Yerleşim bölgesindeki askeri uçak kazası Sudan'da en az 46 kişiyi öldürüyor

DoruKisrak

Member
6 Kas 2020
536
0
16
Sudan başkentinin bir yerleşim bölgesindeki askeri uçağın kazası en az 46 kişiyi öldürdü, bölgesel yetkililer Çarşamba günü yaptığı açıklamada, neredeyse üç yıllık iç savaşla yok edilen bir şehrin yıkımını artırdı.

Birleşmiş Milletler Ajansı Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'ne göre, Sudan'ın yakın tarihindeki en ölümcül uçak yığınlarından biriydi. Başkent Hartum'daki eyalet hükümeti, ölü yolcuların uçağı ve yerel sakinleri içerdiğini açıklamada söyledi.

Sudan ordusu bir açıklamada, bir Antonov yük uçağı olan uçağın Salı akşamı Hartum'un dışındaki Wadi Seidna hava üssünü çıkardığında çöktüğünü söyledi. Kazanın nedenini veya öldürülen yolcuların ayrıntılarını içermedi.

Kaza ayrıca, Hava Üssü'nden uzak olmayan bir yerleşim alanı olan Al-Tawra'daki bir şehir bloğunda en az 10 kişinin yaralandığını söyledi. Devlet Sağlık Bakanlığı, iki küçük çocuğun yaralanmalar arasında olduğunu söyledi.

Hartum'un büyük bölümleri, Sudan ordusu ile paramiliter hızlı destekçiler arasında bir çatışma olarak sokak kavgalarında öldü ve en az 11 milyon insanın evlerinden kaçmasına neden oldu. Şehrin silüeti artık harabeye çıkıyor.

Dövüş son birkaç hafta içinde arttı ve yüzlerce ölü insan kaldı ve uzun kavgalar, Kıt'a duyarlı 24,6 milyon insanın – kıtlığa duyarlı – yaklaşık Kamaşına karşı açlık için Küresel Otoriteyi uyardı.

Hava üssü, Hartum'u yeniden ele geçirmek için Sudan askeri kampanyasının önemli bir parçasıdır. Ordu, uçağın siviller ve askeri personel giydiğini söyledi.

Ordu, başkentin kısımlarını devralan RSF savaşçılarına karşı savaşmak için hava üssünden dronlara başladı. Temel aynı zamanda mühimmatta araba kullananlar da dahil olmak üzere yük uçuşları için bir lojistik merkezidir.

Pazartesi günü RSF, savaşçılarının Sudan'ın güneybatısındaki güney Darfur eyaletinde bir şehir olan Nyala'dan uçan başka bir askeri uçağı vurduğunu söyledi. Sudan ordusu iddiaya yorum yapmadı.

Sudan Tribune gazetesine göre, Ekim ayında Kuzey Dar'da başka bir askeri kargo uçağı düştü ve üç Sudanlı subayı ve iki Rus'u öldürdü. Bu kazaya neyin yol açtığı belli değildi.

Savaştan önce Sudan, askeri veya ticaret şirketlerinin dahil olduğu birkaç ölümcül bölüm yaşadı.

2003 yılında bir Sudan Airways uçuşu bir tepeye düştü, 116 kişiyi öldürdü ve yalnız hayatta kalanlar olarak küçük bir çocuğu bıraktı. 2008 yılında, bir Sudan Airways uçağı, Hartum havaalanına indikten sonra alevlerde ayrıldı ve 2020'de Batı Darfur bölgesinde bir uçtan sonra bir uçak düştü ve gemideki 16 kişiyi öldürdü.