Sıkıntım Doğan’ın cezası onandı, toplumsal medya reaksiyon gösterdi

Suluman

Global Mod
Global Mod
6 Kas 2020
2,927
0
36
Sıkıntım Doğan’ın cezası onandı, toplumsal medya reaksiyon gösterdi
Mesken bayanı Zahmetim Doğan, 2013’te evlendiği ve bir çocuk sahibi olduğu eşi Hasan Karabulut’u, şiddet gördüğü ve kendisini fuhuşa sürüklemek istediği sebebi öne sürülerek 8 Temmuz 2015’te tabancayla vurarak öldürdü.

Tutuklanan Zahmetim Doğan, ağırlaştırılmış müebbet mahpus cezası istemiyle yargılandığı Adana 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘tahrik ve uygun hal indirimi’ ile 15 yıl mahpus cezasına çarptırıldı. Zahmetim Doğan’ın avukatı, müvekkilinin uygun görülecek isimli denetim önlemleriyle tahliye edilmesi için talepte bulundu. Mahkeme heyeti Sıkıntım Doğan’ı 20 Haziran 2016’da 50 bin TL kefaletle tahliye etti. Dava ise Yargıtay’a gönderildi.

5 yılın akabinde bugün Doğan’ın 15 yıl mahpus cezası Yargıtay tarafınca onandı. Kararla birlikte Doğan, bir daha cezaevine girecek.

‘BENİ DEĞİL, 8 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞUNU HAPSETTİLER’

Mahpus cezasının onanmasının akabinde Sıkıntım Doğan, bu biçimde bir karar beklemediğini ve büyük hüzün duyduğunu söylemiş oldu. senelerca şiddet gördüğünü ve kızıyla hayatta kalma gayreti verdiğini lisana getiren Doğan, “Bu kararla aslında beni değil 8 yaşındaki kız çocuğunu hapsettiler. 8 yaşındaki kız çocuğu hem annesiz hem babasız büyüyecek. Beni aslında mahkum etmediler. 8 yaşındaki bir kız çocuğunu sahipsiz bıraktılar. Çok üzgünüm. Adalete olan inancımı kaybettim. Uğraşımıza devam edeceğiz. Bir biçimde kazanacağız” halinde konuştu.

Doğan’ın avukatı İsa Ayanoğlu ise alınan sonucu Ceza Genel Kurulu’na taşıyıp karar düzeltme talep edeceklerini ve bu durumun adil olmadığını söyleyerek, sonucun erkek şiddetini cesaretlendireceğini lisana getirdi.

TOPLUMSAL MEDYADA YANSILAR ÇIĞ ÜZERE BÜYÜDÜ

Olayın akabinde toplumsal medya kullanıcılarının bir birçok karara reaksiyon gösterdi.

Bir Twitter kullanıcısı, Sıkıntım Doğan’ın yaptığının öz savunma olduğunu ve bunun bir hak olduğunu söz etti.

Kendisine sistematik şiddet uygulayan ve seks işçiliğine zorlayan kocasını öldürerek öz savunma yapan Çilem Doğan'ın hapis cezasını onadı.
Öz savunma haktır, kararı kabul etmiyoruz.
Çilem Doğan'ın sesi olun.#ÇilemDoğan pic.twitter.com/ZYk8DNAkHg

— mühendisyen (@muhendisyenn) November 4, 2021

Avukat Deniz Akbıyık da öz savunmanın legal müdafaa olduğunu lisana getirdi. “Erkek şiddetini değil legal müdafaayı, haklarımızı koruyun” dedi.

Çilem Doğan'a, kendisine sistematik şiddet uygulayan ve fuhuş yapmaya zorlayan Hasan Karabulut’u öldürdüğü için verilen 15 yıl hapis cezası kararı Yargıtay tarafından onandı.
Öz savunma meşru müdafaadır! Erkek şiddetini değil meşru müdafaayı, haklarımızı koruyun.#ÇilemDoğan pic.twitter.com/7QO5d7uiUK

— Av. Deniz Akbıyık (@denizakb3) November 4, 2021

Bayan Meclisleri ise paylaşımında “Yetkililer korumadığı için kendini korumak zorunda kalan Zahmetim ve ömrü için gayret etmek zorunda kalan bayanlar asla yalnız yürümeyecek” tabirlerini kullandı.

Yargıtay, yıllarca kendisine sistematik şiddet uygulayan erkeği öldürmek zorunda kalan #ÇilemDoğan ‘a verilen 15 yıl hapis cezasını onadı.

Yetkililer korumadığı için kendini korumak zorunda kalan Çilem ve hayatı için mücadele etmek zorunda kalan kadınlar asla yalnız yürümeyecek. pic.twitter.com/diIzPgPnkG

— Kadın Meclisleri (@kadinmeclisleri) November 4, 2021