Övünme mi öğünme mi ?

Umut

New member
12 Mar 2024
441
0
0
[color=]Övünme mi Öğünme mi? Bir Hikâye[/color]

Herkese merhaba! Bugün sizlerle, uzun zamandır aklımı kurcalayan ve üzerinde düşündükçe daha da derinleşen bir hikâye paylaşmak istiyorum. Kendi hayatımızda zaman zaman karşılaştığımız, belki de bazılarımızın içten içe sorusunu sorduğu bir mesele: "Övünme mi, öğünme mi?" Bu soruyu her birimizin farklı bir bakış açısıyla cevapladığına eminim. Benim de bu konuda, içinden geçilen bir süreçle ilgili bir hikâyem var. Umarım siz de okurken kendinizden bir parça bulursunuz. Hadi gelin, birlikte bu sorunun derinliklerine inelim.

[color=]Hikâyenin Başlangıcı: Bir Yola Çıkış[/color]

Sedef, küçük bir kasabada büyüyen, duygusal zekası yüksek bir kadındı. Hayatı boyunca empati yaparak, insanları anlamaya çalışarak büyüdü. Her zaman etrafındaki insanların hislerine duyarlı, sorunlarına çözüm üretmeye çalışan biriydi. O, “özgüven” kelimesini duygusal olarak anlamıştı. İnsanların başarılarını kutlamaktan daha çok, birbirlerini anlamalarına odaklanıyordu. “Başarı, başkalarıyla paylaşıldıkça anlamlıdır,” diyordu.

Bir gün, kasabada büyük bir etkinlik düzenlenecekti. Yıllar boyunca Sedef, yerel kadınlar için organizasyonlar yapmış, topluluklarda liderlik etmişti. Etkinlik günü gelip çatınca, gözleri ışıldayarak herkesin başarılarını kutlamaya başladı. Ancak bir şey eksikti. Kendisi hep geride duruyordu, hep başkalarının başarısını alkışlıyordu. Fakat, kimse Sedef’in kendi içindeki büyüklüğü göremiyordu. Ve Sedef’in içinde bir hüzün, bir eksiklik duygusu başladı: “Neden ben de başarılarımı paylaşamıyorum?”

[color=]Bir Erkek ve Çözüm Arayışı: Ahmet’in Perspektifi[/color]

Sedef’in en yakın arkadaşı Ahmet ise tam tersiydi. İş dünyasında başarılı, stratejik düşünme yeteneği güçlü bir adamdı. Ahmet, her zaman sonuç odaklıydı. Ona göre başarı, başkalarına göstermek içindi. Her başarıyı kutlamak, bir anı ölümsüzleştirmek ve başkalarına bu başarıyı göstermek gerektiğine inanıyordu. "Herkes bilsin," diyordu, "çünkü herkes, ne kadar başarılı olduğunuzu görmeli."

Ahmet, bir gün Sedef’i ofisinde ziyaret ettiğinde, ona yaklaşımıyla tam anlamıyla iki farklı dünyayı yansıtıyordu. “Sedef, neden hep geri planda duruyorsun? Kendini daha fazla övsen, insanlar senin değerini anlayacak,” dedi. Ahmet, başarılarını insanların görmesi gerektiğine inanan bir adamdı. Ona göre, övünmek bir zorunluluktu, çünkü başarılar başkalarına örnek olmalıydı.

Bu iki arkadaş arasındaki fark, her ikisinin de başarıyı farklı şekillerde tanımlamalarında yatıyordu. Ahmet, başarıyı görünür kılmayı öncelik kabul ederken, Sedef içsel bir tatminle yetiniyor ve başkalarını mutlu etmeyi daha önemli buluyordu. Ancak, zamanla Sedef de Ahmet’in bakış açısını sorgulamaya başladı. “Belki de başarılarımı anlatmalıyım. Belki de insanlar benim katkılarımı bilmeli,” diye düşündü.

[color=]Duyguların Dönüşümü: Bir Anlık Değişim[/color]

Bir gün, Sedef bir grup kadına liderlik ettiği bir organizasyonun sonunda büyük bir başarıya imza attı. Ancak, her zamanki gibi kutlamalar sırasında arka planda kaldı. Kimse ona özel teşekkürler sunmadı, kimse onun emeğini gerçekten görmedi. Bu, Sedef’i derinden etkiledi. Hemen o gün, Ahmet’in yaklaşımını hatırlayarak, kendine bir söz verdi: “Başarılarımı artık gizlemeyeceğim. Benim de sesimi duyurmanın zamanı geldi.”

Bir hafta sonra, Sedef kasabanın büyük buluşmasında yer aldı. O an, tüm cesaretini topladı ve kendini övmek yerine, başarılarını daha çok topluma nasıl katkı sunduğunu vurgulayarak paylaştı. “Bugün burada sadece kendim için değil, topluluğumuz için bir şeyler yaptım,” dedi. Sedef, başkalarının başarılarını kutlamakla birlikte, kendi katkılarını ve emeklerini de dile getirdi.

İlk başta biraz garip hissetse de, sonunda içindeki rahatlama ve tatmini hissetti. İnsanlar, Sedef’in başarısını kutladı ve ona teşekkür etti. O an, ne Ahmet’in yaklaşımındaki kadar gösterişli ne de tamamen içsel bir başarıydı; ama ne çok övünmüştü, ne de kendini küçümsemişti. Yalnızca doğru zamanı ve doğru yeri bulmuştu.

[color=]Forumda Paylaşmak İstediğim Düşünceler[/color]

Hikâyemi paylaştım, çünkü her birimizin hayatında övünme ve öğünme arasında sıkışıp kaldığı zamanlar olmuştur. Kimimiz övünmeyi fazla abartırken, kimimiz de sürekli alçakgönüllü kalma eğilimindeyiz. Ama bence, her iki uç da insanı bir noktada eksik bırakabiliyor. Övünmek, insanın başarısını takdir etmesine yardımcı olabilir, ancak bunu yaparken başkalarını da küçümsememek gerek. Öğünmek ise, insanın katkılarını başkalarına göstermemesi anlamına gelebilir ve bu da zamanla içsel bir boşluğa yol açabilir.

Sizin hikâyenizde durum nasıl? Övünmeyi mi, yoksa öğünmeyi mi tercih ediyorsunuz? Hayatınızda bu dengeyi nasıl sağlıyorsunuz? Yorumlarınızı ve deneyimlerinizi duymak için sabırsızlanıyorum. Lütfen, kendi bakış açınızı ve deneyimlerinizi paylaşın!