Mevlana’yı düşünde goren keşiş Konya’ya yerleşti

Suluman

Global Mod
Global Mod
6 Kas 2020
2,928
0
36
Mevlana’yı düşünde goren keşiş Konya’ya yerleşti
Doğup büyüdüğü Arjantin’den Konya’ya yerleşen 56 yaşındaki Swamini Samvidananda Saraswati, ülkesinde profesyonel müzik ve spiritüel eğitim üzerine çalıştığını söylemiş oldu. Ömrünü bir keşiş olarak manastır ve mağaralarda geçirdiğini söz eden Saraswati, öğrencilerine ideoloji ve kutsal metinler üzerine eğitim verdiğini anlattı.

“MEVLANA’NIN AŞKI BENİ BURAYA SÜRÜKLEDİ”

Mevlana’yı yaklaşık 8 yıl evvel düşünde gördükten daha sonra, onun bilgeliğini anlayıp derinleşmek, gelişmek için Konya’ya yerleştiğini kaydeden Saraswati, “Konya’ya 2013’te geldim. Büsbütün yerleşinceye kadar her yıl gitgide burada daha hayli vakit geçirmeye başladım. Mevlana’nın aşkı beni buraya sürükledi. Bundan diğer bir şey yapamadım. Onun aşkından çaresizdim.” diye konuştu.

“O’NUN YAŞADIĞI VAKİTTEKİ ÜZERE RAHMETİ BURADA ÇOK FAZLA”

Mevlana’nın türbesine her geldiğinde farklı ve tanımı imkansız hisleri yaşadığına işaret eden Saraswati, şu biçimde konuştu:

“Her şeydilk evvel bu türbe, pirin yaşadığı türbedir. 13. yüzyılda yaşadığı vakitteki üzere onun rahmeti burada epey fazla. Hazreti Mevlana, bana bir düş ile geldi. daha sonrasında tüm hayatım değişti. Derhal davetine ‘evet’ dedim, ona teslim oldum. Adanmışlığım ve aşkım spontane gelişti. Hazreti Pir’in varlığı ömrümde büyük bir tesir yaptı.”

“İÇİME GİRİP RUHUMUN EN DERİN YERLERİNİ ARINDIRDI”

Saraswati, Mevlana’nın tüm yapıtlarını titizlikle okuduğunu belirterek, şöyleki devam etti:

“Hazreti Pir’e geldiğim periyotta başladım okumaya. birinci vakit içinderda şiirlerinin yer aldığı Divan-ı Kebir’i okudum. Bilhassa kimi dizelerin üzerimde yarattığı tesir fazlaca derindi. O denli ki; günlerce farklı bir ruh halinde oluyordum. Bir kelam, bir cümle, bir niyet, bana ne yaptığını bilmiyorum. Diğerleri için konuşamam fakat benim için yaptığı bir lazer etkisiydi. İçime girip ruhumun en derin yerlerini arındırdı. Onun ışığında, bilgeliğinde ve şefkatinde, bu sözlerle, bu kelamların bilgece manalarıyla kalbimin, ruhumun dönüşümü ve açılması ömrümü değiştirdi.”

Mevlana’ya yakın olmak için Konya’ya yerleştiğine, hayatının son anına kadar burada yaşayacağına işaret eden Saraswati, şunları kaydetti:

“Mevlevi anlayışını hayat stili olarak kalpten yaşadığınızda, vakit teriminin sınırlayıcılığı kronolojik olarak varlığını yitiriyor. O denli bir an geliyor ki; fizikî vakit kavramı, manasını ve ehemmiyetini yitiriyor. Anlamsız hale geliyor. Gelecek hakkında genel olarak insanların düşündüğü üzere düşünmüyorsunuz. Zira ‘an’da olmanın değeri, ‘şimdi’de tüm varlığınızla, kalbinizle gitgide daha fazla parlatılmış bir biçimde. Açıkçası vakit diye bir şey yok. Zihnin yarattığı bir şey bu. Bizim için kıymetli olan ‘an’ı keşfetmek ve fark etmek. ‘Şimdi’de varlık var, hayat akıyor. Burada ne geçmiş ne de gelecek var. Gelecek spekülasyondur. Öyleyse bize kalan şimdidir. Şayet siz epey fazla geçmişin anılarında ve gelecek planlarında olursanız ömrü kaçırırsınız. Şimdiyi kaçırırsınız. Mevlana, ‘Bizler anın çocuğuyuz ki o anda yaşamalı, parlamalı, büyümeliyiz’ kelamıyla ‘kalpte yer bulan aşkı yaymalıyız’ diyor.”