreçlerinden daha sonra parayı bir süre bloke ederek kullanmanıza müsaade etmiyorlar. Türkiye’de 48 saat bloken eden aracı kurumlar bulunmaktadır. Bu cins kurumlarla iş yaparken en az iki defa düşünmelisiniz. Elektronik cüzdanlar da Blockchain’ler üzerinde bulunmaktadır. ötürüsıyla en muteber cüzdanı almak için araştırma yapmalısınız ya da Blockchain sistemine güvenmiyorsanız, fizikî elektronik cüzdanlar da mevcut. Kripto paranızı bu cüzdanın içine aktardıktan daha sonra kimsenin o cüzdandan para çalması mümkün değil. Ancak tek risk, sizin şifrenize ulaşmış bir bilgisayar korsanının, sizi süreç yaparken yakalamasıdır. Bu durumda kolaylıkla fark edilip soyulma riskiniz vardır. Ben ferdî olarak, fizikî elektronik cüzdanları tavsiye ediyorum” dedi.

Kripto para piyasasında birtakım yasal boşluklar olduğunu ve Blockchain üzerinden geriye dönük süreç yapılamadığından dolayı, yanlış bir para transferi halinde, bu yanılgıyı düzeltmenin imkânsız olduğunu belirten Cem, sistemdeki öteki aksaklıkları da şu cümlelerle aktardı:

“Bir kripto para kurumundan para aldığınızı ve o parayı o kurumda tuttuğunuzu var iseyalım. Bu sisteme bilgisayar korsanlarının saldırıp, paranızı kendi cüzdanlarına aktardıkları takdirde yapacak hiç bir şeyiniz kalmayacaktır. Ya da kelam konusu platformun sahipleri, müşterilerinin paralarına el koyup, sistemi kapatırlarsa, sizi koruyacak bir yasa yoktur maalesef ki. Dolandırılma ihtimallerini bir tarafa koyarsak, diyelim ki yatırımcı öldü ve onun hesap numaralarını da yalnızca kendisi biliyorsa, hiç kimsenin o parayı sistemden alma talihi kalmaz. Bu mevzuda da bir düzenleme yoktur.”