Selçuk, cet tohumuna sahip çıktı

Suluman

Global Mod
Global Mod
6 Kas 2020
2,927
0
36
Selçuk, cet tohumuna sahip çıktı
Bir daha sonraki yıl yapılacak hasat ile tohumlarını 60 binlere ulaşması bekleniyor. Selçuk Belediye Lideri Filiz Ceritoğlu Sengel, “Yerel tohumlarımızı çoğaltarak üreticilerimize sunuyoruz ve mamüllerine alım garantisi veriyoruz” dedi.

SANDIKTAN ÇIKARDI

31 Mart mahallî seçimlerinden daha sonra bakılırsave gelen Selçuk Belediye Lideri Filiz Ceritoğlu Sengel, atalık ve yerli tohumların çoğalması için Efes Tarlası Ömür Köyü projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında üreticilere davet yaparak cet tohumlarının tohum üretim merkezlerine getirilmesini istedi. İlçede yaşayan Mehmet Kısım da annesinin 30 yıl evvel biriktirdiği ve bir vakit içinder Selçuk’un ünlü kara karpuzu tohumunu sandıktan çıkararak tohum üretim merkezine geçen yıl teslim etti. vazifeliler tarafınca alınan 35 adet karpuz tohumu ekim yapılarak üretildi. Bu yıl 3 bin olan tohumların 2022 yılında 60 bin tohuma ulaşması bekleniyor.

90 yaşındaki annesinin sandıkta sakladığı tohumları gelecek kuşaklar için verdiğini belirten Mehmet Kol, “Atalık ve yerli tohumlar bizim geleceğimiz. Belediyenin projesinin kıymetli olduğunu gördüm ve ana yadigârı yerli tohumları teslim ettim. Bu tohumlar sağlıklı karpuzların yetişmesine aracı olacak. Eminim benim üzere onlarca insanın meskeninde yerli tohumlar var. Herkes yerli tohumları üretim merkezine getirsin” diyerek davet yaptı.

SENGEL: ADIMADIM İLERLİYORUZ

Tohum merkezinde 517 çeşit lokal tohum olduğunu tabir eden Selçuk Belediye Lideri Filiz Ceritoğlu Sengel, “Türkiye Cumhuriyeti’nin fabrika ayarlarına geri dönmesi gerektiği anlayışıyla, ‘Köy Enstitüleri ruhuyla besin egemenliğini savunacağız’ şiarıyla Efes Tarlası Hayat Köyü’nü kurduk. Çocuklar toprakla buluşsun, tohumun kıymetini öğrensin istiyoruz. Çocuklarımız kısır ve kimyasala bağımlı tohumların ömrümüzü nasıl köleleştirdiğini kavrasın ve mahallî tohumlarla bir arada özgürleşebileceğimizi bilsinler istiyoruz. Selçuk’un efsane kara karpuzunu bir daha ektik ve yetiştirdik. Köylerimizden mahallî tohumları toplamaya devam ettik. Tohum merkezimizde 517 çeşit mahallî tohumumuz var. Lokal tohumlarımızı çoğaltarak üreticilerimize sunuyoruz ve mamüllerine alım garantisi veriyoruz; mamüllerini Efes Tarlası Bakkalı’nda ve Belediyemizin aşevinde kıymetlendirerek halkımıza sunuyoruz. Besin egemenliği için adım adım ilerliyoruz” diye konuştu.